ДАНАС ЗАСЕДА ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Вучић представља Србију, Бајден Америку, Кина традиционално без Си Ђинпинга

У Њујорку данас почиње 78. заседање Генералне скупштине Уједињених нација, на којем ће се окупити више од 140 светских лидера и представника држава, међу којима и председник Србије Александар Вучић, а очекује се да међу главним темама буду климатске промене и рат у Украјини.
1
Фото: UN Photo/Manuel Elías

Очекује се да ће се током дебате „Поновна изградња поверења и покретање глобалне солидарности: Убрзавање деловања на Агенди 2030 и њеним циљевима одрживог развоја ка миру, просперитету, напретку за све”, разматрати питања људских и међународних права и сарадње у економским, друштвеним, културним, образовним и здравственим областима.

Уобичајено је да председник Генералне скупштине Антонио Гутереш одржи први говор у генералној дебати.

Традиционално, прва држава која се обраћа је Бразил, а затим САД, које су домаћин скупа.

Након тога редослед говорника утврђује се сложеним алгоритмом заснованом на нивоу заступљености, географској равнотежи, пријавом за обраћање и другим критеријумума, пише Глас Америке (ВОА).

На маргинама Генералне скупштине биће одржани бројни билатерални и мултилатерални разговори, а један од планираних сусрета је и разговор лидера држава Западног Балкана са шефом европске дипломатије Жосепом Борељом.

Најављено је да ће заседању присуствовати украјински председник Володимир Зеленски, као и израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

Очекује се да ће се обојица обратити Генералној скупштини и разговарати са америчким председником Бајденом на маргинама догађаја.

Фото: TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Према информацијама које се могу чути у Њујорку, Зеленски би у среду требало да говори и на седници Савета безбедности Уједињених нација о Украјини, што значи да ће технички бити за истим столом са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом, наводи ВОА.

Према тренутним информацијама, амерички председник ће бити лидер највишег ранга који представља једну од држава чланица Савета безбедности са правом вета у том телу, након што је саопштено да ће Риши Сунак бити први британски премијер који ће у периоду дужем од деценије прескочити заседање Генералне скупштине, док је француски председник Емануел Макрон рекао да није у могућности да присуствује због густог распореда.

Кинески лидер Си Ђинпинг никада не долази на Генералну скупштину УН, а још није познато да ли ће Кину представљати потпредседник Хан Џенг уместо шефа дипломатије Ванг Јиа.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести