Вархеји: Србија предузела значајне кораке у реформама

БРИСЕЛ: Србија је последњих месеци предузела значајне кораке у процесу ЕУ реформи у свим обалстима, што се види и у документима које Комисија ових недеље представља државама чланицама, поручио је европски комесар за проширење Оливер Вархеји.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вархеји је нагласио да Европска комисија напорно ради да подржи амбицију Србије да отвори преговарачке кластере.

Србија треба да настави да постиже опипљив и суштински напредак у владавини закона у складу са сопственим акционим плановима. Србија, такође, треба да испоручи значајне резултате у оквиру два кластера која су најближа отварању (кластери 3 - конкурентност и инклузивни раст и 4 - зелена агенда и одржива повезаност), каже Вархеји.

Он је у говору на конфренцији ”Водич кроз Западни Балкан: Такмичење за утицај међу спољним играчима”, у организацији мађарског Института за спољну политику и трговину, нагласио да би Европска комисија желела да ову годину прогласи ”Годином Западног Балкана”, а да је за то потребна интензивна сардања са владама у региону и државама чланицама како би се ”што пре донеле одлуке које су на чекању”.

Вархеји додаје да је ЕУ ”свесна” утицаја и активности спољних актера на Западном Балкану, али и наглашава да ”на столу нема понуде која би могла да се такмичи са ЕУ визијом за заједничку будућност”.

Комесар за проширење наглашава да је појачани економски и инвестициони ангажман ЕУ у региону најбољи начин да се избегне да партнери за Западноим Балкану заврше са неповољним кредитима које могу да понуде други играчи, као што су Кина , Русија и други.

Као позитиван пример поменуо је одлуку Србије да са ЕУ ради на финансирању дела железничког Коридора 10.

Само перспектива ЕУ, заснована на заједничким вредностима, нуди да трансформише друштва и економије на свеобухватан и одржив начин, како би изградила свој дугорочни просперитет, стабилност и отпорност, поручио је Вархеји.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести