Вучић од данас у Њујорку, низ састанака са светским званичницима 

ЊУЈОРК: Председник Републике Србије Александар Вучић боравиће од 18. до 22. септембра у Њујорку, где ће учествовати на 72. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.
Predsednik Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Србије Александар Вучић боравиће од данас  до  23. септембра у Њујорку, где ће учествовати на Генералној скупштини УН. Очекује се да  ће на маргинама заседања на Ист Риверу имати низ значајних билатералних састанака, а како је и сам оценио, све што ће се дешавати  у Њујорку биће „покушај даљег утемељивања стабилности и безбедности региона, с циљем да можемо брже да се развијамо „.

- Имаћемо дуге билатералне разговоре с мојим колегама из Турске, Данске, Египта, Белгије, највероватније и с председником Француске, као и са шефом руске дипломатије. Видећу се на неколико минута и с председником САД Доналдом Трампом - казао је Вучић уочи пута у Њујорк, ради учешћа на заседању УН, на којем се, како је приметио, последње две, три године „ окупља цео свет“.

Вучић је пре пар дана изјавио да ће сигурно позвати Трампа да дође у Србију, чиме би он постао први председник САД од Џералда Форда који је посетио Београд.  Председник Србије ће бити међу званицама на пријему који приређује председник САД Доналд Трамп. „Верујем да ћу имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом. Добио сам позив за његов пријем. Свакако ћу га позвати у Србију „, рекао је Вучић, који процењује да би Трампова посета Србији могла да се догоди крајем ове или почетком следеће године.

А у агенди председника Србије, већ је записано мноштво састанака. Већ данас ће  присуствовати Самиту о одрживом развоју Светског економског форума, а сутра, пре отварања дебате у Генералној скупштини УН, председник Србије присуствоваће пријему који за шефове делегација приређује генерални секретар светске организације Антонио Гутереш.

Вучић је пре пар дана изјавио да ће сигурно позвати Трампа да дође у Србију, чиме би он постао први председник САД од Џералда Форда који је посетио Београд

Такође, имаће  билатерални састанак са министром спољних послова Руске федерације Сергејом Лавровим, те присуствовати пријему који приређују председник Европског савета Доналд Туск, први потпредседник Европске комисије Франк Тимерманс и шефица европске дипломатије Федерика Могерини, која уприличити две радне вечере. Током боравка у Њујорку председник Вучић ће учествовати на Блумберговом „Глобалном бизнис форуму”, на којем ће, поред њега, говорити председник Мађарске Јанош Адер, амерички политичар и филантроп Мајкл Блумберг, шеф индијске „ Махиндра групације „ Ананд Махиндра, као и други. Поред тога очекује га и вечера, коју висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини приређује за шефове делегација Западног Балкана.

-  Покушаћемо да искористимо ову прилику да земљу представимо на најбољи начин, доведемо даље инвеститоре и промовишемо бољу будућност Србије, предочио је српски председник, који ће у четвртак одржати говор у Генералној скупштини УН. Последњег дана боравка у Њујорку, у петак, Вучић ће има билатерални састанак са Гутерешом. Током боравка у Њујорку председник Србије имаће и сусрет са председником Египта Абдел Фатахом Ел Сисијем, а очекују се и билатерални састанци са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, шефом летонске државе Рајмондсом Вејонисом, те председавајућим Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком.

У делегацији са Вучићем је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који ће  учествовати на састанку на високом нивоу о реформи УН - а, којим ће председавати председник САД Доналд Трамп.  Потом,  20. септембра присуствоваће и радном доручку министара спољних послова земаља Западног Балкана са комесаром ЕУ за политику суседства и проширење Јоханесом Ханом, у организацији Регионалног савета за сарадњу. Он ће тог дана учествовати и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, као и у отвореној дебати Савета безбедности УН о реформи система мировних операција. За 21. септембар предвиђено је да Дачић учествује на неформалном ручку министара иностраних послова држава чланица Централно - европске иницијативе, у организацији Белорусије. Из министарства спољних послова поручују да ће учешће на генералној дебати бити прилика и за реализацију бројних Дачићевих билатералних сусрета, те да ће они бити искоришћени за презентацију кључних спољнополитичких приоритета Србије, посебно оних на плану европских интеграција и у вези са Косовом и Метохијом, истиче се у саопштењу.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот уочи пута наше делегације преко Атлантика истиче да су односи Србије и САД у успону. Подвлачи  да је председник Александар Вучић веома важна фигура у региону. - Поносан сам на наше добре односе. Он је човек који хоће стабилност и мир, али пред којим су и велики изазови, рекао је Скот, изражавајући  задовољство чињеницом да дијалог са Косовом и Метохијом иде напред, јер је, каже, нормализација односа кључна за цели регион.

Поводом критика које на рачун косовских разговора упућује опозиција, Скот указује да је увек тешко правити кораке ка миру.  „Неколико година радио у Израелу, и Исак Рабин, који је потписао мировни споразум са Јасером Арафатом, је рекао да не прави човек мир са пријатељем, него са непријатељем и да је то најтеже, али и најважније „, испричао  је амерички амбасадор.

С. Станковић

Преко Пенса до Трампа?

Српски председник боравио је средином јула у САД, у званичној посети, током које се састао са потпредседником Мајком Пенсом, као и сенаторима и конгресменима, и привредницима. Тада је Вучић изјавио да су амерички саговорници потврдили подршку Србији на европском путу. Сумирајући посету САД и састанак са Пенсом поручио је да је „ добро данас бити држављанин Србије у Вашингтону".Медији су пре нешто мање од месец дана спекулисали, позивајући се на извор из дипломатских кругова у Вашингтону, да би око 20. септембра требало поново да дође до сусрета Вучића и Пенса, који би могао да буде увод у каснији састанак српског и америчког председника до краја ове године.

Вучић је иначе крајем августа и сам признао да је искористио састанак са америчким сенатором Роном Џонсоном који је боравио  у Београду, да га замоли да пренесе позив председнику САД Доналду Трампу и потпредседнику САД Мајку Пенсу да посете Србију. „Урадићу то и званично, и ускоро у Њујорку и званичним писмом „, најавио је.Нагласио да су то за сада само његове жеље и да то нико још није прихватио, нити рекао да је завршена ствар. - То су моје жеље, али ви знате да сам досадан као стеница, тако да ћу да наставим да инсистирам на томе, а то сам до сада успевао, рекао је Вучић.

 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести