Вархеји: Србија испунила мерила за отварање кластера 3 и 4

СТРАЗБУР: Комесар за проширење ЕУ, Оливер Вархеји рекао је данас да је Србија испунила мерила за отварање кластера 3 и 4 и подржао амбицију Србије да што пре могуће отвори и друге кластере.
varheji
Фото: Youtube Printscreen

Вархеји је говорећи о последњем Извештају Европске комисије о Србији пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента истакао да власти у Србији имају европске реформе као свој приоритет и да су испуниле велики број преузетих обавеза на путу ка ЕУ чланству.

”Зато поздрављамо чињеницу да је Србија испунила мерила за отварње кластера 3 и 4 и подржавамо амбицију Србије да што је пре могуће отвори нове кластере у разговорима, а на основу свог континуираног прогреса”, поручио је комесар Вархеји.

Вархеји је нагласио да у Србији постоји обновљена посвећеност реформском процесу.

”Србија мора да настави и продуби реформе у области борбе против корупције, организованог криминала, слободе медија и у унутрашњем процесуирању ратних злочина”, рекао је Вархеји.

Он је подсетио да је Србија направила ”важан политички избор” прихватајући измењену методологију процеса приступних преговора чиме је ”потврдила опредељеност” европском путу.

”Напредак Србије у области владавине права и нормализације односа са Приштином је кључан и даље ће одређивати укупну брзину приступних преговора Србије”, закључио је Вархеји.

Он је констатовао да су уставни амандмани у циљу јачања независности правосуђа у Србији ”на путу” и треба да се заврше до краја године.

Европски комесар за проширење је честитао посланицима Европског парламента, Тањи Фајон и Владимиру Билчку на ”успешно спроведеној мисији и постизању договора” у Међустраначком дијалогу у Србији.

Он је честитао и парламенту Србије и председнику парламента, Ивици Дачићу, на ”улози у постизању овог успеха”.

”Напредак Србије у области владавине права и нормализације односа са Приштином је кључан и даље ће одређивати укупну брзину приступних преговора Србије”, закључио је Вархеји.

До деескалација између БГ и ПР ”малим корацима”

Комесар за проширење ЕУ, Оливер Вархеји рекао је данас да до деесакалције прилика између Београда и Приштне мора доћи ”малим корацима” који се дешавају ”на терену”, а који обезбеђују сигурност и бољи живот за грађане.

”Зато желим да двоструко нагласим важност регионалног тржишта кроз које можемо много више постићи без да стално понављамо исте сукобе између ове две стране”, рекао је Вархеји посланицима Европског парламента.

Вархеји је говорећи о извештају ЕК о Косову навео да је дијалог Београда и Приштине ”кључан за европску перспективу обе стране”, али и за стабилност целог региона.

”Обе стране морају конструктивно да се ангажују на постизању правно обавезујућег и свеобухватног договора о нормализацији. Једностране и некоординисане акције које угрожавају стабилност морају бити избегнуте”, поручио је Вархеји.

Србија урадила свој део, сад је ред на ЕУ

Комесар за проширење рекао је вечерас да је Србија испунила ”врло јасне критеријуме” за отварење кластера, а да је сада на земљама чланицама да ураде свој део посла и направе нови корак у процесу приступних преговора са Београдом.

Надам се да ћемо, пошто је Србија испоручила свој део посла, и ми моћи да испоручимо свој, изјавио је Вархеји на конференцији за медије поводом препорука за отварање кластера 3 и 4 са Србијом и поруцио да су у земљи донете важне одлуке у области енергетике и опорезивања.

Сада Савет треба да се договори и усвоји мерила за отварање како би сам кластер могао да буде отворен, рекао је Вархеји.

Комесар за проширење је у обраћању новинарима, а након представљања овогодишњег Пакета проширење посланицима Европског парламента, поновио да власти у Србији ”имају ЕУ реформе за свој приоритет” и да су испоручиле велики број преузетих обавеза на путу ка ЕУ чланству.

Зато поздрављамо чињеницу да је Србија испунила мерила за отварање кластера 3 и 4 и подржавамо амбицју Србије да што је пре могуће отвори нове кластере у разговорима, а на основу свог континуираног прогреса, поручио је комесар Вархеји.

Вархеји је говорећи о последњем Извештају Европске комисије о Србији пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента нагласио да у Србији постоји обновљена посвећеност реформском процесу и да је приоритетно ”наставити и продубити” реформе у области борбе против корупције, организованог криминала, слободе медија и процесуирању ратних злочина.

Он је поновио да напредак Србије у области владавине права и нормализације односа са Приштином остаје кључан и да ће и даље ”одређивати укупну брзину приступних преговора Србије”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести