Вучић: Одлична војна сарадња између Србије и Русије

СОЧИ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Русија имају одличну војно-техничку сарадњу, као и велики број заједничких војних активости.
 Vučić
Фото: Танјуг/видео

На заједничкој конференцији за медије са председником Русије Владимиром Путином у Сочију, Вучић је захвалио руској страни на подршци у опремању српске армије.

"Захвалан сам руском министру одбране Сергеју Шојгу на подршци нашој армији, разговарали смо и данас о томе. Ми смо већ од њих купили много важне и добре опреме. Председник Путин ме је на паради поводом Дана победе посаветовао шта да купим и ја сам послушао тај савет", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Наводи да та опрема "сада треба да стигне у Србију", додајући да то иде полако и у складу са финансијским могућностима наше земље.

"Ми немамо никаквих проблема по питању војне сарадње. Погледајте и упоредите како је изгледала опремљеност наше војске пре шест година, а погледајте Војску Србије данас. Нећу да се позивам на њихове речи, али ту разлику примећују и наши руски пријатељи. Због тога сам поносан и задовољан нашом сарадњом", закључио је Вучић.

Вучић: Ви чекате у реду код Путина, ја ћу ићи још чешће

СОЧИ:  Србија ће наставити сарадњу са Русијом на корист српског и руског народа, поручио је данас председник Александар Вучић после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Сочију, чијим резултатима је, истиче, веома задовољан."Имали смо веома добре и садржајне разговоре", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Председник Србије одмах је одговорио на критике из појединих центара због блискости односа наше земље са Русијом.Бројним представницима разних земаља, који му пребацују, истиче председник, и питају га шта ће уопште у Русији и зашто је тамо, одговара, што је данас рекао и Путину, да је поносан и да је за њега огромна част да такав човек и такав лидер, какав је Путин, има времена за нас.

"А, идем тамо зато што ви обично чекате у реду код Владимира Путина. А, ја чекам много мање од вас. Е зато што показује једнако или мало веће поштовање према нама него према вама, тамо ћемо да идемо још чешће", рекао је Вучић.

Он је истакао да је сарадња Србије и Русије у политици, економији, култури, одлична."Политичка сарадња је таква да рачунамо на подршку Русије у свим међуанродним форумима, институцијама, организацијама, као што и Русија може да рачуна на нашу подршку", рекао је Вучић у обраћању на заједничкој прес конференцији са Путином.

Нема, истакао је, тог документа за који би Русија гласала а да је то против интереса Србије, као што ни Србија није и неће гласати против интереса Русије.Захвалио је Путину што поштује нашу независност и суверенитет и право да сами доносимо одлуке.


Вучић: Сила Сибира-одговор Русије на геополитичке промене

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима у Сочију да је са председником Владимиром Путином разговарао о свим темама, као и о глобалној политици, али да не може о свему да говори у јавности.

Вучић је рекао да је видљиво колико је Русија ствари променила од како су им уведене санкције.

Као пример навео је изградњу гасовода "Сила Сибира" за око 60 милијарди кубика гаса који иде из Русије за Кину, што је, каже, била велика светска вест.

"То је гасовод који проведе 30 пута више гаса него што иде за Србију", навео је Вучић и додао да се сада у Русији праве другачији правци развоја, али да он о томе не може да говори.

Он је тако одговорио на питање новинара - ако Путину не сметају европске интеграције Србије, зашто су онда појединим земљама трн у оку односи Београда и Москве и шта каже Путин о томе?

"Разговарали смо о свему, наравно да сам слушао од њега све што сам желео да чујем и све што је он желео да каже по питању глобалне политике и односа са ЕУ, САД, Кином", рекао је председник Србије.

Додаје да може да одговори о свему по питању наше земље, као и да српска страна покушава да научи све што се тиче геополитике и из тога извуче корист за Србију.

"Што се тиче геополитичких ствари, ту слушамо, научимо нешто и онда гледамо како Србију на најбоји могући начин да позиционирамо", рекао је Вучић.


"Србија се налази на европском путу, али потписује троговинске споразуме са Евроазијском унијом. Али, европски пут Србије неће смањивати обим сарадње са Русијом, нити ћемо бити мање пријатељ Русији. Напротив, нећемо ником дозволити да се меша у наше односе са Русијом", поручио је Вучић.

Додао је да ће српски народ чувати пријатељство, блискост и братство са руским народом и Русијом и да нам то нико не може одузети без обзира колики притисци били велики.Посебно је, каже, добра економска сарадња, као и трговинска размена која расте из године у годину.

"Верујем да ће и у 2020. бити већа него ове године. Желим да честитам Русији завршетак гасовода Сила Сибира, ми се радујемо сваком вашем успеху", рекао је Вучић.Такође, захвалио је Путину на подршци у релализацији многих пројеката и додао да руске машине раде на Ђердапу, а Руске железнице да реализују пројекте у Србији.

"Добили смо нови кредит од 172 милиона евра,а ми из буџета дајемо 57 милиона евра за три пројекта. Нових 90 милиона у пругу Стара Пазова - Нови Сад, затим 120 милиона евра за Диспечерски центар и додатних 12 милиона евра за пројекат за барску пругу од Ваљева до црногорске границе. Имаћемо модерну пругу. То је све за нас од изузетног значаја".

Како је рекао, у сфери културе, поред писма патрјарха Иринеја које је предао, захвлаио је на подршци за изградњу храма Светог Савет у Београду, као и да ће централни део бити ускоро завршен.Вучић је додао да ће Србија уложити још много новца и да би пре краја следеће године то могло да буде завршено и да је позвао Путина да тада дође у Београд.


Вучић са Путином и о "малом Шенгену"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са председником Русије Владимиром Путином резговарао о ситуацији на Западном Балкану и иницијативи "мали шенген".

"Било је речи и о инцијативи", потврдио је председник српским новинарима.

Разменили су, каже, ставове о свим питањима, али руску страну, истиче, посебно интересује питање "НАТО / не НАТО" и за њихов приступ регионалним питањима тај угао је најважнији.

"Мали шенген" је иницијатива коју је председник Србије покренуо са челницима Албаније и Македоније, а која има за циљ остварење четири основне слободе загарантоване у ЕУ, а односе се на људе, робу, капитала и услуга на Балкану


"Са великом чашћу са прихватио позив да присуствујем Дану победе, 9. маја у Москви, то је велика част за нас и све народе који су присуствовали анфишистичкој коалицији и који не желе да дозволе прекрајање историје".Вучић је још једном изразио захвалност руском председнику на гостропримству, те на времену које је издвојио за једну малу земљу, попут Србије, што, каже, говори о његовој величини, односу и поштовању за српски народ.

Посебно је захвалио Путину на његовом личном доприносу да односи две земље буду веома добри, те поновио да је Путин много урадио за Србију у прошлости због чега, како је приметио, људи у Србији више цене Путина него неке раније руске лидере.

Да је Путин 1999. године одлучивао у Русији, Србија не би била бомбардована, а 2015. године нас је спасао жига срамоте на челу, да смо били проглашени геноцидним народом резолуцијом СБ УН.

Вучић: Надам се да са Путином отворамо Храм Св. Саве

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће председник Русије Владимир Путин наредне године у Београду отворити Храм Светог Саве на Врачару.

"Надам се да ће следеће године бити у Србији и заједно са нама отворити Храм Светог Саве, који је један од највећих и најважнијих православних светиња на свету", рекао је председник Србије новинарима на конференцији коју је одржао са руским председник Владимиром Путином.

Вучић је у првом делу заједничке конференције рекао да је позвао председника Русије у Београд, коме је између осталог захвалио на подршци на бројним пољима.

Председник је рекао новинарима да је у Москву донео и писмо српског патријарха Иринеја и да је захвалио Русији на подршци око изградње тог величанственог храма на Врачару.

Конференција је била прилика и да председник Русије каже да ће у Србију ускоро бити враћена и највреднија културна реликвија.

Враћање те 166. странице једног од највецих драгуља српског културног наслеђа – Мирослављевог јевандеља, писаног у 12 веку, која се чува у Националној библиотеци у Сан Петербургу, биће враћена на осонву споразума Русије и Србије, потписаног 19. октобра у Београду током посете руског премијера Дмитрија Медведева.

Вучић и Путин: Русија ће обезбедити Србији довољно гаса

Русија ће обезбедити Србији довољно гаса без обзира на исход разговора између Русије и Украјине по п итању транзита руског гаса, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је за то данас добио уверавања од руског председника Владимира Путина.

"Ми у Србији имамо једна велики проблеме, а тиче се снабдевања гасом пошто не знамо како ће тећи то све са Украјином. Људе у Србији хоћу данас да умирим, добио сам уверавања председника Путина и Милера (из Гаспрома) да ћемо моћи да купимо додатне количине руског гаса са територије и неких других земаља и да са сигурносћу можемо да чекамо и извесношћу први и други квратал следеће године, без обзира на то како ће тећи разговори између Русије и Украјине", рекао је Вучић.

Истиче да се због тога много сигурније осећа и да зато не може осмех да сакрије."Хвала Путину и руским пријатељима на томе", поручио је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Русије.Како је Вучић рекао, грађани Србије ће имати довољно гаса захваљујући данашњим разговорима са Путином и оним што је руски председник рекао.

"Ми гас плаћамо редовно и што се гаса тиче ми смо то решили", додао је Вучић.Председник Путин је рекао да Русија само повећава испоруке и да имају историјски максимум испорука у Европу.На питање шта ће се десити у случају да буде прекинут транзит руског гаса кроз Украјину, Путин је рекао да је Русија спремна да очува украјински транзит и да се о томе разговара, као и да то није тајна.

"Једино што услови украјинске стране нису прихватљиви за нас, али то је почетак преговора и надам се да ћемо усагласити ставове. Србији ће бити обезбеђен гас, у сваком случају, по другим неким рутама. Питање које смо данас разматрали је повећање испоруке Србији због раста привреде, јер су потребе Србије веће сваке године и ја желим да честитам срском руководству и председнику Србије", поручио је Путин.

И без украјинског транзита ми ћемо моћи да повећамо испоруку за Србију, додао је Путин.Што се тиче учешћа Србије у пројекту Турски ток, Путин каже да је он могућ.

"Ми смо спремни. Српски део гасовода од границе Бугарске до Мађарске скоро је спреман и 90 одсто је већ постављено и 85 одсто Србија је већ спремна. Питање је у транзитним станицама, али оно што ми видимо без обзира на бројна уверавања и молбе руске сртране, јесте да се обезбеди исопурка кроз Турску и Бугарску. Видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију пројекта на својој територији".

Путин додаје да се Русија више пута обраћала Бугарској да реализује Турски ток, али да бугарско руководство вероватно, под притиском, не жури са тим."Видећемо како ће се даље реализовати тај пројекат на бугарској територији.

Ако бугарско руководство не жели тај ток ми ћемо наћи друге могућности на југу Еворпе. Са Србијом имамо и друге заједничке пројекте не само испоруку гаса. То су наше нафтно-гасне комапније које раде и оне ће повећавати улагање, а имамо и друге планове. Чини ми се да смер сарадње има јако добру перспективу", закључио је Путин.

Вучић: Ићи ће се и на набавке из Словачке

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у разговору са руским председником Владимиром Путином у Сочију у више наврата истакао значај решавања гасног проблема за Србију, јер би наша земља, уколико не дође до обнове споразума о транзиту гаса између Русије и Украјине, могла да буде у проблему, ни крива ни дужна.

Вучић је, након разговора и заједничке прес конференције са Путином, у изјави српским медијима, рекао да је то проблем за Србију, иако је практично изградила гасовод, зато што Бугари нису, а 65 одсто у укупној потрошњи гаса у Србији "иде" на индустријску производњу, од које живимо.

Зато ће се, каже, ићи на заказивање набавке нових количина руског гаса, али са територије друге европске земље, Словачке.

"Ту ћемо ићи два милиона кубних метара гаса на дневном нивоу да резервишемо, Руси ће испунити своје, 6,1 милион дневно, али опет нам недостаје три-цетири милиона. Зато смо напунили и препунили складиште у Банатском двору, али је потребно да га увећамо у наредном периоду", приметио је Вучић и додао да су то животна питања.

Како је рекао, задовољан је разговором са Путином, који се водио о свим темама, врло отворено и искрено, те поновио да је Русија искрени пријатељ Србије, као и Србија Русије.

Додао је да је било речи и о сарадњи са РЖД-ом, са којим радимо на модернизацији српским пруга и изградњи диспечарског центра.Вучић је навео да постоје и нове различите иницијативе у региону, шта би Бугари да раде са својом нуклеарком...


Вучић о томе како га је Путин испратио, а дијаспора дочекала

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да част какву му је руски председник Владимир Путин приредио у Сочију није доживео у животу.

"Путин ме пратио до аутомобила, то нисам доживео, хвала му на томе, хвала му на гостопримству, то до сада нисам доживео", рекао је председник Србије новинарима након заједничке конференције са руским председником.

Вучић је додао да га је Путин пратио до врата једино када га је једном ранијом приликом, после званичних разговора, посетио у кући, приватно...

"Овде је изашао, чекао да аутомобил пође, да кренем и махао. Тиме је на посебан начин жело да покаже гостопримство и укаже част нашој делегацији и нашем народу у Србији", рекао је председник.

Председник је изразио задовољство и тиме како га је српска дијаспора дочекала у Сочију.

"Сви они су наши амбасадори", поручио је председник.


Председник је поновио и да је одлична војна сарадња Србије и Русије, али и да ће наша земља мало да стане са куповином наоружања.Када је реч о КиМ, Вучић је пренео да је директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић изнео све оно о чему се разговара и шта се збива у међународној заједници, какве су иницјативе на столу и каква је позиција Србије.

"Верујем да је Путин разумео нашу позицију, а чули сте да је рекао да ће оно што Србија буде подржала, подржати и Русија, што је јасније него икад речено. Али, ја нисам крио да сам песимиста и да не видим ништа што би могло да води компримису. А, да се догоди да ми будемо унижени, да наши ставови буду ниподаштавани, нећемо да дозволимо", рекао је Вучић.

Поново је истакао да ни пред Путином није крио која је политика Србије - да смо на ЕУ путу, али, као што каже и западним партнерима - да нам не пада на памет да мењамо свој однос према Русији,

"А, намерно ћу и што чешће да долазим у Русију, зато што они чекају у реду да би овде дошли, а онда би мени да забрањују и да ми соле памет. И још ћу чешће да идем у Кину, да би ми још више говорили да не треба да идем, јер они још више чекају у реду, а још чешће хоће тамо да иду", рекао је Вучић.

Ту врсту двоструких стандарда, истиче, док је на челу Србије, неће дозволити према Србији, јер нико неће у име наших грађана да одлучује са ким ћемо ми да сарађејемо.

"А, поготово не они који са свим њима сарђују више него ми. Осим што су много паметни, па треба да им држе придике и да их не поштују јавно, а испод жита много више сарађују", подвукао је предсдник Србије.

Сада ћемо, каже, то да исправимо и добро и много ћемо да сарађујемо и никоме нећемо да се извињавамо

"То смем на сваком месту да изговорим, никакв проблем немам. И то је један од разлога зашто Путин поштује данашњу Србију и зашто мислим да ме је одликовао Орденом Александра Невског - зато што ја увек кажем шта мислим и шта је став Србије, без обзира да ли се некоме свиђа", рекао је Вучић.

Додао је да је срећан што је Путин приметио велики напредак Србије у економији, што је и сам рекао.

Вучић је рекао и да ће бити 9.маја наредне године у Моксви, за Дан победе, као и да верује да ћемо моћи да угостимо Путина следеће године у Београду.

 

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести