Вучић: Политичко решење за Косово наш национални приоритет

ЊУЈОРК : Политичко решење косовског питања је наш национални приоритет, рекао је данас за говорницом Генералне скупштине УН председник Србије Александар Вучић и позвао чланице УНЕСКА да не подрже пријем Косова у ту организацију. 
vucic UN tanjug
Фото: Tanjug

"Знате да не признајемо једнострано проглашену независност Косова", подсетио је Вучић и позвао чланице УН да се не дозволи пријем Косова у Унеско.

Од кључне је важности постизање политичког решења, јер је то услов за даљи економски напредак, за младе људе и даљи развој.

Србија неће признати Косово, навео је, али и казао да улаже напоре да се нађе решење које ће омогуцити напредак, мир и стабилност у региону.

Оценио је да је у бриселском дијалогу Београда и Приштине доста постигнуто, уз не баш лаке компромисе и то са обе стране, те додао да за четири године дијалога нико није страдао у међуетницким тензијама на Косову.

Вучић је рекао да Србија има јаку аргументацију за то што се противи пријему Косова у УНЕСКО.

Он је подсетио да су Албанци на Косову и Метохији уништавали наше цркве, споменике, културно наслеђе...

Очување мира и стабилности први су услов развоја и напретка  земаља Балкана, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању Генералној скупштини УН  и додао да ће више говорити о Србији, земљи која и има све већи углед у свету.

Он је навео да се обраћа први пут у својству председника Србије, да је пажљиво слушао претходне говорнике, да су сви говорили о миру и стабилности, али и да су често оптуживали неке друге  да тај мир угрожавају.

Како је рекао, он неће имати такав приступ, и говориће о Србији и њеном напретку, реформама, и чињеници да нас свет разуме и прихвата, али и такође говориће и на начин где нема потребе да подилази свом народу јер су све политичке интерне битке добијене.

                                                 Вучић и Мишел о сарадњи, региону,европским интеграцијама

 Председник Србије Александар Вучић састао се и са премијером Белгије Шарлом Мишелом, који је изразио велико интересовање за Србију, за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином. 

Вучић и Мишел су разговарали о билатералним односима, ситуацији у региону и евроинтеграцијама Србије.

Председник Србије је упознао Мишела са резултатима економских реформи и плановима за даљи развој српске економије. 

Он је нагласио да је Србија много урадила на измени пословне климе и да би за обе земље било значајно уколико би био повећан интерес белгијских инвеститора за улагање у Србији, нарочито у области енергетике, пољопривреде и инфраструктурних пројеката. 

Председник Вучић је истакао да су билатерални односи добри и захвалио на активној подршци Белгије европском путу Србије. 

Он је нагласио и да је Србија снажно привржена дијалогу са Приштином и додао да очекује да приштинска страна конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума.

Председник Вучић обавестио је белгијског премијера о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Мишел је изразио велико интересовање за Србију, као и за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином. 

Он је нагласио да је неопходно радити на унапређењу економске сарадње Белгије и Србије у циљу јачања привреде двеју земаља, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Председник Вучић је захвалио премијеру Мишелу на томе што је Белгија први пут исказала интересовање за ставове Србије, упутивши позив белгијском званичнику да посети Србију.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести