Вучић: Са Кастром о пријатељству и економији

ХАВАНА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је више од четири сата разговарао са председником Кубе Раулом Кастром о унапређењу пријатељства две земље и узајамном помагању у међународним институцијама, као и о економској сарадњи.
vucic, fonet
Фото: FoNet

"Поносан сам на чињеницу да сам више од четири сата разговарао са председником Раулом Кастром, да смо разговарали о пријатељству Републике Србије и Републике Кубе, о томе како да то политичко пријатељство унапређујемо, како једни другима да помажемо у свим међународним форумима и институцијама, али и како да предузимамо конкретне радње на побољшању економија и Србије и Кубе", рекао је Вучић на заврсетку посете Куби.
Он је рекао да је обавестио Кастра да постоје компаније које су заинтересоване да дођу и да улажу и инвестирају у слободну зону Маријел на Куби.
"Министри здравља су имали одличне састанке и разговарали како да заједнички праве и вакцине и лекове у будућности, али смо разговарали, рекао бих, и о свим глобалним проблемима и чини ми се да Куба и Србија по многим питањима мисле готово апсолутно исто и да једни другима подржавамо и независност, суверенитет и слободу које су наши народи изборили", рекао је Вучић. 
Он је додао да је од Раула Кастра, такође, могао много тога да научи о историји Кубе, кубанској револуцији која и даље представља надахнуће за све народе који зеле да чувају своју слободу. 
"Ја сам пренео отворени, службени, официјални позив и Раулу Кастру и свима из кубанског руководства да посете Србију верујући да још много тогха можемо заједнички да направимо у будућности и да остваримо веома добре резултате по питању и бољег и већег животног стандарда наших грађана", рекао је Вучић. 
Разговарали су, како је додао, и о размени у сфери културе и спорта. 
"Мислим да ћемо ускоро у Београду имати и кубански национални балет. Такође желимо да и кубански народ буде више упознат са културом Србије и српском културом у целини и имаћемо и улагаћемо више новца како бисмо се боље познавали и још боље разумели", истакао је председник Србије.
Он је напоменуо да су посебна поглавља, и за њега веома значајна, чинила посета музеју Хосеа Мартија и изложби фотографија Фидеал Кастра, коју је организовало Министарство спољних послова Кубе, из којих је много тога могао да научи, не само о историји Кубе и о њеним великим лидерима, већ и о кључним вредностима за будућност свих слободарских народа који се боре за очување своје независности, територијалне целовитости и суверенитета. 
"Србија и Куба су изразито пријатељске земље, бићемо још ближи једни другима и верујем да ћемо нашу политичку сарадњу на најбољи начин конкретизоварти кроз добре економске резултате", истакао је Вучић.

Фото: FoNet


Мало стрпљења у економији, ништа не долази преко ноћи

Стварни и велики резултати никада не долазе преко ноћи, поручио је председник Србије Александар Вучић кубанским новинарима и замолио их за "мало стрпљења" око инвестиција и за "још мало стрпљења" када се ради о конкретним делима у области економије.
"Ми већ купујемо кубанске вакцине, ако бисмо кренули да их производимо заједно могли бисмо још много више да зарадимо и једни и други, али смо ми у сваком случају спремни да купујемо још више из Хаване и са Кубе", рекао је Вучић на завршетку посете Куби.
Он је указао да се, да би се довела нека фирма да уложи у неку земљу, мора да прође безброј провера и много разговора, али је истакао да мисли да смо на добром путу да доведемо и инвеститоре на Кубу. 
"Такође у области пољопривреде наши стручњаци из Инститита за ратарство и сточарство разговараће и помоћи својим кубанским колегама у преносу знања и како и на који начин најбољи резултати да се постижу у пољопривредној производњи. Чак и у одређеним садним материјалима", рекао је председник Србије.
Он је додао да Куба никада у модерној историји није била оволико присутна у српским медијима, што ће по себи донети драстично веће повећање српских туриста.
"Али на томе морамо још много, много да радимо, још много година да бисмо направили праве резултате", истакао је Вучић у изјави кубанским новинарима. 


Александар Вучић изјавио је да је, у сусрету са председником Кубе Раулом Кастром, осим озбиљних тема везаних за будућност и сарадњу наших двеју земаља, разговарао и о борбама у време кубанске револуције.
"Реч је о, како бих рекао, човеку који је жива легенда и од којег можете много тога да чујете. И онда је он причао и о борбама на Сијера Маестре, тамо од "Гранме" ка Сантијаго де Куби, колико су тешке биле", рекао је Вучић на завршетку посете Куби. 
Раул Кастро је, каже Вучић, говорио о храбрости Че Геваре, рекао је да му је већи проблем од непријатељских куршума била астма која га је мучила, показивао му је мапе и објашњавао како и на које начине су се свуда пробијали, како су из два правца освајали Санта Клару. 
Када сам га питао јесу ли се плашили он, Фидел, Че и остали, Раул Кастро је рекао: "За њих двојицу не знам, али ја јесам". 
"Човек је просто невероватан и било је задовољство слушати све то, а он је показао огромно поштовање према Хозе Мартију, који је учествовао у борби против шпанског колонијализма, иако је био од шпанских родитеља", рекао је председник Србије и додао:
"Наравно, немају овде превише речи хвале према ономе што од 1952. до 1959. називају америчким колонијализмом. Тако да, данас су, иако не претерано богати, сви срећни, задовољни, расположени. Са 30 долара платом, али веома успешни, јер имају бесплатно здравство, бесплатно школство, људи су чисти уредни, свуда, на сваком месту то видите".
Како је навео, Раул Кастро му је рекао и да је и комплекс у коме су се налазили некада припадао Фулгенсију Батисти и његовом режиму до 1. јануара 1959. и служило је да Батиста ту доводи америчке голф играче и да они овде уживају, а онда је то држава преузела и од тада служи као резиденцијални објекат.
"И мало тога се мењало, тако да ово како овде изгледа ексклузивно није тако ексклузивно, али је просто једна дивна земља, диван пријатељски народ и велика част је била разговарати са Раулом Кастром, али и са свим нашим другим домаћинима овде", нагласио је Вучић.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести