Зуроф: Вучићу дозволити посету, у Јасеновцу убијено највише Срба

ЈЕРУСАЛИМ: Директор канцеларије израелског центра Симон Визентал у Јерусалиму Ефраим Зуроф изјавио је данас да би Хрватска требало да дозволи председника Србије у посету Јасеновцу, јер не долази тамо само као председник земље, већ и као унук жртве и додаје да је у Јасеновцу убијено највише Срба, а не Јевреја.
zurof dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Важно је упамтити да су Вучићевог деду и остале рођаке убиле усташе", рекао је Зуроф за "Џерузалем пост", кога овај лист назива "ловцем на нацисте".

Он сматра да би свакоме требало дозволити посету Јасеновцу, и ако није српски председник, али додаје да је од великог значаја да српски лидер, чија је породица осетила злодела логора, посети меморијално место.

"Са једне стране, могли бисте да кажете да је политичко питање, али је такође је и приватно питање, односно, питање људских права. Усташе су биле на неки начин, у то време, као Исламска држава", додао је он.

Према историчарима, додаје се у тексту израелског листа, усташе су у Јасеновцу убиле стотине хиљада Јевреја, Срба и Рома.

Зуроф је објаснио да је у Јасеновцу било и око 18.000 Јевреја и неколико хиљада Рома који су убијени, као и хрватски антифашисти.

"Људи углавном причају о логорима смрти у Пољској, али је Јасеновац имао гасну комору. Већина није убијена у гасној комори, али су убијени на најстрашније начине - притискали су људима лобање док им очи не би испале, секли су стомаке трудница са циљем да их муче. Чак су осмислили и бодеж под називом ''Српски убица'', који је требало да жртви начини бол још тежим", додао је Зуроф.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести