Вархеји: Земље Западног Балкана третирати као будуће чланице

СТРАЗБУР: Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји изјавио је данас да нова методологија приступања за циљ има да оснажи процес проширења, донесе му већи кредибилитет и динамизам, али и да задржи већ постојећи циљ, а то је пуноправно чланство у ЕУ.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

”Земље Западног Балкан све више морамо да третирамо као будуће земље чланице”, рекао је Вархеји у Европском парламенту у Стразбуру и поновио да је приоритет Европске комисије да убрза напредак Западног Балкана и задржи кредибилну перспективу њиховог приступања ЕУ.

У том циљу, према речима Оливера Вархејија, ради се на три правца: на обнављану методологије приступног процеса, отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и представљајњу великог развојног и инвестиционог економског плана за регион.

Када је реч о новој методологији приступног процеса, комесар наводи да се она базира на четрири основна принципа који важе и за земље Западног Балкна и за земље чланице ЕУ.

”Први је кредибилност, што значи да земље региона треба да спроведу обећане реформе, а ЕУ да након тога уради свој део посла”, рекао је Вархеји.

Он је оценио да се кредибилност процеса приступања ЕУ јача још већим фокусом на владавину права, функционисање демократских институција, реформи јавне администрације и економским критеријумима.

”Када је реч о јачању политичког вођства у процесу, што је други принцип, очекујемо већи ангажман на највишем нивоу са земљама кандидатима кроз редовне самите и минсистарске састанке ЕУ - Западни Балкан”, рекао је Вархеји.

Додао је да је циљ веће укључивање земаља чланице које ће сада имати боље надгледају да надгледају процес и реформе.

Трећи принцип се односи на већи динамизам процеса и фокус на основне секторе што се може постићи поделом поглавља на тематске области.

”То ће нам омогућити брже усклађивање, али и учешће земаља кандидата политикама ЕУ, као што су дигитална агенда и трансевропске мреже за транспорт и енергетику”, каже Вархеји.

Он подсећа на ”политичку понуду” ЕУ да уколико се важне реформе спроведу пре отварања кластера, временски период за његово затварање може бити ограничен на једну годину.

Кластер о владавини права, економским критеријумима и реформи јавне администрације наставиће да игра централну улогу у преговорима и бити први који се отвара и последњи који се затвара.

”Задовољавајући напредак у овим областима биће потребан како би се затворили други кластери”, упозорава Вархеји.

Четврти принцип обновљене методологије приступања односи се на предвидљивији процес за обе старне.

”Земље кандидати треба да имају јаснију слику услова које треба да испуне као и о томе шта су добили, али и негативне консеквенце услови не буду испуњени”, наводи Вархеји.

Комесар за проширење ЕУ оцењује и да су за реформе потребни јасни и опипљиви подстицаји.

”Ако земља на одговарајући начин испуњава реформе, грађани морају да виде добит убрзаних интеграција у виду фазног уласка у политике ЕУ, тржишта и програме комбиновано с повећаним фондовима и инвестицијама.

Истовремено, земље чланице морају да буду сигурне да постији реверзибилност и корективне мере у виду санкција и станганције уколико реформе изостану”, објашњава Врахеји.

Оливер Вархеји је на пленарном задедању ЕП у Стразбуру поновио став Европске комисије да су Скоље и Тирана испунили услове за приступне преговоре до чега би требало да дође пре самита ЕУ - ЗБ, у мају у Загребу.

”Убеђени смо да свако даље одлагање повлачи за собом снажан ризик подривања стабилности целог региона као и даљу манипулацију других играча који нуде лажне алтернативе Западном Балкану”, упозорио је Вархеји.

Он је додао да је циљ ЕУ да интензивира своје присуство на Западном Балкану и кроз повећане инвестиције и превазилажење великих економских разлика које постоје између Уније и региона.

”Циљ је да се убрза изградња отпорне и солидне економије и да се земље региона брже и ближе прближе европским стандардима”, каже Вархеји.

Он закључује да ЕУ мора да кроз најављени економски план за регион нађе конкретне мере за подизање инвестиција у региону, стварање нових послова, бољег окружења за пословања и заустављање одлива мозгова.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести