Вучић: Добио сам обећање, до Божића готов аутопут до Пожеге

ЧАЧАК: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на деоници аутопута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра.
vucic
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ова деоница дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице, а Вучић је замолио представнике кинеске компаније ЦЦЦЦ да ако могу заврше радове до 19. децембра или најкасније до Нове године или Божића.

Кинези су упознали Вучића да имају проблем са геологијом односно тереном у извођењу радова на другом тунелу - Муњино брдо.

Председник је, ипак, био упоран и у полушаљивом тону "преговарао" са генералним директором ЦЦЦЦ Џангом Сјаојуеним убеђујући га да се потруде и да му обећа да ће цео аутопут бити завршен најкасније до Божића.

"Нећу да одем одавде, али мораћеш да прихватиш, ниси упознао тврдоглавијег човека од мене", казао је Вучић Џангу у шали, али не одустајући од циља.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr


До септембра креће градња обилазнице око Ужица

Александар Вучић најавио је да ће до септембра почети изградња обилазнице око Ужица.

“До септрембра видећете велики број радника који ће кренути да раде на обилазници”, рекао је Вучић новинарима у Чачку на питање када креће грађна обилазнице.

Вучић је најавио да ће се кренути и са комплетним реновирањем Здравственог центра Ужице, вредно 30 милиона евра.

“То је огроман новац, као да дижемо све потпуно ново. Биће то најмодернија болница, са најмодернијим апартаима. То ће значити много целом јужичком крају”,рекао је Вучић.


После готово десетоминутног убеђивања, Вучић и Џанг су се руковали, чиме су кинески извођачи потврдили да ће аутопут Прељина - Пожега бити најкасније завршен до 7. јануара.

Вучић је казао Џангу да је раније обећао грађанима да ће бити готово аутопут до Светог Николе, али је напоменуо да је по уговору рок до половине 2023. године и да ће и мало померање завршетка радова бити значајно пре рока.

Председник је казао да Џангу да ће се врло брзо ићи и на потписивање са уговора са том компанијом за наставак аутопута ка Црној Гори, од Пожеге до Бољара.


У августу креће градња аутопута Ниш-Мердаре

Александар Вучић најавио је да ће изградња аутопута Ниш-Мердаре почети у августу.

Вучић је рекао да је у току тендерска процедура.

„Добили смо повољну цену и грант од 40,6 милиона евра на укупну цену од 255 миллиона евра између Ниша и Бељољина“, објаснио је он.

Казао је да очекује да ће у августу кренути изградња, те да је због тога рекао да ће 1. децембра бити у изградњи осам аутопутева.


"То ће бити важно нарочито за Ариље, Ивањицу и Сјеницу, Нови Пазар и цео Пештер. Јесте ли спремни, ваљда неће бити цена већа од 1,5 милијарди евра", упитао је Вучић.

Џанг му је оговорио да ће отприлике бити та цена, на шта се Вучић насмејао.

Вучић је додао да ће се градити и наставак аутопута ка Ужицу.

Обиласку радова присуствују и минитар грађевине Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије Александар Антић и Зоран Дробњак,амбасадорка Кине Чен Бо, као и бивши министар грађевинарства Милутин Мркоњић.

На делу Коридора 11 од Прељине до Пожеге биће изграђени тунели Лаз, Муњино Брдо и Трбушани са по две одвојене тунелске цеви у укупној дужини од 11,8 километара.

Радови ће, према уговору са кинексом компанијој Чајна констракшн комјуникејшн компани (ЦЦЦЦ) коштати 450 милиона евра.

Завршетака овог дела аутопута Милош Велики омогућиће да се од Чачка до Пожеге стигне за пола сата.

Када деоница буде завршена, кинекс акомпанија ће наставити градњу Коридора 11 од Пожеге ка граници са Црном Гором. Та деоница дуга је 107 километара, а процењена вредност радова је око 1,5 милијарде евра.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Већ у мају уговор за наставак аутопута до границе Црне Горе

Александар Вучић најавио је данас, после разговора са кинеском компанијом ЦЦЦЦ да ће аутопут од Прељине до Пожеге бити завршен накасније у јануару или евентуално фебруару, али и да ће већ у мају бити потписан уговор са Кинезима за градњу наставак аутопута од Прељине до Бољара на граници са Црном Гором.

Вучић је истакао да ће када цео аутопут буде готов моћи да се стигне до Црне Горе за само два сата и 15 минута.

"Велика вест за данас је да ћемо већ у мају, односно за месец или месец и по дана, покушати да потпишемо уговор са аутопут до границе са Црном Гором, што је додатних 107 километара. То ће бити на велику радост за грађане Ариље, Ивањице, целог Пештера и свих околних места, али и за грађане Црне Горе", навео је Вучић.

То ће значити да ће, како је рекао, за само два сата и 15 минута моћи да се стигне од Београда до црногорске границе.

"То нико није могао раније да замисли, то су тектонске промене", нагласио је Вучић.

Председик је нагласио да ће Србија бити премрежена аутопутевима.

Путеви иду уз јаку економију

Александар Вучић рекао је данас да само када имате стабилне јавне финансије и јаку економију можете да размишљате о великим пројектима и градњи путева као што је аутопут "Милош Велики".

"Тек када то имате можете да радите велике пројекте и да градите путеве које су људи 70 година само замишљали", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање како се ствара економија која одолева пандемији и отвара градилишта.

Додао је да томе доприносе и компаније које успешно раде и посебно похвалио кинеску комапнију ЦРБЦ наводећи да је мало оних који раде тако одговорно као они.

Изразио је уверење и да ће, како је рекао, кинески пруијатељи успети да заврше све што је планирано, иако су имали много мука са короном, као и сви у Србији.

Вучићу је постављено и питање о томе како на друштвеним мрежама са његових налога кружи вест да је дао оставку због моралних обавеза према својој држви, па да ли значи да то није тачно, с обзиром да је данас рекао да ће до краја мандата радити на градњи путева.

"То је вероватно 1. април, докон поп и јариће крсти", рекао је Вучић коментаришући то као могућу првоаприлску шалу и додао да се пита да ли ти људи имају паметнија посла него да нечије налоге фалсификују.

Чен Бо: Напредују радови на деоници Прељина – Пожега

Амбасадорка Кине Чен Бо изјавила је данас, после обиласка радове на деоници аутопута Прељина - Пожега заједно са председником Александром Вучићем, да тај пројекат одлично напредује, као и да током пандемије није стао ниједан пројекат који реализују кинеске компаније у Србији.

"Веома ми је драго што видим да је овај пројекат након девет месеци од нашег претходног доласка постигао велики напредак", рекла је Чен.

Она је честитала радницима и инжзењерима и захвалила им на њиховом доприносу развују сарадње Кине и Србије.

"Уверена сам да ће ЦРБЦ уложити напоре да што пре заврши целу деоницу пута од Прељине до Пожеге", рекла је Чен Бо.

Министар грађевинарства Томислав Момировић истакао је да је у току изградња два најдужа, најтежа и најизазовнија тунела за грађевинаре, у претходних пола века.

"Налазимо се у тунелу Лаз, после њега иде Муњино брдо који су дуги 2.800 и 2.900 метара, и када се заврше биће то најдужи тунели у Србији. Имамо на овој траси 35 мостова укупне дужине око 5.200 метара и око 500 метара надвожњака", рекао је Момировић.

Он је нагласио да је та деоница део аутопута о коме се причало деценијама.

"Ово је аутопут који спаја Чачак са Пожегом, као и Црном Гором и преко Коромана са БиХ, две за нас веома важне земље са становишта економског развоја и због нашег народа коији тамо живи" оценио је Момировић.

Он је обраћајући се председнику Србије рекао да се захваљујући фискланој консолидацији 2015. године и храбрим потезима владе, на чијем је челу тада био Вучић, у Србији сада гради као никада у историји.

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести