Вархеји: Србија и Ц.Гора солидне на ЕУ путу,сарадња кључна

БРИСЕЛ: Европски комесар за проширење, Оливер Вархеји каже да се Србија и Црна Гора ”солидно крећу на путу приступања ЕУ” и подећа да су регионална сардадња и добросуседски односи од суштинског значаја за тај процес.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Оливер Вархеји је одговарајући на питање посланика крање деснице у Европском парламенту о могућим ”последицама по ЕУ пут Црне Горе” због протеривања амбасадора Србије, Владимира Божовића, али и ранијих проблема са Законом о вероисповести, поручио да је сарадња у региону Западног Балкана од суштинског значаја, поготово у кризним временима пандемије.

”Очување дијалога и климе међусобног поверења, пре свега у овом контексту, од највеће је важности, посебно међу земљама на путу ка приступању ЕУ”, каже Вархеји.

Европски комесар додаје да је регулисање верских заједница национална надлежност која би требало да се врши на инклузиван начин и у складу са релевантним међународним и европским стандардима о људским правима, посебно свим одговарајућим препорукама Венецијанске комисије.

”Проширење је процес заснован на заслугама. Темпо преговора зависи од тога колико брзо земље спроводе правне тековине ЕУ и од напретка постигнутог у реформама, посебно у области владавине права”, закључује Вархеји.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести