Весли Кларк: Специјални суд омета напредак Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Весли Кларк, бивши врховни командант оружаних снага НАТО за време бомбардовања СРЈ, сматра да оптужнице Специјалног суда за злочине ОВК ''ометају напредак'' тзв. Косова, као и да никада нису престали покушаји постављања препрека његовом напретку.
beograd pristina, Tanjug
Фото: Tanjug

Предлог оптужнице против председника Косова Хашима Тачија, наставак је активности на ометању напретка Косова, оценио је Кларк за РТК.

Кларк каже и ''да нема појма'' да ли су оптужнице Специјалног суда тачне или нису, али додаје да оне представљају наставак активности које су прилично видљиве чак и 20 година касније, пренела је приштинска ''Газета експрес''.

Кларк, који је водио НАТО операцију бомбардовања 1999. године и који је током посете Косову назвао Тачија херојем, присетио се првог састанка са бившим вођом ОВК.

Тачи је био вођа ОВК, кога сам први пут упознао у Рамбујеу, у току преговора, у фебруару 1999. године. Ту сам се сусрео и са другим лидерима ОВК, навео је Кларк, пренело је Косово онлајн.

Специјално тужилаштво у Хагу објавило је 24. јуна оптужницу, која је суду поднета два месеца раније, којом се Тачи, као и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести