Вучић: Србија спремна да ради на имплементацији до црвених линија

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у УН.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

"И данас сам то изговорио, да нико не може да наметне правну обавезу Србији. Зато нисмо потписали ни оно што је ЕУ назвала споразумом, као ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до црвених линија", истакао је Вучић у обраћању јавности. Он је рекао да је Србија међународно правно призната држава и да зато не жели ни међународно правне споразуме са тзв. Републиком Косово. "Нисам потписао, јер не желим да правим међународно правне споразуме са Косовом, пажљиво и дисциплиновано водим рачуна о свакој речи коју изговарам, тешко је доказати да споразум постоји без потписа, али ја на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама Србије који се односе на недвосмислено непризнавање Косова", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да јучерашњи разговори у Охриду, као ни сви други, никада нису лаки јер стране имају најчешће супротстављене интересе. Стране су примиле к знању и да ће Споразум и Анекс постати саставни делови процеса приступања ЕУ и да ће посредник ЕУ почети примене члана 35 за Србију. Он је додао да је ово за нас у условима у којима не постоји ништа лако, не посебно тешко, биће нам много тежих ствари у будућности, али је битно да не зависимо само од приштинске добре воље. "Ми више не зависимо од приштинске добре воље, то је позитивна промена у преговарачком оквиру, већ и од онога колико смо ми спремни да урадимо", истакао је Вучић, додајући да се косовска страна обавезала да спроводи активности на формирању ЗСО.

Вучић је прочитао Анекс, наводећи да он чини саставни део споразума и по њему се Косово и Србија обавезују да примене све обавезе на сврсисходан начин. Он је подвукао да стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије ЕУ. Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију која ће осликавати обавезе које проистичу из споразума и анекса. Агенда специјалне групе за нормализацију ће под‌једнако осликавати нове обавезе Косова које проистичу из Споразума и овог Анекса. Стране су сагласне да као хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорена у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ. Да би применило члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању конкретних договора и гаранција како би се обезбедио адекватан ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је одредио посредник ЕУ, наводи се у анексу.

Додаје се да су стране сагласне да у року од 30 дана успоставе заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ће бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за праћење. Да би се имплементирао члан 9, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се формирао инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију, а исплата неће бити извршена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности извршене.

У тексту се наводи и да се Косово и Србија слажу да ће се сви чланови спроводити независно један од другог, и додаје да редослед ставова овог Анекса не доводи у питање редослед његовог спровођења и њихове имплементације. Такође, наводи се да се Косово и Србија слажу да неће блокирати примену ниједног члана. Све расправе у вези са имплементацијом Споразума одвијаће се у склопу дијалога који води ЕУ. Према Анексу, Косово и Србија признају да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и финансијску помоћ коју добијају од ЕУ, закључује се у документу.

 Јуче смо 12 пута мењали текст имплементационог плана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Шолц-Макронов план није преговаран, већ да се јуче преговарао имплементациони план, да га је Београд прексиноћ добио, да се од тада променило скоро све од онога што смо добили и да је 12 пута јуче мењан текст.

 Председник је додао да му је лакше када разговори трају 12 или 13 сати, и да му је концентрација одлична, боља него код других.

"Важно је да се сада крене, српски управљачки тим, како је то предвиђено, мораће на највишем нивоу дијалога да изнесе свој предлог, како ће то ићи, видећемо", рекао је председник Србије.

Додао је да је Србија спремна да ради на имплементацији и да има споразума који нису лаки за нас, да постоје ствари које нити можемо, нити је реално.

Вучић је рекао да сада знамо да ће од онога што ми будемо радили и по овом питању зависити и наш европски пут.

Истакао је да сматра да је важно да будемо на европском путу.         

"Ко год хоће, нека сутра каже да није заинтересован за европски пут, али ја јесам. Не зато што имам идолатријски приступ и мислим да је све дивно тамо, већ зато што сам председник који мора да води рачуна о држави и грађанима", истакао је Вучић.

Додао је да добро разуме шта је то што је потребно да урадимо и у економском и политичком смислу чувајући националне државне интересе.

"Ми зарађујемо, али и стварамо атмосферу и имиџ земље у којој можете да доносите инвестиције и нисте изоловани", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести