Вучевић: Вучић наредио - Војска Србије у највишем степену борбене готовости

БЕОГРАД: Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вућић наредио је да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, изјавио је вечерас министар одбране Милош Вучевић. 
1
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ

Вучевић је за Тан‌југ рекао да нема разлога за панику, али да има за забринутост. 

"Председник Србије као врховни командант је вечерас наредио да Војска Србије од ноћас буде у највишем степену борбене готовости, односно приправности до нивоа употребе оружане силе, односно оружаног потенцијала Војске Србије", рекао је Вучевић за Тан‌југ. 

Како ја навео, "то нас подиже на највиши ниво до акције који спроводи Војска Србије чувајући територијални интегритет и суверенитет Србије и штитећи све грађане Србије, и спречавајучи погром и терор над Србима ма где живе".

Он је истакао да је Вучић наредио подизање борбене готовости, имајући у виду све што се вечерас дешава на КиМ и то да се албанске власти, односно тзв. влада Косова под Аљбином Куртијем и даље припремају за напад на Србе и на насилно уклањање барикада.

Вучевић је навео да је разлог и нерешавање проблема који су довели до демократског протеста Срба и вид ћутње међународне заједнице, као и неутралне изјаве које не воде ка политичком решењу. 

"Имајући у виду да се позиви Србије да се проблеми решавају у формату дијалога, да се вратимо политичком дијалогу, а не сукобима остају без одговора са тим неутралним и иритирајучим позивима на уздржаност обе стране и бавећи се последицама, а не узроцима и имајући у виду обавештајне податке с којима Србија располаже". 

Он је нагласио да је Србија једина заинтересована за разговоре и политичке договоре и да се "макар и хиљаду пута састаје док се не нађе неки договор и решење".

С друге стране, како је навео, Приштина константно повлачи хазардерске и једностране потезе, подиже ниво тензија и стално води ка даљој ескалацији са, како је навео, јасним циљем да етнички очисти КиМ.

"Да и то мало Срба што је преостлао на нашој вековној територији буде очишћено од нашег народа", рекао је Вучевић. 

Он је нагласио да је за Београд забрињавајућа блага реакција међународне заједице и избегавање разговора, "политичког дилалога о узроцима, не последицама, које су довеле до оваквог вида политичке борбе, демократске борбе српске зајендице на КИМ".

Вучевић је нагласио да Заједницу српских општине више нико не помиње, и истакао да, не само да се не ослобађају незаконито заточени Срби "које држе у контејнерима без права на одбрану и без права која су у складу са европским конвенцијама о људским правима и слободама", већ их не помињу ни НВО.

Чак се, како каже, не помиње ни питање личних карата ни региустрарских таблица.

"Сада је неки нови захтев Општинске изборне комисије, уклањање барикада, Газиводе, прозиводња вина и ракије. Сваки дан се измишља неки нови разлог. Патријарх не може да оде у Пећку патријаршију", рекао је Вучевић.

Он је рекао да су Срби једини народ у Европи који нема права на слободу и очување своји вековних огњишта. 

"Србија у нади да ће се проблеми решавати у полтичком формату кроз дијалог остаје посвећена разговорима и договору, и мора да води рачуна о зашити својих државних и националних интереса и стога Војска Сбрије је од ноћас у највећем степену приправности до нивоа употребе оружане силе", поручио је Вучевић.

Он је позвао све грађане Србије да остану мирни и прибрани, да не подлежу лажним вестима и злурадим коментарима и нагласио да је потребно да  покажемо достојанство, националну солидарност и политичку зрелост као грађани и као народ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести