ВУЧИЋ: КИНА НАМ ЈЕ НАЈВИШЕ ПОМОГЛА КАД ЈЕ БИЛО ТЕШКО Прави пријатељ Србије

- Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за "China Media Group'' у Београду.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

''Када је Србија била у тешкоћама, највише нам је помогла Кина, како се каже, пријатељи се познају у невољи", рекао је Вучић. Вучић је демантовао такозвану „теорију кинеске дужничке замке” и захвалио Кини на подршци развоју Србије кроз иницијативу „Појас и пут”.

Поводом споразума о слободној трговини између Кине и Србије који је потписан у октобру прошле године, председник Србије је рекао да је уверен да ће тај документ Србији донети безброј нових могућности и да ће бити под‌једнако користан за Кину, али ће бити од већег значаја за Србију. „Споразум ће отворити огромно тржиште за пољопривредне производе, попут квалитетног српског вина.

Истовремено ћемо моћи да увозимо и кинеске производе по нижим ценама. Све више кинеских компанија и обичних људи долазиће код нас ради сарадње између компанија и размене кадрова, отварајући нова врата за развој Србије", рекао је Вучић. Он је још једном захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је пристао да потпише овај споразум који омогућава обема странама да унапреде сарадњу. "Надам се да можемо постићи више у будућности”, закључио је Вучић.

Тајван је Кина и Кина ће увек имати подршку Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, у интервјуу за "China Медиа Гроуп'' у Београду, да је Тајван територија Кине и да ће Кина увек имати подршку Србије шта год да уради по том питању.

На питање о Тајвану, Вучић је био изричит да је Тајван Кина.

"А на вама је шта, када, како ћете то учинити. Тачка. За нас је то Кина, то је политика Србије, и то ће бити наша политика у будућности. То је ваша територија, ваш народ, а ви сте суверена нација, сами доносите одлуке. И увек ћете имати подршку српског народа. То је то", нагласио је Вучић и додао да никада неће променити свој став о Кини.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

На питање новинара да ли може да каже нешто више о иницијативи Си Ђинпинга коју је подржао, а која се односи на глобалну развојну иницијативу, глобалну безбедносну иницијативу и глобалну цивилизацијску иницијативу, Вучић је одговорио да је о томе причао са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Тада су, како је додао, обојица констатовали да већ 15 година из Брисела слушају глупе приче о погоршању ситуације у Кини, а она све то време има константан раст од пет до шест одсто и констатовали су да се то погоршање никада неће десити.

С друге стране, како је додао председник Вучић, истакли су да је раст у Европи између нула и један одсто и онда се запитали како уопште могу да се мере са Кином.

"И зато се држим својих кинеских пријатеља, јер верујем да они знају шта раде, раде боље планове, раде боље програме и имају нешто што нам свима недостаје. Ваши људи су упорнији, имају тигрово око, што ми Европљани више немамо. И покушавам да узмем мало те енергије, мало тог ентузијазма, мало те амбиције да донесем својој земљи", рекао је Вучић.

Фото: Pixabay.com

Додао је да својим кинеским пријатељима жели да покаже шта смо све изградили последњих година, а што не би смо успели без, како је рекао, велике кинеске подршке.

Ускоро авио-линија Београд-Шангај

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће врло брзо бити уведена директна авио-линија између Београда и Шангаја и позвао грађане Кине да у што већем броју посете Србију. У интервјуу за "China Медиа Гроуп'' у Београду, Вучић је рекао да се управо завршавају сви детаљи за добијање коначних дозвола за успостављање линије Београд-Шангај. Он је позвао Кинезе да посете Србију јер ће видети право гостопримство које, како је рекао, не могу да доживе у било којој другој европској земљи. "Видећете модерне делове Београда, веома старе делове Београда. Можете видети места где се историја сусреће са будућношћу, али и веома пријатељско окружење за нашу кинеску браћу и сестре. Прелепа језера, лепе планине ако волите скијање, прелепа места северне Србије и плодну равницу. Сјајне реке, и имамо дивне музеје", навео је председник Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести