Весли Кларк: Још није време да КФОР напусти Косово

ПРИШТИНА:  Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, који је био командант НАТО-а током бомбардовања Југославије, током посете Приштини је оценио да још није дошло време да КФОР напусти Косово. 
Vesli Klark foto: rs.n1info.com
Фото: rs.n1info.com

Кларк, који у Приштини борави на позив Америчког универзитета Косова, рекао је да жели да Косово постане део Европске уније, преноси регионална телевизија Н1.Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, у Приштини на конференцији за новинаре је изјавио да циљ бомбардовања 1999. године "није био да се одузму животи".

"Нисмо желели да убијемо никога током бомбардовања. Нисмо желели да ико погине, чак нисмо желели ни да бомбардујемо - ми смо само желели да престане етничко чишћење", тврди Кларк.Он је, такође, рекао да верује да и даље није време да КФОР напусти Косово. Кларк је, такође, охрабрио Београд и Приштину да се активиније и ефектвније ангажују како би се постигла нормализација односа.

"Оно што бих желео да видим је споразум између Србије и Косова који би нормализовао односе. Да Косово има место у Уједињеним нацијама и да обе земље постану чланице Европске уније. Нема разлога зашто две земље не могу бити добри суседи", рекао је он, преноси Н1.

Некадашњи командант НАТО снага се састао са политичким лидерима у Приштини, који су, како преноси Н1, изразили "дубоку захвалност" за његов допринос у, како су рекли, "спасавању незаштићеног народа", као и на "доприносу ослобађања Косова". 

Кларк је присуствовао и свечаној вечери у циљу прикупљања средстава намењених пројекту америчког универзитета "Подржи будућу успешну причу", што је био и повод за његову посету Косову.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести