Бан: Косовске власти да успоставе специјални суд за злочине

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун позвао је, у најновијем извештају о раду УНМИК-а, косовске власти да брзо успоставе Специјални суд за ратне злочине и да удвоструче напоре

како би се обезбедио чвршћи консензус у вези са тим питањем.Бан је поздравио конституисање косовске скупштине и формирање нове владе у Приштини и оценио да би, након што су успостављене кључне институције, косовске власти сада требало да се више позабаве многим изазовима са којима се Косово и даље суочава.

"Важан корак би за владу и скупштину био да брзо усвоје закон о успостављању специјалног суда за случајеве који проистичу из закључака специјалног истражног тима Европске уније, као што је договорено између Косова и ЕУ", истакао је Бан у свом редовном тромесечном извештају, који је објављен на сајту УН.Он је позвао косовске политичке лидере да удвоструче напоре у циљу јачања разумевања и консензуса у вези са тим питањем, с обзиром на његов значај за будућност Косова."Треба наставити и са напорима на пољу поштовања закона и унапређења истинског дугорочног помирења између заједница на Косову", поручио је први човек светске организације.

Он је, такође, позвао Београд и Приштину да се што пре, у потпуности и озбиљно ангажују у дијалогу под посредством ЕУ на нивоу руководства.
"То ће бити кључно да би се ангажованост одржала на техничком нивоу, као и за даљу примену преосталих одредби споразума од 19. априла 2013.", указао је Бан и додао да "централно питање у том смислу остаје, у складу са споразумом, успостављање заједнице српских општина".

Бан је, такође, изразио забринутост поводом извештаја о порасту броја миграната са Косова током протеклих месеци и, у том контексту, поздравио напоре косовских власти да се посвете решавању тог питања.Генерални секретар УН је поздравио и брзе кораке које је ЕУ предузела у истрази навода о корупцији унутар Еулекса."Важно је да ти наводе не буду употребљени да се поткопа значајна улога коју Еулекс и даље игра на Косову, као и да све стране наставе да у потпуности сарађују са тим телом", закључио је он.

Током периода обухваћеног извештајем, укупна безбедна ситуација на Косову је остала стабилна, иако је примећен известан пораст броја инцидената у областима са етнички мешовитим становништвом, наводи се у документу.УНМИК је наставио да активно посредује између заједница и званичника на северу Косова, као и са међународним организацијма и косовским властима, а напоре је фокусирао, пре свега, на спречавање и смањење тензија и унапређење сарадње међу локалним властима, нарочито у северној и јужној Митровици, наводи се у извештају.

Кад је реч о владавини права, УНМИК је наставио да прати ситуацију и извршава неке дужности на том пољу.Такође се наводи да су надлежне власти у Београду и Приштини наставиле да трагају за новим информацијама и спроводе истраге у вези са 1.655 преосталих особа које се воде као нестале у периоду д 1998. до 2000. године.

Извештај обухвата период од 16. октобра 2014. до 15. јануара 2015. године, а објављен је уочи седнице Савета безбедности УН која ће бити одржана 6. фебруара и на којој ће бити овај документ бити разматран.На седници ће, како је најављено, учествовати први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести