Вучић се састао са Додиком: Око Видовдана радови на аутопуту Београд-Бијељина-Сарајево

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.
vuccich_dodik_pok
Фото: Танјуг (Видео)

У другој половини јуна, око Видовдана, почеће радови на аутопуту Београд - Бијељина - Сарајево, од Кузмина до Сремске Раче, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Конкретни радови на аутопуту Београд-Бијељина-Сарајево, на секцији Кузмин - Сремска Рача, највероватње од моста преко Саве, почињу у другој половини јуна, око Видовдана. Тада крећемо у извођење радова на аутопуту Београд - Бијељина - Бањалука и Београд - Бијељина - Сарајево", рекао је Вучић након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао и о програму подстицања инвестиција.


Још 8,4 милиона евра за пројекте у РС

Александар Вучић рекао је да ће Србија уложити 8 милиона 405 хиљада евра у пројекте у општинама у Републици Српској и БиХ.

"Та средства ће бити на располагању као што смо чинили и у ранијем периоду. Кад то будемо платили, биће то укупно око 32 милиона евра бесповратних средстава", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Милорадом Додиком.

Он је рекао да су се о томе договорили и са премијерком Аном Брнабић и да ће Србија у току ове године жели да помогне свакој општини у Републици Српској, али и у Федерацији, уколико добије захтеве, па и у општинама које нису већински српске.

Реч је о пројектима реконструкције домова здравља и школа, домова за старија лица, изградње вртића, мокрих чворова, омладинских кампова, реконструкција школа, дневних центара за децу са потешкоћама у развоју, амбуланти, спортских дворана.

Пројекти су предвиђени за Дубицу, Нови град, Градишку, Прњавор, Бањалуку, Кнежево, Шипово, Теслић, Добој, Брод, Шамац, Пелагић, Бјељину, Зворник, Братунац, Власеница, Шековићи, Рогатица, источно Сарајево, Пале... 

Предвиђена је и изградња пословних и производних хала у неразвијеним општинама Републике Српске.

Вучић је рекао да је са Додиком говорио и о другим важним питањима и да су се сагласили да су мир и стабилност од кључног значаја за економски напредак и развој.


Подвукао је да је Србија већ уплатита 500.000 евра као помоћ за старт-апове, као и да би требало да издвоји још толико.

"Надам се да ћу ускоро моћи да одем у Бањалуку да разговарам са малим приврендицима, са свима који почињу посао. Да покажемо и укажемо колико Србија жеил да помогне", подвукао је Вучић.

Председник Србије је рекао да постоји потенцијал у опремању гринфилд и браунфилд локација за привлачење страних инвеститора у РС и да ће Србија и у томе помоћи.

Такође, напоменуо је да је Србиај спремна да додатно, кроз субвенције, подстакне сточарство, воћарство и повртарство у РС, а да од Владе РС зависи на који начин ће то бити учињено.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао о свим важним питањма, која су значајна за Србију и БиХ.

Председник је подсетио да се чека формирање Савета министара у БиХ, а да Србија жели да се то деси што пре, као и да жели најбоље односе са БиХ.

Додик: Најконкретнија помоћ Српској до сада

Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, изразио је захвалност и задовољство жељом, хтењем и намером Србије и председника Александра Вучића да непрестано помаже грађанима и општинама Републике Српске. 

Додик је на заједничкој конференцији са председником Србије, оценио да је данашњи договор о помоћи грађанима РС, пројектима које ће финансирати Србија у 62 општине Републике Српске, најконкретнији до сада.

Реализација овог договора и пројеката значиће да ће Србија бити присутна у свим општинама широм Републике Србије, а у питању је озбилајн новац, рекао је Додик.


Насиље нико не одобрава, понашање Вучића - снажна порука

Понашање председника Србије Александра Вучића у време протеста током викенда и порука која је тако послата - порука одбране институција и државности - наишла је на одобравање грађана у Републици Српској, а насиље не одобрава нико, рекао је председавајући Милорад Додик. 

Додик је, на конференцији за новионаре са председником Србије после састанка који су одржали, на питање како се у БиХ гледа на догађаје у Београду рекао:

"Пустите то како се гледа у БиХ. У РС се гледа овако - увек се из РС на Србију гледа са великом дозом љубави и жеље да јој се деси све набоље.Оно што смо гледали свакако није добра слика и усмерена је на дестабилизацију Србије и урушавање преговарачке, регионалне и међународне позиције Србије."

Како каже, људи у РС сматрају да сва политичка разрешавања треба да се одвјају у јавном простору.

"Несметано су могли да исказују своју вољу, нико их није ометао, али насиље нико није подржао", рекао је Додик. 

Према његовим речима, понашање председника Србије на тај на дан послало је снажну поруку одбране институција и државности и то је оставило снажан утисак на људе у РС и наишла на одобравање. 


Казао је да охрабрује чињеница да Србија на овај начин помаже Републици Српској и када знамо да, како је рекао, има много тога што у Србији треба да се уради.

Додик је рекао да је са председником Вучићем разговарао и о питању односа БиХ и Србије, посебно питању границе, које, како је рекао, остаје нерешено због става бошњачке стране која има неке своје, другачије приступе том питању.

Што се њега тиче, казао је, прихватљива му је варијанта која је првобитно предложена.

"Србија и Српска показују сарадњу која је усмерене да стабилизацује читав простор. Србија је нама најважнија за стабилност целог региона, а отворена питања која постоје се решавају", рекао је Додик и додао да је то што чини Србија за Српску добар пример за сваког, посебно Срба у БиХ.

Председника Вучића је, каже Додик, обавестио и о формирању власти на нивоу државе БиХ у чему су српска и хрватска страна показале спремност, али да с бошњачке стране постоји очигледна опструкција с циљем да на министарским позицијама задрже кадрове који им одговорају.Дакле, истакао је, није реч само о техничком застоју, већ о организованој опструкцији, која ће трајати још неко време, рекао је Додик и додао да српска страна нема намеру то да трпи.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести