Вучић: Настављамо улагања у Војску Србије, чувајте земљу

ПАНЧЕВО: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се наставити улагања у Војску Србију, којој је поручио да од ње очекује да и даље буде чувар наше земље, њеног интегритета и слободе.
Танјуг/Тара Радовановић/Александар Вучић
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Александар Вучић

“Улагаћемо новац у нашу војску, све више, ваша примања ће бити све виша и боља”, поручио је Вучић након вежбе на којој је приказана оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије под називом "Врх копља 2021", у панчевачкој касарни "Растко Немањић”.

Он је додао да је уверен да су припадници војске у претходним годинама већ могли да осете промене, али и навео да све то мора да буде још брже и снажније.

“Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, да будете бранитељи народа чувари отаџбине, заштитници интереса Србије и да будете одвраћајући фактор сваког агресора и за сваког ко би помислио да нападне Србију”, поручио је Вучић.

Он је захвалио свим војницима на спосвећености и пожртвованости и на томе што су вежбу извели фантастично, с обризом на отежавајуће временске услове.

“Видим да сте добро обучени, а ми желимо уз додатну подршку да вам омогућимо да можете да постигнете још боље резултете”, рекао је Вучић.

Како је рекао, држава ће дати све од себе да припадници војске имау положај вредан поштовања и да могу од свог напорног рада да живе и издржавају породице.

“Оцењујем вежбу са врло добро”, закључио је Вучић.

Међусобно признање не стоји ни у једном акту

„Међусобно признање Србије и Косова не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да разуме да је то нова америчка политика, али да његов одговор неће бити другачији од оног из Беле куће јесенас - да Србија на то не пристаје.

Вучић је тако одговорио на питање у вези са честитком председника САД Џозефа Бајдена у којој се први помиње међусобно признање, којег у прошлогодишњој, Трамповој честитки, није било.

“Добио сам честитку Бајдена. Хвала му за честитку. А што се тиче међусобног признања, то не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, ни ЕУ, ни у једној резолуцији”, рекао је Вучић.

Он је рекао да разуме да је то нова америчка политика, те да је било покушаја да се та синтагма наметне као нешто што је требало да прихватимо као коначно решење и у Вашингтонском споразуму.

“Већ сам им једном у лице рекао ста мислим о међусобном признају и мој одговор неће бити другачији”, поручио је Вучић.

Довољно сам велики да не дозволим понижавање Србије

Вучић је поручио је данас да је сувише мали да би могао да се супротстави свима у окружењу који би желели крај и нестанак Србије или најећој светској сили која од нас захтева међусобно признање, али сувише велики да дозволи понижавање сопственог народа и рушење сопствене државе.

Вучић је, упитан да прокоментарише нове претње лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који каже и да ће га “склонити”, казао је да се ради о веома опасном човеку, у шта смо имали прилике да се уверимо у сваком смислу.

"Не мислим да лаже када говори о уједињењу са Албанијом. Напротив, иду са померањем граница све време, а само је питање када долазите до зида", истакао је он.

Вучић је указао да су прво говорили о међусобном признању, а сада се види да то није њихова, већ америчка идеја, коју Американци нису од почетка наметали до тренутка када су покушали да то учине Вашингтонским споразумом.

"Сада је јасно да је то потпуно америчка идеја, да нису желели разговоре о две Немачке и другим решењима, већ је јасно да хоће потпуно понижење Србије, а на ту врсту понижења све што могу да кажем рекао сам у лице у Белој Кући. Нико није очекивао да смете то да кажете, али ћу то поновити на сваком месту", рекао је он.

"Вучић је напоменио да Харадинај већ други пут прети његовим рушењем, додајући да је то учинио пре две године.

"Обећао је да ћу до Светог Николе 2019. бити срушен, када су били протести у Београду, када је говорио да ће сви заједно да ме оборе. И сада је то могуће, као што је увек. Свакако је реч о веома опасном човеку, озбиљном политичару", истакао је он.

Од следеће седмице имаћемо још више вакцина

„Од среде-четвртка кренућемо у даљу масовну вакцинацију, јер ћемо од уторка, среде или четвртка имати још више вакцина, поручио је данас председник Вучић.

Он је додао и да за два дана креће снажна ревакцинација великог број људи који је већ примио прву дозу.

“То је најважније за људе, шта ће бити са здрављем, да ли се осећају сигурно, какви су планови за будућност. То људе мотивише и интересује, а не како ће газде појединих фирми да се односе према не знам коме… “, рекао је Вучић.

Важан излазак на изборе и глас за Српску листу

Председник Вучић позвао је данас Србе на Косову и Метохији да изађу на предстојеће изборе и гласају за Српску листу, додајући да је то важно јер је очигледно да се ствари компликују.

„Позвао бих Србе на Косову и Метохији, којима је дозвољено да изађу, јер им добром делом не дају избацивши 16.000 до 17.000 са изборних спискова, да гласају за Српску листу, како бисмо имали неког од институционалних представника у привременом властима који би могли помоћи нашем народу и држали са својим Београдом и Србијом чврсту везу“, казао је он.

Вучић је нагласио да је то веома важно јер је очигледно да се ствари компликују, као и око Републике Српске, јер ће притисци бити много већи и тежи.

Лаж да сам тражио рушење Јунајтед групе…

Председник Вучић одбацио је данас као нетачну информацију да је он лично тражио да се уговором између Телекома и Теленора сруши Јунајтед групе и СББ-а и истакао да је то измишљена информација из тих медијских кућа.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је тачна информација да је тражио да се уговором између Телекома и Теленора “стави тачка” на пословање Јунајтед групе и СББ-а, као што су то рекли, према речима новинара, поједини стручњаци из Телекома.

“Који је то стручњак? Не треба сви стручњаци, треба ми име једног? питао је, а након што је изостао одговор са конкретним именом, додао је да чим не постоје њихова имена да је очигледно да је реч о, како каже, “измишљотини”.

Истиче да је уговор између Телекома и Теленора њихов унутрашњи договор, између две компаније, и додао да њега не интересује ни њихово пословање, ни тај уговор, а да га Телеком интересује само онолико колико је државно предузеће и да као такво буде јако.

На констатацију новинара да не верује да је он тражио тако нешто у уговору између те две компаније, Вучић је рекао да наравно да не верује, зато што је то још једна неистина која долази са појединих опозиционих медија.

“То сте измислили, то нигде не пише у уговору између Телекома и Телеонара, а и није вам први пут да измишљате. Наравно и да не верујете у то, и ја нисам веровао када су ми причали да ваша телевизија жели моје рушење, па се ипак испоставило да је то истина”, рекао је Вучић.

Нема заштићених, већ се испитују неки полицајци и БИА

Држава је успела да се обрачуна са криминалцима који су сејали страх у кости грађанима и показала да нема заштићених, изјавио је председник Србије и додао да се већ испитују и неки припадници полиције и БИА који су били умешани у криминал.

"Нема сумње да ће одговарати (они који су давали подршку криминалцима) и већ се ради на томе. Већ су неки полицајци на испитивању и људи из БИА, истрага се води. Држава нема страха и урадиће свој посао", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како је могуће да криминална група која је недавно ухапшена буде толикоа јака и да ли ће неко одговарати из државних органа за то.

Вучић подсећа да су пре 10 дана они који га нападају говорилли - "не сме Вучић да их дира јер су његови и заштићени пошто обављају послове за владајућу странку".

"Када су сви похапшени, онда не знају шта ће, па кажу да се једна од њих некад сликао са мојим сином", казао је Вучић.

Мојих слика немате ни око чега, додао је председник напоменувши да када се појавила слика како се један "клибери са једним криминалцем" (Ђилас и Влада Јапанац) ти исти медији нису постављали питања.

"Моје слике нисте видели нигде, али нису слике те, већ кривична дела која треба да покажу ко је поштен а ко није. Сликао сам се ја и са Ђиласом, па где ће горе од тога, имам 20 или 30 слика са њим, али то не значи да сам ја лопов и да сам украо више од 600 милиона евра", напоменуо је Вучић.

Политика великоцрногорског национализма неће дати резултате

„Свакоме је јасно да политика великоцрногорског национализма Мила Ђукановића и његова антисрпска хистерија, коју шири месецима, не може да донесе озбиљне резултате, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Таква политика, каже, може само да хомогенизуе једну групу људи која ће да мрзи Србе и Србију, из њему непознатог разлога.

На констатцију новинара да Ђукановић за “све и свашта” криви Србију, Вучић је рекао да то не траје од јуче, а да се он лично увек трудио да благо одговара на све речи које долазе од председника Црне Горе.

Он је рекао да све оно кроз што је српски народ прошао у Црној Гори, њих готово 29 одсто, показује да су херојски издржали сваку врсту притиска којем су били изложени.

“Сем ваздуха, готово све им је било ускраћено у тим деценијама. Ти људи нису могли да буду ни председници, потпредседници влада, председници општина, нити било шта друго… Али, свака реч коју је изговорио, више говори о њему и њима, него о мени”, рекао је Вучић.

Свеједно је ко ће у дијалогу представљати бивши режим

„Ко ће да представља оне који су уништили земљу, у међустраначком дијалогу, нама је свеједно, каже председник Вучић упитан како гледа на најаве представника “бојкот оопозиције” да ће их у међустраначком дијалогу представљати Бојан Пајтић.

“Пошто сам ја манијак, издајник, психопата, они са мном неће да преговарају, они преговарају са неким другим људима.. Сигуран сам да ће бити квалитетни разговори, а ко ће да представља бивши режим, оне који су земљу уништили, мени је свеједно”, рекао је Вучић.

Како каже, на њима је да сами изаберу свог представника, да ли ће то бити један бивши потпредседник владе, бивши председник покрајинске владе.

“Нека их представља ко год хоће, у чему год хоће. Ми немамо жеље и честитке ко ће листе да им води, како ће на избре, као што они имају фонтану жеља кад који избори да се одржавају и све што нису радили у своје време, док су били на власти, а што би тражили данас од нас. Али, то је уобичајено”, рекао је Вучић.

До 1. децембра градња укупно осам аутопутева

Председник Вучић изјаво је данас да он, за разлику од његових политичких противника који сањају како да га униште и представе земљу у најгорем светлу, сања о томе да до 1. децембра имамо укупно осам аутопутева у изградњи.

"Наши снови су различити. Неки сањају како и на који начин да униште мене и моју породицу, а мање смо важни и ја и моја деца већ Србија, коју покушавају на сваки начин да представе у најгорем светлу, чак и када је добро представљена свуда у свету и због вакцинације и БДП", навео је Вучић.

Истиче да за разлику од тога он жели и сања да се до 1. децембра Србија има, поред четири аутопута који се сада граде, започне градња још четири и да имамо укупно осам аутопутева у изградњи.

Да кренемо у изградњу Фрушкогорског коридора, затим аутопута Зрењанин - Београд, да наставимо аутопут ка Црној Гори од Пожеге до Дуге Пољане и да започнемо градњу од скретања за Пожеревац до Голупца и Доњег Милановца, навео је председник.

"Ако то успемо, то су ти страшни успеси", нагласио је он.

Каже да је циљ и да се возимо ускоро брзом пругом од Београда до Новог Сада за само пола сата, као и да кренемо да градимо брзу пругу од Београда према Нишу и Димитровграду за брзине између 160 и 200 км на сат.

Затим да се уради пруга Ниш - Димитровград и обнови барска пруга од Ваљева до Врбнице.

Ако то све урадимо, ми смо променили Србију, наглаисо је он.

Вучић подсећа да се већ потписују уговори за изградњу канализације са Кинезима, Немцима и другим партнерима и да ће сви ти пројекти променити лице Србије.

"Ми то радимо захваљујући успешној политици коју водимо и Србија је сада много угледнија и ребрендирана у односу на раније.

Србија увек спремна за дијалог о КиМ, али не за признање

„Србија је увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Кине, поручио је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара шта поручује онима који кажу да ће Србија признати Косово и додао да ће пре ставти “главу на пањ”, него да потпише било какав папир са признањем.

Подсетио је да је то већ једном одбио,у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Не могу да вам опишем тај осећај, наше службе су дошле до сазнања да ће то питање бити постављено, тако сам са великом тремом ишао у најмоћнију кућу на свету, нисам имао страх, јер сам знао шта ће бити моја одлука", рекао је Вучић.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију и да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати.

Поручује да је Србија увек спремна за дијалог под покровитељством ЕУ, али да ће поштовати и став САД, Русије и Кине.

Вучић истиче да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

“Нећу да лажем народ, да говорим да је ситуација лака и изигравам хероја, ситуација јесте тешка и биће све тежа. Као што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену”, закључио је Вучић.

Мафија више не управља и не убија премијера као пре

Председник Вучић изјавио је да је држава постигла огроман успех у обрачуну са криминалом и није дозволила, као што је то допустио бивши режим, да мафија управља земљом и убије премијера.

"Постоје у друштву наравно људи који и те како добро раде са мафијом. То нису само они који се клибере када се сликају са убицом попут Владе Јапанца или са Елезом или још горима, са онима којима убијају, када неко уђе у објекат а више никада не изађе... Дакле, суштина је у томе да има много људи у државним органима који мисле да могу да зараде непоредиво више и онда се чудите колика имају примања, а да им плате нису биле толике", рекао је Вучић.

Истиче да ти људи никада не би били толико снажни да нема делимичне подршке људи унутар државног система.

"Управо у томе јесте огрман успех државе Србије, што је успела да се обрачуна и није дозволила, као што је бивши режим то допустио да мафија управља Србијом и да убије премијера, већ успела да их победи и и стави те људе иза решетака", навео је Вучић.

Поручио је да ће држава и даље наставити тако да ради.

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести