Вучић и патријарх забринути због хапшења, позивају на мир

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј изразили су велику забринутост поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника СПЦ у Црној Гори и наду да ће српски народ поступати мирно и прибрано у тренуцима у којима нико разуман не прижељкује било какве немире и сукобе.
Vucic patrijarh/tanjug
Фото: Tanjug

То је наведено у заједничком саопштењу председника Александра Вучића и патријарха Иринеја, након њиховог телефонског разговора.

Председник Србије је изразио уверење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем периоду.

Вучић је, како се наводи, пружио пуну подршку патријарху српском Иринеју и епископима српске цркве у Црној Гори у њиховим напорима да се сви проблеми са којима се суочава решавају дијалогом, на миран начин, уз пуно уважавање права и слобода верника СПЦ.

Патријарх српски Иринеј је подсетио да је кулминација непријатељског односа државе Црне Горе према Српској православној цркви почела усвајањем контроверзног Закона о слободи вероисповести, уз грубо игнорисање захтева СПЦ за равноправним положајем у односу на све друге цркве и верске заједнице и заштиту права која наша црква поседује вековима. Чињеница да је закон усвојен уз велико негодовање нашег народа крајем прошле и почетком ове године, а да се сада хапсе и у притвору задржавају епископ и свештеници, само је доказ да црногорска држава спроводи прогон Српске православне цркве, наводи се у саопштењу.

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и свештеницима Митрополије црногорско-приморске јутрос је одређено задржавање до 72 сата, након што је саслушани у Основном државном тужилаштву у Никшићу поводом литије у том граду, а због кршења мера за сузбијање корона вируса, пренели су црногорски медији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести