Стефановић: Усвојићемо још закључака о изборним условима

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће на следећој седници Владе Србије бити усвојено још закључака који се тичу унапређења изборних услова и упозорио да ће се непоштовање закључака третирати као повреда дужности из радног односа.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Стефановић, који је и шеф радне групе за унапређење изборних услова, објаснио је за "Блиц" да је Влада Србије усвојила на седници у понедељак први закључак, који се тиче унапређења изборних услова, а који се односи на коришћење јавних ресурса и учествовање на јавним скуповима.

"Радна група је предложзила, а Влада усвојила, закључак којим се јасно дефинишу правила, односно указује члановима Владе и другим именованим и постављеним лицима, директорима, на чланове Закона Агенције за борбу против корупције, а којима јавни функционери не могу да користе јавне скупове и сусрете које имају у својству функционера за промоцију политичких странака", рекао је Стефановић.

Он је нагласио да јавни функционери не могу функцију да злоупотребљавају за презентовање свог изборног програма или за позивање да грађани гласају или не гласају на изборима, да не смеју да користе јавне ресурсе за промоцију политичких странака ни да користе просторије, возила и инвентаре државних органа или институција.

"Такође се налаже функционерима да не смеју у радно време да обављају било какву политичку промоцију страначког карактера и да морају јасно да предоче саговорницима у којој функцији се обраћају", навео је Стефановић.

Истакао је и да је овим закључком указано и на прекршајну одговорност, али и најавио измену закона којом ће бити тачно дефинисано шта представља јавни ресурс.

Он је упозорио да ће Влада непридржавање закључцима третирати као повреду дужности из радног односа, и да могу да наступе санкције из радног права, да може да се покрене дисциплинска одговорност јер то може да представља несавесно обављање дужности.

"Искористили смо могућност да истакнемо да се злоупотреба јавних ресурса неће толерисати, а изменом закона дефинисаћемо и шта је тачно јавни ресурс, какве све злоупотебе могу бити. Тиме ћемо олакшати контролу Агенцији за борбу против корупције", нагласио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести