Заветници: Тражимо да се преговори о КиМ врате у УН

БЕОГРАД: Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да ће њена странка тражити од државног руководства да иницира да се преговори о КиМ врате у УН, зато што, како је рекла, Србија има већину у Генералној скупштини УН за такву иницијативу.
Milica Djurdjevic Stamenkovski/Fonet/Zoran Mrdja
Фото: Фонет/Зоран Мрђа/Милица Ђурђевић Стаменковски

На конференцији под називом "Безбедносна питања у савременој Европи", у организацији Заветника, Ђурђевић Стаменковски је рекла да ће Заветници, одмах по почетку редовног заседања парламента предати текст резолуције о војној и политичкој неутралности.

Према њеним речима, Србија би тим документом учврстила свој став војне и политичке неутралности и прокламовала да неће ниједној међународно признатој држави уводити санкције.

"Сматрамо да смо као друштво и земља много пропатили у прошлости због економске изолације и санкција којима смо били подвргнути и знамо да санкције погађају грађане, најниже слојеве становништва и да оне ни на који начин не утичу на креирање политике", истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је оценила да Србија нема разлога да дели терет санкција са оним државама које су је увеле Русији, због чцега су, како је рекла, захваћени великим енергетским и економским проблемима.

О рату у Украјини и референдуму у четири украјинске области говорили су, како су представљени, Денис Денисов из московског Института за мировне иницијативе и Александар Шпаковски из белоруске организације "Актуелни концепт".

Денисов сматра да је Русија дуговала те референдуме становницима Доњецка и Луганска осам година, док су, како је рекао, становници Херсонске и Запорошке области сами одлучили где желе да живе.

"Знамо да већина земаља неће признати те референдуме, али ми нисмо имали избора", рекао је Денисов, док Шпаковски сматра да ситуација данас неодољиво подсећа на ону пред почетак Првог светског рата.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести