Вархеји: Србија се економски боље бори од других у региону

БРИСЕЛ: Србија је имала јак економски развој пре пандемије и изгледа да је једина земља где ће пандемија најмање погодила економију захваљајујући свеобухватном пакету помоћи државе приватном сектору, изјавио је у Европском парламенту комесар за проширење ЕУ, Оливер Вархеји.
varheji
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Постоји одређени пад у продуктивности и запошљавању, али земља се боље бори него остатак региона, наводи Вархеји.

Он је истакао и да је будућност целог региона Западног Балкана у ЕУ.

Наш стратешки интререс је да регион уведемо у ЕУ што је пре то могуће, а Србија има кључну улогу у том процесу, поручио је Вархеји.

Вархеји је у свом говору о ситуацији у Србији пред Спољнополитичким одбором Европског парламента навео да је Србија најважнији траговински пратнер ЕУ у региону и да са јасном европском перспективом има и јединствену одговорност у напретку целог региона на ЕУ путу.

Нова Влада у Србији на челу с премијерком Аном Брнабић има снажну подршку у српском Парламенту и у народу, оценио је Вархеји.

Он додаје да је за ЕУ охрабрујућа чињеница да су реформе на европском путу и дијалог с Косовом главни приоритет нове Владе поред борбе против пандемије Ковид 19.

Имам поверења да ће нова Влада одлучно радити на овим приоритетима и ојачати свој приступни процес са ЕУ. Ово би требало да буде Власт за реформе, каже Вархеји.

Вархеји наводи да је ЕК у области економије и усклађивања Србије са ЕУ законодавством констатовала позитиван развој.

Комесар за проширење најављује да ће нови европски Економско инвестициони план за Западни Балкан за Србију значити подршку опоравку економије, боље путне и зелезничке мреже, омогућити јој да у потпуности испуни ”своју стратешеку позицији у Европи” и генерише даљи привредни раст и нова радна места.

Он упозорава да ће јаче инвестиције у привредни раст у региону бити могући само уз имплементацију фундаменталних рефороми у облсти валдавине права и јавне администрације.

Оливер Вархеји је закључујући излагање о Србији нагласио да је земља наставила позитивно да се ангажује у области регионалне сарадње, а као пример за то навео иницијативу за стварање регионалног економског тржишта од које ће добробит имати и евроинтеграциони пут и привреди раст региона.

Убеђен сам да ће напредак у овим пољима отворити Србији пут за даља поглавља у приступним преговорима са ЕУ на чему већ дуго радимо, закључио је Вархеји.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести