Влада усвојила Предлог закона о социјалном предузетништву

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о социјалном предузетништву чији је циљ стварање повољног пословног окружења за развој социјалног предузетништва, развијање свести о значају социјалне економије и социјалног предузетништва и задовољење идентификованих друштвених потреба.
Vlada Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Овим законским решењима дефинисана је друштвена улога социјалног предузетништва, чија се остварена добит улаже у интеграцију друштвено осетљивих група, заштиту животне средине, рурални развој, образовање, културу, социјалне иновације и друге области од ширег друштвеног интереса.

Законом је предвиђено формирање Савета за социјално предузетништво које ће чинити једнак број представника јавног и приватног сектора, односно стручне јавности. Ово тело ће се старати о поштовању међународно прихваћених стандарда пословања субјеката социјалног предузетништва и наменског трошења средстава добијених из буџета, као и донација. Применом овог закона први пут се у Србији системски уређује ова област, чиме су омогућени и створени бољи услови за подстицање предузетништва, а самим тим и општег животног стандарда грађана.

На данашњој седници донета су и три закључка која се односе на цену електричне енергије - за резервно снабдевање, цену електричне енергије купцима на комерцијалном тржишту, као и правним лицима из групације Одбрамбене индустрије Србије.

Влада Србије данас је усвојила и Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Циљ Уредбе је отклањање последица скока цене природног гаса, као начин ублажавања последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени у коришћење овог енергента.

Како би се обезбедило нормално снабдевање свих потрошача природним гасом неопходно је да се обезбеди и право на надокнаду разлике у цени овог енергента набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године, као и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса који је произведен у Србији у односу на тај месец.

Разлика у цени произведеног природног гаса почев од 1. децембра 2021. године биће надокнађена из буџета Србије.

На седници је усвојена Уредба о условима и начину спровођења субвенционисане набавке путничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза, како би се побољшали услови обављања те врсте саобраћаја, општа слика и привредни амбијент у Србији, као и делимична унификација кроз перформансе и боју возила.

Уредбом је предвиђена субвенција у износу од 8.000 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан плаћања. Ново путничко возило, за које је такси превозник у обавези да пре исплате субвенције уплати износ од најмање 15 одсто од купопродајне цене возила, не може бити јефтиније од 13.000 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан подношења захтева.

За добијање субвенције неопходно је да нов аутомобил буде потпуно електрични, хибридни или на погон на компримовани природни гас са најмање еуро 6 стандардом у погледу емисије издувних гасова.

У циљу смањења аеро-загађења које је последњих година имало висок степен негативног утицаја по здравље људи и стање животне средине, Влада Србије донела је Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон, као и возила која уз мотор са унутрашњим сагоревањем покреће и електрични погон (хибридни погон) и у 2022. години.

Уредба је наставак спровођења мера политике Владе Србије у области заштите животне средине последњих година и за њену реализацију је опредељено 150 милиона динара.

Влада је усвојила данас и Стратегију људских ресурса у правосуђу за период 2022-2026. године чији је општи циљ успостављање и одрживи развој транспарентног, савременог и ефикасног система управљања људским ресурсима у правосуђу Србије ради јачања владавине права и правне сигурности грађана. Суштина стратегије је непристрасан и транспарентан избор кадрова, ефикаснија и објективнија оцена радног учинка, као и усавршавање и стратешко планирање кадровских потреба.

Усвојена је и Уредба о подстицајима инвеститору да у Србији производи аудиовизуелно дело којом се уређују услови и начин доделе средстава а у циљу подстицања стваралаштва у области аудиовизуелне производње, подстицаја културних и привредних активности и повећања запослености у вези са аудиовизуелном производњом у Србији, као и промоције потенцијала РС у овој делатности, односно њених инфраструктурних, производних и услужних делатности.

Донета је одлука о оснивању Националног савета за развој Е-спорта што представља наставак реализације основних циљева владе за даље економско јачање Србије, стимулацијом високотехнолошког предузетништва и привлачењем великих инвестиција у новим и напредним индустријама, дигитализацијом и развојем информационо-комуникационих технологија, где је Е-спорт као индустрија у светском врху.

За убрзани развој Е-спорт индустрије постоји огроман значај и потенцијал, а Србија би се реализацијом инвестиције Е-спорт националног комплекса (Game Village) позиционирала у сам врх европског и светског Е-спорт центра, што би допринело расту БДП, запошљавању људи, привлачењу и довођењу великих страних компанија, прихода од европских и светских Е-спорт турнира, повећању наплате пореза у вези са Е-спорт индустријом и стимулацијом младих.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести