Вучић о Интерполу: Оснажена позиција Србије, без еуфорије 

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је данас да је одбијање уласка Косова у Интерпол победа мале, пркосне и поносне земље која говори да је Србија оснажила своју позицију, али да због тога не смемо да будемо еуфорични.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

"Србија није земља коју је лако победити, понизити и прегазити", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду и захвалио свим земљама које су гласале против и биле уздржане.Он је рекао да је ово успех, али да Србија не сме своју будућност да заснива на прикосу и инату, већ на рационалном приступу.

"Србија мора да жели компромис и да разуме какви су односу у свету, да размишља о свом економском напретку и која не сме ову прилку да користи ни да понизазва ни да ниподаштава приштинску страну, ни све оне који су из петних жила покушавали да помогну приштинску страну", рекао је Вучић.

Он је навео да смо били умерени оптимисти и надали смо се добром резултату, а да је резултат о пријему таквозваног Косова за Србију веома добар, што говори какво је расположење у свету.

"Поносан сам на борбу Срибје, мале земље без много новца и моћи у свету, која је успела да се избори против најмоћнијих сила света и да покаже колико је вредно чувати свој интегритет и независност", рекао је Вучић.

Стефановић: Велики успех Србије 

ДУБАИ: Одбијање захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол је велики успех и огроман резултат наше земље, рекао је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је у телефонском укјучењу за РТС из Дубаија рекао да је веома поносан на постигнути резултат. 

Министр је захвалио председнику Србије, премијерки и министру спољних послова, који су се лавовски борили да заштите интегритет и наше земље и Интерпола.

Они су, казао је, неуморно радили свих ових месеци да докажу да су, како је рекао, право и правда, јачи од сваког лобирања па чак и моћних неких земаља. 

Ово је био велики испит за Интерпол, рекао је Стефановић и додао да мисли да би се пријемом Косова та организација политизовала, престала би да буде полцијски важна, већ би постала политичко тело.

А то смо, казао је, сви хтели да избегнемо.

"И поред разних покушаја и позивања на неке преседане и праксе које, чини се, покусасавали у паузи да издејствују нешто, али то ипак није успело. Наши људи су били веома срчани, сви су се борили, српски грађани могу да буду поносни на тај тим. Тим пре је и ова победа већа за све нас", рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће за новог председника Интерпола бити изабран руски генерал, Стефановић је рекао да има више кандидата, да ће се о томе гласати сутра и да је незахвално сада причати о томе.

Стефановић се још једном захвалио свим грађанима Србије на подршци српског тима, сви су, казао је, то могли да осете тамо у Дубаију.

Министар је казао да захваљујући томе представници Србије могу подигнуте главе да иду ходницима Интерпола.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести