Свечани дефиле улицама Бањалуке; Додик: Синоним слободе српског народа

БАЊАЛУКА: Свечани дефиле поводом обележавања Дана Републике Српске прошао је улицама Бањалуке, а председника Републике Српске, Жељка Цвијановић, поручила је да је сигурна да је српску очувала љубав њенх грађана, те да ће је та јубав чувати и даље.
1
Фото: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

"Наша обавеза је да будемо јединствени и да будемо окупљени око интереса Републике", рекла је председница Цвијановић на свецаном дефилеу.

Он је захвалила свима који су стварали Републику Српску. 

"Сваки пут када смо били јединствени, били смо јаки, нико нам ништа није могао. Ценимо слободу у којој живимо, јер знамо да она нема цену. Живела Република Српска", поруцила је председница.

Свечани дефиле је почео након што је командир почасне јединице МУП-а Републике Српске Витормир Петричевић предао рапорт председници Републике Српске Жељки Цвијановић.

Свечаном дефилеу присуствује велики број грађана, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри у владама Републике Српске, односно Србије, Небојша Стефановић и Александар Вулин, представници Српске у институцијама БиХ и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Дефилеу присуствују и представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, припадници Трећег (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници дипломатског кора, те званице из јавног и друштеног живота.

Након дефилеа у 14 сати биће одржана Свечана академија у Спортској дворани "Борик", а од 16 часова предвиђен је свечани пријем у Административном центру Владе Српске.

На улицама у центру града грађани се још увек окупљају. Присутан је велики број полицајаца, а онима који пристужу се деле заставе Србије и РС-а.

У свечаном дефилеу, како је најављено, учествује више од 500 припаднмика МУП-а РС и више од 1.000 представника цивилног сектора, преносе Независне новине.

Фото: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Председавајући Председниства БиХ, Милорад Додик, поручио је да је 9. јануар синоним за слободу српског народа за коју су положени животи. 

"Та слобода је изграђена на рушевинама бивше земље. Важно је да се данас окупимо око 9. јануара јер се окупљамо око слободе, нашег идентитета, свега што је важно за један народ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након Свете архијерејске литургије коју је у Саборном храму Христа Спаситеља служио патријарх српски Иринеј.

Он је нагласио да српски народ гради ту слободу да би развијао све своје вредности - веру, културу, образовање, спорт, економију, локалну заједницу и целу Републику.

"Данас је важан дан у историји Републике Српске. Поносан сам што браним Српску на сваком месту и желим јој све најбоље, као и сваком појединцу који у њој живи без обзира на веру и нацију", истакао је Додик.

Патријарх Иринеј изјавио је да се Срби враћају вери и Богу, што је добар знак да ће надвладати сва искушења која их, као и увек, прате.

У обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, патријарх Иринеј је рекао да Република Српска слави Светог архиђакона Стефана - првомученика који је положио живот за свог Господа.

Фото: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести