Стефановић: Протест без инцидената, између 7.300 и 7.500 људи

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је на конференцији за медије да је данашњи протест опозиције протекао без инцидената и да је на њему на почетку било између 7.300 и 7.500 људи.
stefanovic1, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Стефановић је рекао да је након говора учесника тај број почео да се осипа, а нарочито, каже, након говора Сергеја Трифуновића који је вређао поједине националне мањине.

"Део окупљених људи је то доживео као увреду и отишао", рекао је министар.

Каже да је број наставио да се осипа када су кренули у протестну шетњу до Владе Србије и додаје да је у шетњу кренуло око 5.000 и 6.000 људи.

"Тај број је кренуо у шетњу и дошао до Дома. То је све у реду, само да не буде насиља", истакао је Стефановић.

"Свако ко је хтео да дође у Београд могао је, како је желео", истакао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је око 700 аутобуса на редовним линијама данас дошло у Београд и демантовао гласине да је полиција спречавала аутобусе, комбије и слично да дођу у Београду где се одржава протест опозиције.

Каже да је уочи протеста било пуно неистина, полуистина и фабрикованих информација и да је једна од њих била и кампања како ће полиција имати барикаде на путевима и блокирати све путне правце.

"Само данас до 11.15 сати, када сам питао први пут БАС и друге превознике, 221 аутобус је ушао у Београд и то су биле редовне линије. А током целог дана око 700 аутобуса је из других градова дошло у Београду, што редовних линија".

Такође, ниједан воз није застао нити успорио, тако да је железнички саобаћај текао перфектно, навео је министар.

Министар је истакао да је било разних измисљотина које су представници опозиције износили у кампањи уочи скупа, да се несто страсно спрема против њих, да ће бити ухапшен неко од лидера СзС или да ће полиција провалити у њихове станове.

"Само што полиција није провалила у њихове станове и ухапсила. Овог само што није зауставила, нашла му у колима дрогу, па га због тога привела. Сваког дана је то био део те кампање", навео је министар.

Затим је поцела кампања да ће полиција направити инциденте на скупу, да ће полицајци у цивилу изазивати лажне нападе да би оптужила СзС да су то они извршили и слично.

Како је рекао, хтели су да припреме атмосферу да окрену грађане против полиције и да ће полиција да уради њима нешто ужано и страшно.

Навео је да после недавног упада у РТС полииција обезбеђује ту установу приликом сваког митинга због безбедности.

Полиција, како је рекао, штитила и Дом народне скупстине, и у њему је присутна деценијама.

Стефановић је рекао да се број полицјаца у парламенту, поред јединице која је стално ту, повећава када се то процени због безбедносне ситуције и да је то учињено и данас уз сагласност руководства и генералног секретара парламента.

Он је навео да је у парламенту полиција мирно боравила, као и да су се сви остали кретали кроз скупстину и организовали ста су хтели без икаквих проблема.

"Шта је проблем да српска полиција буде у парламенту и спреци да неко спали зграду, као сто се десило прошлости", запитао је Стефановић.

Он је истакао да док је он министар неће бити дозвољено да неко несто спаљује или упада, нити ће се дозволити и поновити такво дивљаштво.

"Неће нико упадати у скупштину, красти и спаљивати, нити тући зене и новиаре. Томе слузи полиција да застити народ од насиља и вандализма, а кад га нема нећете је ни видети", истакао је Стефановић.

Он је рекао да је полиција и данас на митингу била само да регулисе саобраћај, а била је присутна у цивлу заједо са оганизаторима скупа како се не би десио или исценирао неки напад или инцидент.

"Обезбедили смо и њих, а нисте имали потребе да их видите. Да је било упада, полиција би то спрецила", рекао је Стефановић.

Говорећи о политичким порукама и захтевима који су вечерас изнети, Стефановић каже да су и више него смешни.

"То нема баш неко утемељење, ни у снази, нити у реалности, нити у било чему другом. Председник је размишљао да се обрати вечерас, јер је ово био најављен као највећи скуп опозиције, међутим, када је видео да се окупило 7.000 људи и када је чуо поруке и језик мржње који се користи, одустао је од тога. Сматра да су они својим говором о себи рекли много више. Не жели да се обраћа, нити да се бави овим скупом", рекао је Стефановић.

Стефановић је, у изјави телевизији Прва, рекао да је током читавог скупа, који је до сада протекао без инцидената, било 7.300 и 7.500. 

„Током говора одређених људи број уцесника се смањивао. Одлазило је неколико десетина, а после Сергеја Трифуновића и више стотина људи“, рекао је он.

Пренео је да је председник Србије Александар Вучић имао намеру да се, поводом захтева опозиције, обрати грађанима, али је од тога одустао када је чуо поруке са скупа.

„Одустао је да се обрати, јер на те поруке и говоре можете само да се насмејете“, казао је Стефановић.

Изразио је наду да ће се шетања завршити мирно.

Око 40 одборника у Скупштини града Београда

У згради Скупштине града Београда на Тргу Николе Пашића данас поподне налази се око 40 одборника владајуће коалиције који, како су рекли, од јуче чувају ту институцију од насиља "хулигана и фашиста".

Ту ће, према речима шефа одборничке групе СНС у Скупштини града Александра Мирковића, остати докле год постоји опасност да, како је рекао, Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић понове неко насиље на улицама града или покушају упад у градску скупштину.

"Ми на овај начин чувамо поверење и мандат који су нам грађани дали на изборима", рекао је Мирковић новинарима.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести