Вучић о одлуци Подгорице: Ми у то блато нећемо улазити

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА: Председник Александар Вучић нема сумње у то да је одлука Црне Горе да од 1. јуна не отвори границе са Србијом политичка, али истиче да Србија своју границу неће затварати. Ми у то блато нећемо улазити, рекао је Вучић новинарима.
v
Фото: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Било ми је јасно од првог тренутка да је та одлука политичка и уверен сам да ће се она мењати, не зато што ће напрасно почети да више воле Србију, већ зато што ће њихови интереси то захтевати и сигуран сам да ће тражити довољан разлог да је промене, рекао је председник у Смедеревској Паланци.

Вучић је рекао да све земље којима је Црна Гора дозволила улазак имају пропорционално значајно већи број мртвих него Србија.

Он је рекао и да Србија неће да улази у то блато и да зауставља грађане Црне Горе и да цени ко је колико тестова урадио, од којих је болести умирао, а није пријављивао.

Ми ћемо да држимо наше границе отвореним, јер је то не само у европском духу, већ у српском духу, духу добрих пријатељских и братских односа, а тиме бисмо кажњавали и 30 одсто Срба који тамо живе, а нећемо да кажњавамо ни њих, нити остале грађане Црне Горе, рекао је Вучић.

Кад је реч о мери Директората за цивилно ваздухопловство, Вучић пита како би се на аеродрому раздвајало ко, у складу са одлукама Црне Горе, може да уђе у авион, а ко не.

На какву бисмо земљу личили да људи стану у ред с бординг картом, а ми онда да пребројавамо крвна зрнца и кажемо ''ви можете, јер сте из Црне Горе, а ви зато што сте из Србије, не можете. Како никоме то није пало на памет, него се говори о политичкој одлуци, упитао је Вучић.

Политика Србије је отвореност, а не затварање граница, поручио је председник Србије и рекао да је поносан што из Црне Горе долазе млади људи у Србију да студирају и што су изабрали нашу земљу да се усавршавају, као и на томе што ће много њих ту и остати и засновати породицу.

На питање новинара како коментарише то што је јуче слетело 150 грађана Црне Горе, углавном студенти, и да ли је за њих Србија сада безбедна, када треба бесплатно да студирају и да се лече у нашој земљи, Вучић је рекао да то није добар приступ:

То су дивни млади људи из Црне Горе, неки су од њих национално Црногорци, неки су Срби, а неки Бошњаци и Албанци.

Поносан сам што они долазе у Београд на студије и што су изабрали Србију где ће да се усавршавају и где ће многи од њих да остану да живе и где ће многи од њих да добију потомство, казао је.

Да ли стварно желите да се вратимо у неко време у којем је наша земља била затворена и у коју нико није хтео да долази, запитао је Вучић.

Ја желим ово, наша политика то хоће - да људи долазе, не желимо да будемо затворени. Ми хоћемо да људи долазе код нас, не желимо да будемо затворени. Ми смо једва дочекали да отворимо границе, навео је председник Србије.

Додаје да је зато био важан за нашу земљу и састанак са квадрилатералом - Руминијом, Бугарском и Грчком и да стално имамо контакте и са Северном Македонијом и Мађарском и другим земљама, јер мора економија да ради.


Трудим се да разумем поруке из ПР, али…

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се Београд труди да “гради” пристојне односе с Приштином, пре свега због Срба који живе на КиМ, трговине, мира и стабилности, али да некада не може да разуме њихове поруке.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише најаве из Приштине о увођењу трговинских мера Србији од 15. јуна и оценио да је то нешто што има везе са њиховим “унутрашњим политичким сукобима”.

Трудим се да сваког дана чујем поруке из Приштине, да разумем шта желе, гледамо да градимо пристојне односе, пре свега због Срба који живе на КиМ и да бисмо имали нормалну трговину и да бисмо сачували мир и стабилност, рекао је Вучић.

Каже да му је “немогуће да похвата” шта раде једни, а шта желе други, као и да му је тешко да разуме шта се тачно дешава у Приштини, те да не жели да се бави нагађањима.


Питаће нас људи где су нам плате и фабрике и где је тај позитиван раст који смо најављивали. Мислите да је то могуће тиме што ћемо да терамо инат и каземо ''е сад нико из ЦГ неће да уђе''. И кога смо тиме победили и преварили, осим себе? Мислим да су они оваквом одлуком само себи уништили неколико дана, недеље, можда и месеци туристичке сезоне и економске сарадње и боље зараде, истакао је Вучић.

Такође, поручио је:

"Да сам на њихом месту (власти у ЦГ) никада то не бих урадио, али нисам, они су много паметнији и бољи и донели су ту одлуку (да затворе границу за Србију) и вероватно виде нешто што ја не видим. Наша политика је отвореност, а не затварање граница".

У првом кварталу 837 милиона евра страних инвестиција

Председник Србије истакао је да је Србија у првом кварталу имала 837 милиона евра страних директних инвестиција, више од свих осталих у региону.

Указао је да се чуло и од корејских пријатеља да нису крили да је постојала могућност да оду у друге земље, а да се држава потрудила да дођу овде.

То је, према његовим речима, плански рађено од 2014.

Он је у том контексту указао да је за привлачење страних инвестиција значајан тимски рад републичких и локалних власти.

Није лако за локалне самоуправе, оне без пореза на имовину и део пореза на допринос које имају немају много прихода. Боље стоји у овом тренутку држава, него локална самоуправа, локалне самоуправе су консолидоване, али боље стоји централни део у финансијском смислу. Најважније је да сви радимо као тим, јер без тога не би било резултата, објаснио је он.

Вучић је, након постављања камена темељца будућег постројења компаније "KyungshinCable" у Смедеревској Паланци, упитан колико труда треба да ова компанија дође у Србију, да ли је то доказ да морају да се направе добри међудржавни односи, као и колико је у томе важна сарадња са локалним самоуправама, казао да централна држава боље стоји у централном смислу.


Захвалан корејској компанији, Смедеревска Паланка има будућност

Председник Александар Вучић захвалио је јужнокорејској компанији "KyungshinCable" што је изабрала Србију да у њој гради своју фабрику, јер, како је рекао, где се појави корејски инвеститор види се огроман напредак земље.

Молио сам за више корејских инвеститора у нашој земљи, јер тамо где се појаве корејски инвеститори, види се огроман напредак тих земаља. Неке од европских држава су постале и ушле у ред најуспешнијих управо због корејских инвестиција, рекао је Вучић на свечаности полагања камена темељца " KyungshinCable" у Смедеревској Паланци.

Вучић је захвалио што је, иако су у конкуренцији биле и Турска, Бугарска и Албанија, инвеститор изабрао Србију и Смедеревску Паланку, која ће од овога имати огромне користи.

Овај крај Србије ће имати будућност, поручио је Вучић. 


Прво знате да је нама потребно много више времена да много више улажемо у микро, мала и средња предузећа и зато је било важно да велике фабрике поставимо као граничне камене, чврсте, темељне, солидну базу за наслањање нашег приватног сектора. Такве велике фабрике запошљавају велики број људи и чувају становништво у тим местима. То смо радили, тачкасто у Србији, од Владичиног Хана, Лебана, до Панчева, Кикинде, додао је он.

Вучић је истакао да се то показало као добар рецепт.

Наглашава да остаје да се улаже још више у приватни сектор.

С тим у вези најавио је другу исплату минималца за 1.550.000 људи, а доћиће и трећа, иако није корона криза трајала три месеци.

Мислим да смо предузели веома добре и важне мере, да су људи задовољни. Људи када долазе овде, долазе новим путем, додао је он.

Подсетио је да су грађани овог дела Србије чекали шест деценија на нови пут Велика Плана-Смедеревска Паланка.

Шест деценија, према његовим речима, није било велике инвестиције у Смедеревској Паланци.

Страшно је важно да градимо заједно, боримо се, да не будемо задовољни, већ да се боримо за привлачење нових инвеститора, нагласио је Вучић.

Пројекат Србија 2025 на снази, али велики пројекти приоритет

Приоритет су нам велики пројекти, каже председник Александар Вучић и, на питања новинара, прецизира да је пројекат Србија 2025 на снази и реализација његових циљева у току.

Вучић је, упитан да ли грађани села у тој општини могу да очекују даља улагања у путну инфраструктуру, као што је најављено кроз пројекат Србија 2025 рекао:

"Морамо прво да се бавимо великим пројектима, па онда да кренемо на све остало. Пројекат и његови циљеви остају. Тако остаје и циљ да просечна плата буде 900 евра".


Извештај ће показати колико се држава борила за грађане

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће ускоро јавности бити обелодањен извештај о набавци медицинске опреме током ванредног стања и истакао да ће грађани Србије видети колико и како се држава за њих борила.

Приметио је да на објављивању тог извештају више инсистирају његови поједини политички противници који, како каже, полазе од себе, јер су “крали и на секунде”, те сада мисле да то раде и други.

Постоје многи на политичкој сцени који полазе од себе, а познати су по различитим врстама пљачки, измислили су чак и пљачку у секундама, успели да уруше све фабрике и да краду на опреми, а сада замишљају да су сви други то урадили… Е па, нису, рекао је Вучић одговорајући на питања новинара у Смедеревској Паланци.

Каже да подстиче државне органе да извештај о набавци медицинске опреме објаве што пре и додао да је сигуран да су радили савесно и да ће тај извештај показати колико се држава борила да у тешким условима набави сваку врсту медицинске опреме.

Од маски, рукавица, респиратора… Грађани Србије видеће колико смо новца, бриге и труда улозили да сачувамо животе, закључио је Вучић.


Нема, каже, проблем с тим што се томе смеју они који су се хвалили за 1. 000 евра, које су узели из џепа грађана, а нису дали.
Смејали су се за 100 евра, а грађани ће ових дана добити 100 евра. Боље да добијете 100 евра него да вам неко уништи фабрике, обећа 1.000 евра, а уствари их вам узме, приметио је Вучић.

Истиче да је једно од најважнијих улагање у путну инфраструктуру, те најавио да ће Велика Плана и Србија профитирати И од пута Вожд Карађорђе.

Истакао је да ће још много тога да се уради на инфраструктури тог краја, те да је планирано да највећи део новца оде на канализацију и водовод, али пре свега и путну инфраструктуру.

Указао је да сада, када се дође путем Велика Плана-Смедеревска Паланка, стиче се утисак да се пролази кроз уређено место налик на западне земље.

Пут је чист, нема рупа. Наравно, мора да буде још нешто урађено у свим паланачким селима и селима Велике Плане, рекао је он.

Вучић је изразио задовољство што људи умеју да поштују што је урађено.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести