Весић: Криза није само здравствена, већ и економска

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је незадовољство због мера затварања које су овог викенда примењене на предлог Кризног штаба указујући да пандемијом корона вируса није створена само здравствена већ и економска криза.
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Поштовање мера и масовна вакцинација једини су пут да се изађе из ове кризе, рекао је Весић за ТВ Прва и додао да је 26, 015 одсто Београђана до сада вакцинисано.

Он је истакао да се мора наставити даље са вакцинацијом, јер се, како наводи, осим заштите јавног здравља мора заштитити и економија.

Ако не ради економија неће бити ни јавног здравља. Вакцине се купују, а новац обезбеђује економија и зато мора постојати усклађеност између антиепидемијских мера и економије, сматра заменик градоначелника.

Весић је рекао да поштује мишљење струке која се залаже за оштрије мере, али жели да сачува радна места и здраву економију.

Он је подсетио да су бројне професије замрзнуите од како је проглашена пандемија и не раде готово ништа већ годину дана, наводећи музичаре, угоститеље и туристичке водиче.

Уместо што причамо о забранама, много је боље да се сви, онако како то радимо у Београд, позабавимо вакцинацијом јер се тако боримо и за радна места, поручио је Весић.

Он је похвалио рад Комуналне милиције у Београду и додао да је прекинута свака забава или прослава за коју се знало или је била пријављена.

Бесан сам, јер су људи инфицирани на Копаонику долазили у Београд и заражавали и своје породице и околину. Нећу да дозволим да се због бахатих и неопрезних све затвори. Морамо да будемо свесни да ни ковид болнице не би постојале да није било здраве економије. Мислим да Србија мора да пронађе меру између здравља и здраве економије. Ако уништимо друштво и економију уништићемо и јавно здравље, поручио је Весић и подсетио да је и у свету било примера да се одмах након почетка масовне вакцинације јављао пораст броја заражених.

Навео је пример Израела, рекавши да се ништа у Србији није десило другачије него у другим земљама.

Он је рекао да се после таласа заражавања у Израелу након почетка масовне вакцинације, ситуација врло брзо смирила и стабилизовала.

Весић је нагласио да је сада, када имамо вакцину, комбинација спречавања контаката, спровођења рестриктивних социјалних мера и вакцинације најефикаснија.

Поновићу. Ово није само здравствена криза, ово је и економска криза. Став Београда је да се стриктно поштују мере и да се агресивно иде у вакцинацију како бисмо што пре изашли из ове кризе. Криво ми је што се прича само о Београду који највише поштује мере. Дупло више казни је издато у Београду него у свим другим локалним самоуправама заједно. Не дам да се напада Београд јер се у Београду вредно ради. Од чега да живе људи ако све затворимо, указао је Весић.

Он је навео да се уметници вакцинишу, раде и примају плате ако су запослени у државним установама културе.

Ми смо мала земља која покушава да сачува своје становништво и економију. Немојте да тражите од мене да пристанем на затварање, јер то значи да пристајем да се угрозе радни људи и живот њихових породица. Апелује на личну одговорност људи. Суштина је да се сами штитимо, а не да очекујемо да све уради држава, закључио је Весић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести