Трибина фестивала "Мирдита, добар дан":  Боља комуникација и образовање за боље односе

БЕОГРАД: Боља комуникација међу обичним људима, бољи образовни системи и већа заинетересованост медија за дешавања ван оквира политичких елита довела би до почетка разрешавања нагомиланих проблема међу људима који живе на Косову и Метохији и централној Србији, сложили су се данас учесници трибине "Косово - Србија, шта смо једни другима" у београдском Центру за Културну деконтаминацију. 
Tribina festivala "Mirdita, dobar dan"   Foto: Tanjug
Фото: Трибина фестивала "Мирдита, добар дан"   Фото: Танјуг

Трибина је део програма фестивала "Мирдита, добар дан", који је отворен синоћ у доста бурној атмосфери, али су учесници у данашњем разговору - Емел Идризи из организације "Интегра", активисткиња Јована Прусина, Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику и Ераљдин Фазлију из интернет платфораме Косово 2.0. покушали да приближе ставове о важним питањима, али и свакодневним и обичним темама. 

Емел Идризи је нагласила да у школским уџбеницима у оквиру образовног система на Косову не постоји јасно сагледавање слике и догађања у нашој непосредној прошлости. 

"Не могу младе генерације да гледају у будућност ако их учимо мржњи. Морамо да им понудимо истину у тим уџбеницима и да им на неки начин вратимо веру да је заједнички живот у будућности могућ. Имам доста пријатеља из Београда који радо долазе у Приштину и тамо се не осећају угрожено, баш као што се ни ја не осећам угрожено у Београду, без обзира на околности у којима је фестивал синоћ отворен", казала је Идризи. 

Она је додала да је побољшање комуникације између обичних људи и интезивирање активности цивилног сектора пут ка бољем упознавању људи који живе на у централној Србији и на Косову и Метохији. 

"Ако се упознамо, ако више младих људи из Приштине посети Београд и обрнуто биће нам лакше да побољшамо околности за наш заједнички живот у будућности", казала је Идризи. 

Јована Прусина наглашава да је дијалог цивилног сектора једини константан канал између житеља Косова и Метохије и оних у централној Србији. 

"Посао цивилног друштва јесте да спаја људе и олакшава им живот, али то мора боље, издржљивије, агилније...Циљ цивилног сектора је да фестивал Мирдита, добар дан постане мејнстрим манифестација у Србији", казала је Прусина, истакавши да је фестивал настао на "брисаном простору" који нико није желео да попуни. 

"Наша идеја је да млади људи добију простор у којем би могли да размене идеје и уметничке праксе. Циљ фестивала је да за 5 година у његовим програмима учествују сви млади љууди који желе да се представе у Београду, а не само они који пристају на кордоне полиције и околности које су се догађале синоћ у центру Београда", казала је Прусина. 

За њу нема дилеме да и цивилни сектор на Косову мора да се огласи када изостану реакције званичне администрације на насиље према било коме. 

"Цивилни сектор у Приштини такође мора да обезбеди услове да се уметници из Србије представе тамо. Културна размена мора да иде у оба правца", казала је Прусина. 

Ераљдин Фазлију примећује да се грађани Косова и Метохије о догађајима у централној Србији инфромишу најчешће путем вести у којима се помињу или су у њима актери представници политичких елита, а изостају информације о реалном животу.

"Људи морају да пронађу начин да се информишу о релацијама у којима се одвија реалан живот и да на основу тога суде о својим комшијама", казао је Фазлију. 

Он је нагласио да се потрага за 1670 несталих на Косову и Метохији мора интезивирати. 

"Власти на Косову су недавно одвојиле 300 хиљада евра за летовање ратних ветарана. Верујем да су те паре могли да уложе у два врхунска антрополога који би обавили есхумацију жртава. Морамо се бавити болом родбине жртава, а не летовањем ветерана чији је број у задње време утростручен. Док не решимо нестанак људи на Косову, за које сам сигуран да нису сви Албанци, ми не можемо кренути ка помирењу и поправљању услова живота", казао је Фазлију. 

Бојан Елек је нагласио да политички споразуми не могу да ослободе страха и сумњичавости људе на Косову и и Метохији и централној Србији. 

"Цивилни сектор мора да охрабрује комуникацију међу обичним светом... Да отклања табуе о српском и албанском народу коју су нагомилани протеклих година и деценија", казао је Белек. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести