Вучић и Вархеји обилазе радове на изградњи Тиршове 2

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархеји обилазе радове на изградњи Универзитетске дечје клинике "Тиршова 2", која се финансира делом из донације ЕУ, а делом из зајма Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ).
е
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Градња "Тиршове 2" на 57.000 метара квадратних коштаће 117,2 милиона евра, од чега је за грађевинске радове процењено да је потребно 95 милиона евра, а остало за набавку опреме.

Радове на изградњи нове дечје болнице са Вучићем и Вархеијем, обишли у и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

Донација ЕУ за градњу те дечје клинике износи 35,7 милиона евра, што је једна од највећих донација које је Унија одобрила за пројекте ван сектора транспорта и енергетике, а друга транша се обезбеђује из зајма Развојне банке Савета Европе.

Прва фаза изградње дечије клинике Тиршова 2, која је у току у вредности од 6,2 милиона евра, започета је у октобру прошле године, а према најавама, планирано је да клиника у потпуности буде завршена до 2025. године.

Радови прве фазе изградње те нове дечје болнице требало би укупно да трају 210 дана, а базирани су пре свега на ископавању темељне јаме у склопу Клиничког центра Србије и изградњи приступне саобраћајнице ка ауто-путу.

Нова дечија клиника ће обухватити од 57.000 метара квадратних, од којих је 36.000 квадрата предвиђено за медицински простор са осам најсавременијих операционих сала и 37 кревета интензивне неге.

Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе.

Зграда ће имати 11 спратова, три спрата подземне гараже, два подрума, приземље и пет спратова.

Предвиђена је и изградња гараже која ће се простирати на на 21.000 метара квадратних и имаће 550 паркинг места.

Дечија клиника "Тиршова 2" налазиће се у оквиру Клиничког центра Србије у непосредном окружењу ГАК Вишеградска и постојеће дечје клинике "Тиршова 1", а имаће директан приступ са ауто-пута.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести