Вучић: Пленковићу сам први пут упутио захтев за посету 2. септембра 2021.

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је премијеру Хрватске Андреју Пленковићу први пут затражио званично да посети Јасеновац 2. септембра 2021. године, истичући да је то било месец дана након обележавања годишњице "Олује".
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Вучић је током обраћања јавности то казао одговарајући на тврдње хрватских медија да је јучерашњим покушајем да посети Јасеновац желео да провоцира јер се приближава 4. август, када се и обележава годишњица Олује, како каже, њихово славље, а наше туговање.

"Први пут контактирамо кабинет премијера Пленковића са обавештењем у ком наступају саветници и заменик шефа кабинета Сузана Васиљевић и Дејана Мишетић са нашом молбом да 10. септембра посетимо Јасеновац", пренео је Вучић.

Каже да је добио 4. септембра повратну поруку из кабинета Пленковића у којој је писало да моле да се помери посета због "унутарње политичке ситуације".

"Молба је услишена, нисмо ни изашли у јавност, сматрамо да се са партнерима на такав начин разговара. Нама је Хрватска веома важна", истиче председник.


За 10-ак дана знаће се више, име мандатара у складу с тим

Мандатар за састав нове биће или са листе СНС-а, или евентуално са листе неког од коалиционих партнера, са којима би требало да се направи договор за 10-15 дана, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

На питање да ли је после консултација са представницима изборних листа можда смањио број кандидата за место премијера, Вучић је рекао да то сада није много другачије од онога што се већ знало о томе ко може да формира нову владу.

"За 10-ак дана знаћемо нешто више, и у зависности од тога биће предложен и нови мандатар", рекао је Вучић.

Он је указао да је јасно да ће то бити неко или са листе СНС или евентуално са листе неког од коалицоионих партнера, са којима би листа око СНС требало направи договор у наредних 10-15 дана.


Додао је да је 1. марта 2022. године поновљен је захтев за посету Јасеновцу, и да је након два дана стигао одговор " посета није добро дошла у овом тренутку"

"Ни тада нисмо изашли у јавност", рекао је он и додао да је трећи пут сам обавестио потпредседника хрватске владе Милорада Пуповца да ће отићи у Јасеновац и да му је рекао да ако мисли да има потребе да обавести Пленковићев кабинет да то учини и он је је то учинио.

"Рекао сам му: ''Како год хоћеш''. Он био фер у својој објави и рекао да зна тачно о чему говоримо и да зна да смо покушавали да то обелоданимо.

"То очигледно није о била никаква тајна за њих, као што није било у септембру, као што није било ни у марту. И као што у септембру и марту није било никакве годишњице Олује нити је било чега другог", објаснио је Вучић.

Он је рекао да су "Олују они некако подсвесно повезали са Јасеновцем".

"Да не улазим у њихову подсвест, ја нисам никада, али они јесу. Чини ми се више говори о њима. Ми ћемо поћи и доћи у Јасеновац и бићемо коректни, поћи ће можда једна камера са нама зато што ћемо да објавимо догађај када се заврши да бисмо избегли сваку провокацију и само ћемо обавестити јавност да смо то урадили", рекао је Вучић.

Оценио је и да је срамота да 81 годину од када је основан један од најстрашнијих нацистичких логора смрти у Европи, ниједан председник Србије није био у Јасеновцу.

Он је рекао да је био у два наврата, али не као председник.

"Рекао сам да желим да одем за време мандата да покажем поштовање према жртвама и покажем да нећемо заборваити српске жртве и јеврејске и ромске и свих других који су ту на монстроузан начин убијани", рекао је Вучић

Он је истакао да Борис Тадић у време када је био председник није био у Јасеновцу, већ у Доњој ГРадини,.

Без контакта са званичницима Хрватске, а не знам ни о чему

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се, након што му није дозвољена посета Јасеновцу, није чуо ни са ким од хрватских званичника, а не зна, каже, ни о чему би са њима разговарао.

“Ни са ким нисам контактирао од представника хрватских власти, осим са Милорадом Пуповцем, а не знам ни о чему да разговарам”, рекао је Вучић на питање да ли се, после забране посете, можда чуо са председником Хрватске Зораном Милановићем.

Додао је да он има велико поштовање према свима њима, али да не зна шта би даље рекао после свега, када неко нешто уради на овакав начин, и каже да је он хтео да доведе некога у хаос, провокације.

Имаћемо ми мир са Хрватском, боље односе једног дана, када ће доћи - отом потом, а свакако горе не можемо да имамо, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Биће великих промена у образовању, да се не забораве жртве

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас велике системске и систематске промене у нашем образовању, како би сачували сећање на српске жртве.

„Сада смо схватили да је за нас Јасеновац забрањено место и зато ћемо радити да у главама српске деце то не буде забрањено место.

Да би ишли у будућност морате да знате шта се догодило у прошлости“, рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Казао је да ће бити спроведене велике систематске и системске промене у образовном систему Србије, да ће се уложити новац у виртуелне пројекције, представе, филмове, књиге и обнову важних књига, које ће бити превођене на друге језике света да би људи могли да знају шта се догодило.

Дуг списак званичника Хрватске у Србији без процедуре

Вучић је додао а на питање новинара зашто за посету Јасеновцу није испоштовао хрватски протокол и ишао, како је то предвиђено, преко Министарства спољних послова те земље, да се увек такве ствари прво договоре на више нивоу и да онда није ни потребна процедура, пошто постоји поверење, као и да је велики број хрватских званичника без процедуре и икаквих проблема посетио Србију.

"Када је реч о томе да ли је поштована процедура или није, прво разговарате са партнерима на људски начин. Не морате да идете тако и такве ствари се раде тек када се уговоре на највише нивоу, онда се иде на Министарство спољних послова, а некада и не мора да се иде, јер постоји поверење", рекао је Вучић.

Он је у прилог тој чињеници прочитао дугачак списак хрватских званичника који су у последњих четири или пет месеци посећивали Србију из разних разлога, а да такође нису ишли по тој процедури преко Министарства спољних послова.

"Најпре, са мном је био на састанку Радман Грлић када смо били на отварању Куће Бана Јелачића у Петроварадину, па дошао без процедуре Министарства спољних послова. Договорили се са нашим кабинетом и подразумевало се да смо ми ту да пружимо сваку помоћ, али без икаквог обавештења упућеног Министарству спољних послова Србије", рекао је Вучић.

Запитао је да ли је Грлића због тога неко зауставио на граници и рекао да ли се тек тако долази у Петроварадин или у Кућу Бана Јелачића.

Вучић је навео да је тако и саборски заступник Горан Ивановић био гост удруге буњевачких Хрвати на такмичењу 9. јула ове године, министар образовања Радован Фукс био у посети Суботици 24. јуна, Марина Будимир градоначелница Илока била у посети Субитици 15. јуна...

Додао је да ништа од тога није било по процедури, па им није забрањен улаз.

Затим је Иван Радић градоначелник Осијека био у Суботици 18. маја, градоначелник Запрешића Жељко Турк 4. марта, Звонко Милас државни секретар и Здравка Бушић изасланица председника Сабора 18. марта...

Да ли им је неко забранио да уђу, и о чему онда причате, запитао је Вучић.

"Који год дан, у наредна две месеца, пошто сам им написао до 17. септембра, да ми одреде за посету, ја ћу отићи, нећу имати ништа прече тог дана него да одем у Јасеновац. За мене полагање цвећа и одавање почасти српским мученицима је од највишег значаја. Нема те посете на свету која може да ми буде у Београду или било где друго важнија од посете Јасеновцу, кад год ми благоизволе одобрити, али се плашим да од та посла нема ништа. Да су хтели, могли су и до сада да одобре стотину пута", поручио је Вучић.

Каже да поједини медији тако нису ни објавили или на три секунде само оно што је Зуроф рекао о томе.

"Али, нема ког хрватског аналитичара нису објавили. Један је стручњак који каже да је - тиме обављао обавештајни посао за Русе. То им велики аналитичар... Ови наши су све Ајнштајни један до другог у односу на њихове аналитичаре. Пази, руски обавештајни посао 2. септембра... Пустио сам их да лупетају и онда сам вам саопштио податке када сам стварно тражио да идем у Јасеновац", навео је Вучић.

Све што су причали су биле неистине, додао је он.

Вучић је рекао да је и Марко Милановић, син председника Хрватске, недавно био у Србији и освојио прво место на кадетском првенству у рвању.

"Какав је проблем? Изванредан млад дечко, спортиста. Да ли је требало да кажемо не можете да уђете, јер је потребно посебно обезбеђење. Има још, дугачак је списак. Али, када тражите разлога да нешто не дозволите, наћи ћете хиљаду ствари. Могли су да кажу да ми је неко скинуо раткапну на аутомобилу, па да то буде разлог", навео је Вучић и додао да би и то вероватно угрозило суверенитет Хрватске.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести