МСЛЗ: УЕФА и ФАРЕ дозволили заставу тзв. "Велике Мађарске" у квалификацијама

БУДИМПЕШТА: Фудбалски савез Мађарске (МЛСЗ) саопштио је да је добио дозволу Европске фудбалске уније (УЕФА) и организације ФАРЕ да користи заставу тзв. "Велике Мађарске" на утакмицама квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано 2024. године у Немачкој.
lopta
Фото: pixabay.com

У саопштењу се наводи да је МЛСЗ затражио мишљење од УЕФА-е и организације ФАРЕ, која се бави борбом против дискриминације у фудбалу, о застави са картом "историјске" Мађарске. МЛСЗ тврди да ће навијачи моћи да носе ове заставе на трибинама, пошто УЕФА и ФАРЕ тврде да се не ради о политичком симболу. На заставама се налази мапа, која представља некадашњу територију Мађарске, чији делови данас припадају Србији, Словенији, Румунији, Украјини, Хрватској, Словачкој и Аустрији.

"МЛСЗ је затражио јасну одлуку од УЕФА и ФАРЕ у вези са дозволом за приказивање историјског симбола. Прихватајући наше аргументе, ове две организације су признале да овде нема расистичког понашања. Међутим, то се не односи на додатне симболе и натписе, као и песме навијача", стоји, између осталог, у саопштењу МЛСЗ. Мађарска се налази у групи Г квалификација за ЕП 2024. са селекцијама Србије, Црне Горе, Бугарске и Литваније. Мађарска је у првом колу слободна, а 27. марта играће на свом терену са Бугарском.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести