Стано: Начињен напредак у дијалогу

БРИСЕЛ: Портпарол за спољну политику Европске уније Петер Стано изјавио је данас да је јуче у Бриселу, у току дијалога на високом нивоу био направљен напредак и да су обе стране одобриле европски предлог.
peter stano, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

На питање новинара да ли су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јуче одобрили европски предлог, Стано каже да је састанак био посвећен европском предлогу.

"Јуче је био направљен напредак. Оно што је било договорено је да нису више потребне нове дискусије о томе, о садржини и тексту предлога и ми ћемо да радимо с њима сада на примени. Они треба да раде, рад почива на њиховим плећима и они су одобрили да не треба поново да се дискутује о предлогу. Сада можемо да пређемо на следећи корак, а то је примена која је веома важна", нагласио је он.

Стано је, на конференцији за штампу, такође казао да је високи представник ЕУ Жозеп Борељ био "веома јасан у својој изјави синоћ, изјава која је била прихваћена од обе стране".

"У изјави високог представника каже се шта је прихваћено од обе стране. Оно што је било прихваћено је да неће бити нових дискусија о европском предлогу, који је сада споразум за пут ка нормализацији односа између Србије и Косова. То је било договорено и нове дискусије нису потребне", истиче Стано.

Према његовим речима, стране су такође изразиле спремност да почну са применом овог договора.

"На томе сада радимо. У том духу ће високи представник сазвати нови састанак у марту", каже Стано.

Он је додао да је ЕУ подсетила обе стране да од њих "очекује да сви договори буду примењени и да се уздржавају од било којих некоординисаних корака који би избацили процес из његове динамике и они су се сагласили".

Стано је поновио да ће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак поново путовати у Србију и Косово.

Стано је, такодје, прецизирао да циљ европског договора о којем су јуче разговарали Вучић и Курти није признавање, него нормализација односа између Београда и Приштине.

На питање словеначког новинара да ли овај договор води међусобном признавању, Стано каже да је одговор "не".

"Циљ договора није признавање него нормализација односа, а садржина нормализације треба да буде дефинисана између две стране и то они треба да ураде. ЕУ олакшава дијалог. Ми им не диктирамо шта да ураде, ми помажемо у духу европске зрелости и компромиса, али циљ и мандат Уније је да им помогне да стигну до финалног свеобухватног, правно обавезујуćег договору о нормализацији односа", нагласио је Стано.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести