ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ЊУЈОРКА Имао сам низ важних састанака! Слушаћу предавања због санкција Русији; Обраћање у четвртак

Председник Александар Вучић борави у Сједињеним Америчким Државама до 22. септембра, где ће учествовати на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.
1
Фото: Instagram buducnostsrbijeav

"Веома важан ће нам бити сутрашњи састанак са потпредседником Кине нарочито јер средином октобра идемо у Кину са највећом делегацијом досад".

На питање везано за санкције Русији, Вучић се прво захвалио на питању па рекао:

"Прво ће да ми држе предавање овде за 7-8 минута, па ће и сви остали да ми држе придике. Саслушаћу их, па ћу да им кажем да Србију као председник водим ја и докле год је тако, водићемо такву политику. То је политика озбиљности и одговорности. Та политика је фер, јер знамо како смо ми пролазили под санкцијама. Председник Бајден је у данашњем говору под највећим вредностима под један навео територијални интегритет, под два суверенитет, а тек под три људска права. И госпођу Берман ћу подсетити да је рекла да Немачка стално стоји уз Међународно право. Ми Срби смо на ту дволичност навикли. Ми који смо мали, треба на време то да схватимо. Ја изгледа још то нисам схватио".

"Имамо ручак председника са Западног Балкана чим завршимо овај разговор".

"Досад је можда и најдужи разговор био са Шарлом Мишелом".

"Очекујем сутра изузетно важан разговор са кинеским потпредседником Хангом Џенгом. Имаћемо још много важних билатералних састанака са људима који могу много да утичу и на инвестиције и регионална питања. Срешћу се и са Лајчаком. Овде морамо да обавимо много посла, што бисмо иначе радили више месеци".

- Имаћемо још важних билатералних састанака који ће имати утицај на сва питања.

- Могли сте и данас да видите и да осетите из излагања лидера да постоје потпуно разоличита виђење света, први пут је председник Бразила добио већи аплауз ид председника УСА- рекао је Вучић.

- Очекујем сутра изузетно важан разговор са кинеским потпредседником. Имаћемо још много важних билатералних састанака са људима који могу много да утичу и на инвестиције и регионална питања. Срешћу се и са Лајчаком. Овде морамо да обавимо много посла, што бисмо иначе радили више месеци.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са турским председиком Реџепом Тајипом Ердоганом.

Два председника састала су се на маргинама Генералне скупштине у УН.

У Уједињеним нацијама данас је почела Генерална скупштина те организације, а уводна излагања имали су генерални секретар Антонио Гутереш, председник Бразила Ињацио Лула да Силва и амерички председник Џозеф бајден.Врло добар састанак са председником Турске @rterdogan. Разговарали смо о свим важним питањима и договорили његову скору посету Србији- написао је предесдник Вучић на свом инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

"Почели смо јутрос рано у УН. Ми иступамо у четвртак и снажно ћемо штитити позицију Србије. Уверен сам да ће грађани наше земље бити поносни на своје руководство", пише на Инстаграм налогу председника Србије.

Током боравка у Њујорку, председник Вучић састаће се са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, председником Швајцарске Конфедерације Аланом Берсеом, председником Републике Кореје Јун Сок Јолом, председником Републике Суринам Чандрикаперсадом Сантохијем, потпредседником Европске комисије Марошем Шевчовичем, као и многобројним званичницима земаља учесница на заседању Генералне скупштине.

Програмом учешћа председника Вучића планиран је и одвојен сусрет са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, као и неформални ручак за лидере Западног Балкана на позив високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседника Европске комисије Жозепа Бореља.

Председник Вучић је синоћ присуствовао пријему који је за учеснике Генералне скупштине приредио канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц, а поводом 50. годишњице чланства Немачке у Уједињеним нацијама.

- Срдачан сусрет са Олафом Шолцом. Искористили смо прилику да разменимо мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији, улози и значају Уједињених нација у данашњем свету, али и о доприносу који ми, као земље чланице, можемо да дамо у решавању постојећих глобалних изазова.

Сагласили смо се да је #UNGA78 одлична прилика за лидере света да се састану и отворено разговарају о реалним проблемима са којима се сви сусрећемо. Поновио сам позив канцелару Шолцу да посети Србију, како бисмо подробно размотрили сва питања од значаја за унапређење сарадње између наше две земље - написао је Вучић на свом званичном Инстаграм профилу.

Вучић се из Њујорка ноћас огласио на свом Инстаграм профилу, где је поделио фотографију на којој се налази у друштву лидера из региона, међу којима су мађарска председница Каталин Новак, председница Словеније Наташа Пирц Мусар, бугарски председник Румен Радев, председник Црне Горе Јаков Милатовић и други.

Ово је, такође, изузетна прилика да се и глас свих нас са Западног Балкана чује јаче и боље. Очекујем велики број састанака са колегама са свих континената, са којима ћу разговарати о јачању сарадње, обнављању неких старих, традиционалних партнерстава и грађењу нових - написао је председник.

(Пинк.рс)

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести