Вучић се састао са Брамерцом и Лајчаком

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се са Специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком који борави у дводневној званичној посети Београду.
vucic1
Фото: Танјуг (видео)

Председник се пре састанка са Лајчаком састао са главним тужиоцем Механизама међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом.

Председник Александар Вучић разговарао је данас са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне судове Сержом Брамерцом и оценио да је сарадња Србије са канцеларијом тужиоца Механизма задовољавајућа.

Вучић је са Брамерцом разговарао о могућностима за унапређење регионалне сарадње када је реч о оптужницама за ратне злочине, како би 26 година после рата и на тај начин допринели помирењу у региону, саопштила је прес служба председника.

Вучић и Брамерц су се сагласили да би један од корака у том смеру била транспарентна размена свих оптужница за ратне злочине и информација о истрагама између Босне и Херцеговине и Србије.

Вучић је потврдио да је Србија спремна да учествује у том процесу и изразио жељу да главни тужилац у томе помогне.

Разговарано је и о примени националне стратегије за кажњавање ратних злочина.                 

Лајчак је у Београд допутовао из Приштине, где је боравио три дана. Како се наводи, Лајчак ће се током боравка у Београду састати и са представницима међународне заједнице у Београду, као и са представницима пословне заједнице и цивилног друштва.

Разговор одржан на Андрићевом венцу трајао је један сат, а ускоро се очекује саопштење за медије. Лајчак борави у дводневној званичној посети Београду.

Како је раније најављено тема тог састанка требало је да буде тренутна ситуација у вези са применом споразума постигнутхих у процесу дијалога Београда и Приштине и о напретку у преговорима о споразуму о свеобухватној нормализацији односа, али је јасно да су догађаји на северу КиМ одредили ток разговора Вучића и Лајчцака.

Како је данас за Танјуг изјавио Портпарол ЕУ, Петер Стано Мирослав Лајчак се последњих сати чуо са политичким лидерима на Косову поводом актуелне ситуације.

Како је планирано, Лајчак ће се у Београду састати и са представницима међународне заједнице у Београду, као и са представницима пословне заједнице и цивилног друштва.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести