Стојановић Гајић: И Европа у проблему због урушавања људских права и демократије

БЕОГРАД: Главни проблем данас у Европи представљају урушавање људских права и демократије и то не само у нашем региону него и у земљама Европске Уније, казала је Танјугу Соња Стојановић Гајић директорка Београдског центра за Безбедносну политику након завршетка седмог Београдског безбедносног форума.
Sonja Stojanović Gajić foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Стојановић Гајић каже да то таквих проблема долази јер делови становништва у друштвима растућих неједнакости не верују политичким елитама."Такви делови становништва су лак плен за популисте. Популисти застрашују те делове становништва мигрантима када је у питању Европска Унија или народи суседних држава када говоримо о региону", казала је Стојановић Гајић. 

Она напомиње да Европска Унија због слабљења демократије губи снагу да утичу на процесе у друштвима које је чине."Наша препорука је да Европска Унија мора да осигура владавину права као темељ европског идентитета. Свако ко је за демократију, макар то били представници цивилног друштва или медија, треба да изађу на улице и разговарају са људима као што то раде популисти", казала је Стојановић Гајић. 

Према њеним речима, друга препорука Београдског безбедносног форума је да политички чиниоци у региону морају да узму ствари у своје руке."Морамо константно да будемо ангажовани у дијалогу, да решавамо проблеме без туторства ЕУ. Да би се неке неизвесности решиле морамо без страха о њима да разговарамо у отвореном дијалогу баш као што је то случај био са нашим форумом" казала је Стојановић Гајић. 

Соња Лихт председница Фонда за политичку изузетност нагласила је да су и учесници Београдског безбедносног форума задовољни дебатама које су се на њему одигравале."У ова три дана чула сам много похвала како људи говоре и чују нове ствари. Овај форум је показао спремност и знатижељу људи који су спремни да разговарају о актуелним проблемима у политичком и цоцијалном оквиру" казала је Лихт. 

Она је напоменула да је слоган форума "Како градити заједничку будућност у доба несигурности" веома актуелан у свету, Европи, Балкану "Људи нису незадовољни на свим странама света јер имају осећај да су маргинализовани јер не верују својим политичким представницима. Својим елитама. Не сметају им они који поседују богатство већ медијатори између њих и власника капитала. Ти медијатори су и политичка класа", казала је Лихт.

Како је рекла, Европа је у кризи због мањка владавине права. "То је велики проблем и нас на Балкану. Нема економског развоја без владавине права", казала је Лихт.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести