Вучић: Поносан сам на улагања у здравтсво

БЕОГРАД: У Специјалној болници за цереброваскуларне болести "Свети Сава" у Београду данас је отворена нова сала за неуроинтервенције, за чију је адаптацију, са уградњом новог ангиографског уређаја, Министарство здравља одобрило 135 милиона динара.
vucic
Фото: Танјуг/видео

Нову салу, која ће омогућити да пацијентима из Београда и окружења буду обављене хитне интервенције - тромбектомије којом се спасава живот, обишао је председник Александар Вучић, а са њим и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић.

Спашавање живота биће обављано отварањем крвног суда путем катетера, а планирано је да број интервенција расте, и да се дневно спаси барем три живота у земљи и смањи инвалидност.

Како је руководство болнице пренело председнику, ангио сала значиће за грађане целе Србије, јер ће, рецимо, бити могуће да пацијент из Чачка за сат времена стигне до Београда, а сала ће за то време бити припремљена.

"Колико сам разумео, машина помаже да лакше можемо да уштедимо и на лежајевима, да помогнемо да се избегне инвалидитет, добијамо на брзини и квалитету слике, и могуће је помоћи већем броју пацијената", рекао је Вучић.

Он је истакао да је вачно чување живота људи и брига о томе да не прођу са инвалидитетом, али је, додаје, важно и смањење трошкова лечења.

Председник је упитао и шта је то што нашој болници недостаје, а што имају Истанбул или Беч, и добио одговор да би, иако поседују готово све апарате, требало да имају и магнет 3 Тесла, јер је, како су му појаснили лекари, то апарат посебне јачине, са добром визуелизацијом.

Такође, из болнице су указали да су за интензивну негу потребни арапрати који снимају мождану активност, мобилни скенери, истичући да "Свети Сава" има јаку неуролошку екипу и да су до сада већ добили неке од најбољих апарата.

Лекари су се захвалили што имају могућност да раде на савременој опреми.

Ја сам захвалан вама, што имамо људе који раде, који се радују да раде на најсавременијим апаратима", поручио им је Вучић.

Вучић је додао да ће се покушати да се обезбеди гаража, јер нема смиса да 12.000 квадрата функционише без гараже.

У новој сали биће пружане и услуге пацијентима код којих нису потребне хитне интервенције, а имају васкуларне аномалије које представљају ризик за крварење у мозгу или за лечење акутног крварења у мозгу.

У новој ангио сали радиће медицински тим који чине два интервентна неурорадиолога, један радиолог и специјализант радиологије.

Нова сала за неуроинтервенције је "би плејн" - поседује две рендгенске цеви, најновије технологије која омогућава драстично смањење зрачења пацијената и особља у сали, а које се налазе на Ц луку што омогућава истовремено снимање у реалном времену у две различите пројекције.

Нове софтверске технологије, као што је КТ перфузија, омогућава да се у самој сали код акутног можданог удара процени прокрвављеност ткива мозга пре и после интервенције механичке тромбектомије.

Фото: Танјуг/видео

Први пут у нашој земљи у једној болници има и 4Д ДСА у реалном времену која је значајна за емболозацију артеријско венских малформација у мозгу, већу прецизност у раду и мање зрачење пацијента.

Сала је опремљена и новим савременим апаратом за анестезију са мониторингом.

Овакав ангиографски уређај као што сада има болница "Свети Сава", али старије генерације, користи се у региону још једино у Загребу.

Специјална болница за цереброваскуларне болести "Свети Сава" основана је 1930. године у Београду.

Та високоспецијализована установа налази се у систему здравства Града Београда и Републике Србије и представља наставну базу Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Александар Вучић изјавио је да је поносан на улагања у здраство и истакао да је оно један од основних стубова државе за који се издваја више од четвртине буџета.

Он је одговарајући на новинарска питања, након обиласка болнице "Свети Сава" рекао да управо зато и напредујемо.

"Пре девет година били смо ван листе од 35 земаља, данас смо 18 на листи од 35 земаља и грабимо напред. У златној средини смо, а полако ћемо многе да престижемно, чак и многе који су у ЕУ. Не разумем шта је замерка јер улажемо у здравство", рекао је Вучић.

Како је рекао, многи замерају да се граде "кутије", а у ствари граде се најсавременије болнице са најсавременијом опремом и са свим оним "што нисмо могли да сањамо да ћемо правити".

"Поносан сам на то. Неки су уградили линолеум у лифт и хвалили се. Ускоро крећено са изградњом Дома здравља у Борчи. Здравство је суштина животног стандарда, ту доводимо наше родитеље, децу, па и нас", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање како гледа на прошлогодишње протесте испред Скупштине организоване јер је предлагао затварање земље због епидемиолошке ситуације, Вучић се упитао коме је пало на памет да се сети да организује те протесте.

"Замислите зликовац је усред пандемије решио да затвори људе, а онда су дошли тајкунски синови, тукли полицајце, гађали оградама. Погледајте шта ради полиција у Немачкој, Британији, Холандији. Код нас тога нема, код нас је страдао оолицајац. Знате ли колико би било страдалих да су покушали да упадну у Скупштину у некој другој земљи.

Идеолошка потка тог скупа била је Вучићу п..... и зликовче не можемо да ти опростимо што хоћеш да нас затвтвориш", пеокоментарисао је на те догађаје Вучић.

Он је додао и да закон долази по своје и да свако мора да оидговара за своја дела.

Огромна улагања, настављамо са опремањем клиника

Александар Вучић најавио је данас, приликом обиласка нове ангиосале, са савременим ангиографским уређајем у болници "Свети Сава", да ће се наставити са опремањем клиника и додао да верује да ће до краја године уследити ново повећање плата за здравствене раднике.

"Нова ангио сала, помоћи ће људима, лекарима који су се до сада мучили, нису могли најбоље да виде (без савремених уређаја), али и пацијентима који неретко не преживе, или су завршавали са инвалидитетом, ово ће смањити нежељене последице. А, смањиће се и трошкови лечења, јер ће пацијенти брже ићи кући, уместо да остају три или шест месеци", рекао је Вучић.

Истакао је и да је модерни ангиографски уређај машина коју нема нико на подручју бивше Југославије, ни у Бугарској или Румунији, већ постоји у Бечу Истанбулу.

"Ово је "ројс-ројс" међу машинама. Желим вам да добијете и нове машине, тај магнет 3 Тесла, и морамо пре краја године, и верујем да ћемо, успети да га набавимо. Срећан сам због чињенице колико улажемо у здравство Србије", рекао је Вучић.

Он је захвалио лекарима, медицинским сестрама, техничарима, свом особљу на раду, труду, енергији.

"Верујем да ћемо их обрадовати до краја године повећањем плате", најавио је Вучић.

Он је поручио и да ће се наставити са опремањем болница, док ће "Свети Сава" или бити обновљена, будући да клиника датира из 1930. године, или ће бити грађена нова.

Ускоро одлука да ли улажемо у "Св. Саву" или нова болница

Александар Вучић изјавио је данас да ће ускоро бити донета одлука да ће бити уложен новац у проширење Специјалне болнице за цереброваскуларне болести "Свети Сава" како би она остала на истој локацији или ће се недалеко одатле изградити нова болница.

"Већ смо разговарали о томе и Министарство здравља ће донети ускоро одлуку са болницом, пошто желимо да се констлсујемо са љуидима који овде раде", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Каже да ту сада има 12.000 квадратних метара и да постоје две опције.

Једна је, додаје, да се узме у тој згради, од предузећа које је у стечају, подземна гаража и да се то прошири, као и да држава уложи ту најмање 1.000 евра по квадрату, што би било улагање од 12 или 13 милиона евра.

"То је велики новац који би уложили како би се остало на истом месту или да нађемо недалеко одавде чист плац како би изградили нову болницу, где би било 10.000 - 11.000 метара квадратних, а да ово овде искористимо у комерцијалне стврхе. То је питање за ресорно мининстраство и људе који овде раде. Многи би желиели да то буде на новом месту, али има и оних који су против тога. То је расправа у коју не желим ни на који начин да се мешам", казао је Вучић.

Председник додаје да је то сада другачија болница која има најбољи квалитет услуге, са опремом која је у здравству "мерцедес и ролс-ројс", као да ће са том опремом дневно моћи да се спасе између два и четири живота више на дневном нивоу.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести