Вучић: У Београду следи историјски сусрет

ТИРАНА: Председник србије Алекснадар Вучић изјавио је вечерас да су у Тирани постигнути конкретни договори о сарадњи Србије, Северне Македоније и Албаније, а да ће све бити финализовано до следећег сусрета, у Београду, крајем јануара.
vucic, predsednistvo srbije
Фото: PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Биће то историјски сусрет због онога што ћемо до тада завршити", рекао је Вучић после тројног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније Зораном Заевим и Едијем Рамом.

Он је новинарима рекао да је договорена већа узајамна сарадња служби и органа за ванредне ситуације, заједничко деловање ватрогасних и полицијских јединица у случају пожара, поплава, земљотреса... свега што су све три земље прошле.

Вучић је навео да је договорено и постојање јединствене датотеке служби безбедности:

"Биће умрежени системи да можемо да помогнено једни другима и одмах и да реагујемо, као и да сви капацитети буду доступни свима".

Најавио је да ће до краја године бити конркетизовано и то да може само са личном картом да се путује у све три земље.

Када неко крочи на београдски аеродром нико га више неће заустављати у Скопљу или Тирани и обратно, каже председник.

Креиран је, каже, и софтвер за јединствено тржиште рада, што ће омогућити и веће привлачење инвеститора.

"Јединствено тржиште рада је договорено, па ако Албанац или Македонац пређе у Србију, довољно је да користи свој телефон или компјутер и да се пријави за посао. Дакле, ако Албанац пређе у Србију и пожели да ради, ми ћемо већ имати његове податке, јер смо умрежени. Тако ће бити и у обрнутом случају".

Како каже, то значи да се у року од пет дана добија евиденциони број и радник може да ради на територији све три земље.

"То је револуција и фантастична вест. Покрићемо много рупа", рекао је Вучић и додао да ће то донети "драматичан прилив инвестиција, јер је странцима важно да имају сигурност".

Каже, такође, да ће на граничном прелазу Табановци бити повећан број прилазних трака и царинских вага, а да је од 1. децембра уведена фито санитарна инспекција.

"Покушаћемо додатно да се приближимо у царинама", најавио је председник и рекао да је циљ да царине раде 24 сата дневно.

Како каже на састанку је било речи и о овлашћеним еконосмким оператерима који не морају да прегледају камионе са робом на самом прелазу већ могу то да учине и пре или после прелаза.

Такође, Вучић је најавио разговоре и око зелене енергије, што неће бити лака тема због фидин тарифа.

Могу да разумем Приштину, али зашто БиХ неће....

Александар Вучић изјавио је да ће договори у оквиру "малог Шенгена" донети напредак Београду, Скопљу и Тирани, те да би значили и другим земаљама у региону, али, приметио је, "неки људи не разумеју реалност, не живе у садашњости и немају визију будућности".

Он је рекао да разуме одсуство Приштине, али не и зашто нема Сарајева, којем су ови договори свакако у интересу.

Поручује да је задовољан састанком:

"Добро сам ''израчунао'' српске интересе, поштујем и волим регион, али мој посао је да водим бригу о интересима Србије", истакао је.

Ако некоме све ово одговара то је, каже, БиХ, а зашто ти људи нису у иницијативи, он то не разуме.

"Мора да су много паметнији од мене, а ако јесу онда не разумем како не виде проблеме у свему овоме", рекао је Вучић, одговарајући на питање како види одсуство Сарајева.

"Разумем кад неко из Приштине каже да постоје политички разлози, ''мрзимо Србију, јер Србија неће да призна Косово''. То не могу да оправдам, али могу да разумем да се налазе у продужетку изборне кампање и да нису сигурни да ли ће формирати владу, па ја то тумачим на тај начин. Мада, није добро када се понашате као да сте партијски орјентисани, а не бринете о интересима, како ви кажете, земље, како ми кажемо, покрајинских органа власти, свеједно је, то су мало виши интереси и важнији од интереса партије", рекао је Вучић.

Кад је реч о Црној Гори, пре неко вече је, каже, разговарао са председником Ђукановићем.

"И сутра ћемо отворено да разговарамо. Било би добро и важно. Не кријем да они то могу да одбију, свако може да одбије, никога не морамо да молимо, али мислимо да би то било добро, како за Црну Гору, тако и за цео регион", рекао је Вучић после тројног састанка у Тирани.

Фото: PREDSEDNISTVO SRBIJE

Они који протестују живе у прошлости и не виде будућност

Људи који протестују у Тирани против регионалног удруживања много су више окренути ка прошлости и без визије будућности, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да је веома задовољан разговором који је у то време имао са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим.

Оговарајући на питање новинара да прокоментарише протест на коме су се чули увредљиви узвици упућени на његов и на рачун Србије, Вучић је казао да је навикао на протесте.

Додао је да је то нормално у демократским друштвима и да у томе не види никакав посебан проблем, али је рекао да нико не може да очекује да погрдама може да промени нечији политички став.

"Нисам фасциниран када неко погрдама хоће да промени политички став, нећу свој однос да променим ни ја, ни Еди Рама. Не иде то тако", рекао је Вучић и додао да је се одлично осећа у Тирани пошто су према њему били гостољубиви и да нема ниједну примедбу на људе који су били у његовом окружењу.

Каже да неки људи не разумеју реланост и не виде да ће иницијатива о регионалној сарадњи донети Беогаду, Скопљу и Тирани више новца, бољи животни стандард и да ће омоћити останак и опстанак људи на својим огњиштима.

Фото: PREDSEDNISTVO SRBIJE

Вучић на донаторском концерту у Тирани

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је донаторском концерту "Никада нећете бити сами" у Тирани, објављено је на налогу на Инстанграму "buducnostsrbijeav".

На налогу је објављена фотографија председника Вучића и премијера Албаније и Северне Македоније Едија Раме и Зорана Заева на концерту, као и још неколико фотографија извођача са концерта.

Фото: Printscreen/Instagram

Вучић, Рама и Заев учествују на састанку лидера Западног Балкана о "малом Шенгену", а сутра ће обићи Драч, где је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Албанију крајем новембра.

На донаторски концерт Вучић, Рама и Заев отишли су заједно у једном возилу.

Фото: Printscreen/Instagram

 Непријатан сусрет Заева у Тирани с македонским Албанцима

На данашњем самиту лидера Западног Балкана о "малом Шенгену" у Тирани није само председник Србије Александар Вучић био суочен с протестима, већ је и премијер Зоран Заев упозорен да може доћи до протеста Албанаца у његовој земљи.

Група представника Албанаца пореклом из Северне Македоније приредила је "сачекушу" Заеву и упозорила га да би Албанци могли да организују протесте у тој земљи уколико не буду испуњени њихови захтеви.

Они су од Заева тражили да ослободи, како су рекли, све албанске политичке затворенике у Северној Македонији, подсећајући македонског премијера да је он то обећао пре доласка на власт.

Поручили су Заеву да је оружана акција "Диво насеље" у Куманову била монтирани политички случај, као и да је убијство пет младих Македонаца на Смилковском језеру, надомак Скопља, био случај због кога се у затвору налазе невини Албанци.

Растали су се с питањем "морамо ли да организујемо протесте?", на шта је Заев одговорио "не морате, све ће бити у реду".

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести