ВУЧИЋ С КРИСТИЈАНОМ АМАНПУР: Данас је на КиМ 10 одсто мање Срба, извештаји о БАЊСКОЈ који су стизали у Белу кућу НИСУ ТАЧНИ

Председник Србије Александар Вучић вечерас је гост телевизије Си-Ен-Ен од 19 часова, у емисији Кристијане Аманпур.
v
Фото: Youtube Printscreen/CNN

Вучић је на почетку гостовања рекао да је увек ценио извештаје из Беле куће, али да је право питање у томе што извештаји нису били у потпуности тачни.

- 2001. године потписали смо аранжман са НАТО, о приступу Копненој зони безбедности, и договорено је да је користимо без икаквих ограничења. Сада имамо 4.400 војника у зони, и то је уобичајено. Не требају нам никакви ратови и сукоби са НАТО, ми желимо да имамо веће присуство Кфора на северу КиМ, што је један од начина да Срби буду безбедни - казао је Вучић.

Председник додаје да наша војска прати ситуацију на терену, и да је померила снаге како би биле најкорисније.

- Али ја нисам потписао ни неки виши степен узбуне. Број људства није био већи, ни чак од 60 одсто који је обично на граници. Србија је последња земља којој требају инциденти, због самих преговора. Србија је конструктивни партнер у дијалогу, правили смо уступке, друга страна није радила ништа. Вршили су постепено етничко чишћење, од доласка Куртија на власт 10 одсто је мање Срба на КиМ, било је више од 420 напада на наш народ на северу КиМ - казао је он.

Србија је последња земља којој су потребни инциденти

Председник Србије изјавио је вечерас да је Србија последња земља којој су потребни инциденти, попут оних у Бањској.

На питање о скупљању Војске Србије близу административних прелаза са КиМ он је казао да извештаји који су стизали у Белу кућу о дешавањима у Бањској нису тачни.

Према Споразуму из 2001. имамо право да користимо територију у зони безбедности. Пре неколико дана имали смо мање од 8.400, данас имамо 4.400 људи у тој зони што је уобичајено. Увек смо слушали наше партнере о деескалацији ситуације. Не требају нам ратови, ми желимо веће присуство Кфора посебно на северу Косова, рекао је Вучић.

Према његовим речима Војска Србије прати ситуацију на терену и померила је своје снаге на начин који је најкориснији.

Морате да знате да нисам потписао ни већи ниво војне готовости. Србија је последња земља којој су потребни ти инциденти, рекао је он.

На питање да ли ће предати Милана Радоичића Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људи који су починили кривична дела. Он је доступан, на нашој је територији и учинићемо шта треба", рекао је он.

Додао је да он говори о корену проблема, а то је да су Срби желели да се заштите.

Ја не браним већ осуђујем убиство полицајца, али Срби су хапшени без оптужница, избацивани из кућа, ЗСО није формирана још од 2013, албански режим то не жели да спроведе у дело, рекао је он.

Дневник/Танјуг/Курир

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести