Вулин: Прекинути преговоре ако укину Суд за злочине ОВК

БЕОГРАД, ПРИШТИНА: Министар одбране Александар Вулин изјавио је да лично сматра да уколико у Приштини успе покушај укидања Суда за ратне злочине ОВК на КиМ треба „прекинути преговоре“.
vulin, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Он је истакао да је Београд и раније упозоравао да у Приштини не постоји ни најмања спремност да се суди за злочине над Србима, саопштило је Министарство одбране. 

Нажалост, и у добром делу Међународне заједнице не постоји спремност да се суди за злочине над Србима. То је за нас апсолутно неприхватљиво. Онај ко би то покушао да уради мора да буде свестан да ће наићи на веома одлучну реакцију Србије и, ово говорим у своје име и није став Владе јер Влада није заузимала став о том питању. Деси ли се тако нешто сматрам да треба напустити преговоре, нагласио је министар Вулин.

Он је поручио да уколико се укине Суд који још није почео ни да ради, који још није издао ни једну једину оптужницу за злочине над Србима „онда ми немамо шта да тражимо у тим преговорима“.


Коха: Међу највишим косовским званичницима влада паника

Настојања владајућих косовских партија да блокирају Специјални суд биће настављена, преноси данас Коха диторе и додаје да су она повезана са најавама да ће прве оптужнице бити објављене уочи 25. децембра.

Фото: Tanjug

Извор листа наводи да су разлози који су довели до хитног настојања да се тај суд укине и помињања 23. децембра као датума до када најкасније то треба урадити управо у томе што се најављује да ће прве оптужнице бити објављене до Божића.

Не знам ко би могао бити међу оптуженима, али међу свим највишим званичницима влада велика паника, наводи извор листа.

Приштински медији претходно су најавили да ће косовска влада данас поподне одржати ванредну седницу на којој ће размотрити опције за блокирање рада Специјалног суда, што се тумачи као знак да драма започета тим поводом јуче у косовској скупштини још није завршена.

Седница председништва косовске скупштине требало је да се одржи на захтев 43 посланика, који су покренули инцијативу да се сазове ванредна седница парламента ради укидања закона о Специјалном суду.

Они су то учинили након што је скупштини предата петиција, у организацији ратних ветерана такозване Ослободилачке војске Косова, са више од 15.000 потписа.

Ратни ветерани захтевају да се процес формирања суда, који је већ формиран, врати на почетак или да се изврше законске измене да се за ратне злочине не би судило само Албанцима.


Још увек нисмо добили Заједницу српских општина, нема оправдања за то, сада ако се не дозволи формирање ни Суда за ратне злочине над Србима, за злочинце из ОВК-а, онда немамо о чему да разговарамо. Понављам још једном, ово је мој став, није став Владе јер није заседала о том питању, али ја ћу заступати такав став - прекинути преговоре уколико нису у стању да изведу ни ту малу цивилизацијску обавезу да судите за злочине над људским бићима на простору Косова и Метохије, рекао је Вулин.

Од доласка Међународне заједнице на простору Косова и Метохије убијено је више од 1.000 Срба. За то скоро није одговарао, и сада покушавају да укину Суд да се никада више не да прилика да се суди за злочине над Србима. Уколико се то деси, мој став ће бити да треба да прекинемо преговоре, истакао је министар Вулин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести