„Орлови” за храбре снове нације

Фудбалери Србије у генералки пред Мундијал у мечу са Боливијом, показалчи су да спремно чекају првенство у Русији .
Dušan Tadić  u duelu sa fudbalerima Bolivije foto:FSS
Фото: Душан Тадић  у дуелу са фудбалерима Боливије Фото:ФСС

Иако се претпостављало да ће селектор фудбалске репрезентације Србије Младен Крстајић у последњој провери пред почетак Мундијала у Русији шансу од првог минута пружити Луки Миливојевићу, везни фудбалер Кристал Паласа се нашао на клупи за резерве. У дуелу с Боливијом уместо њега на терену је био Филип Костић, док је Антонија Рукавину заменио Бранислав Ивановић на позицији десног бека. Истовремено, у тандему с Душком Тошићем, на позицији штопера заиграо је млади Никола Миленковић. Да ли ће ово бити и стартна постава за утакмицу са Костариком, 17. јуна у Самари? По свемо судећи – јесте, иако је јасно и то да одређене дилеме код Крстајића још увек постоје.

Одлично су „орлови“ ушли у сусрет и од почетка преузели иницијативу. Већ у 4. минуту Србија је извела леп напад по десној страни, шутирао је Митровић, али је неко из одбране Боливије лопту избио у корнер. Ударац с угла извео је Адем Љајић, а у скоку је највиши био Александар Митровић и прецизним ударцем главом сместио лопту у даљи угао голмана ривала.

Брзо вођство није успорило Крстајићеве изабранике, који су наставили да притискају одбрану Јужноамериканаца, а посебну предност имали су на средини терена, где су домирали Матић, Милинковић-Савић, Љајић и Тадић. У 19. минуту на семафору је стајало 2:0 за нашу селекцију. Душан Тадић је с позиције десног бочног нападача лепо упослио Љајића, а играч Торина се још боље снашао у казненом простору и с неких 12-13 метара савладао голмана Вискару.

У 22. минуту шутирао је Филип Костић, замало поред десне стативе и било је лако уочљиво да између две репрезентације постоји значајна разлика у квалитету. Већ у следећем нападу, поново је Србија извела леп напад, Љајић је овог пута био асистент, а други гол на утакмици постигао је Митровић, за повећање вођства на 3:0.

Наш државни тим најчешће је нападао по десној страни, где су Ивановић и Тадић лако излазили на крај с чуварима, а занимљиво је било и то да су много мање лопту добијали и имали у поседу Коларов и Костић по левом боку. Физичка снага била је апсолутно на страни Србије, тако да Боливијци практично ни један дуел нису успевали да реше у своју корист. Поред три гола, наши играчи имали су прилике преко Тадића, Ивановића, Љајића... У 37. минуту, после корнера Љајића, сјајну шансу имао је и Немања Матић, чији ударац је завршио на пречки. У 42. минуту, после слободног ударца који је извео капитен Коларов, комбиновали су Ивановић, Миленковић, Љајић и Митровић, који је вратио лопту на супротну стативу, где ју је волејом дочекао поново Бранислав Ивановић и повисио резултат на 4:0, закључивши тако распуцано и разиграно издање српске селекције у првих 45 минута.

На старту другог полувремена Боливија је у 48. минуту извела контранапад, Кампос је успео да превари Тадића и голмана Стојковића и смањи резултат на 4:1. У 55. минуту контру је повукао Филип Костић, који је шутирао поред гола са 18 метара, мада се чини да је боље решење било да на другој страни упосли усамљеног Коларова. У 61. минуту соло-минијатуру извео је Тадић, али је његов солидан ударац Вискара успео да заустави. Међутим, чувар мреже Боливијаца није могао да заустави ударац Митровића у 68. минуту, када је наш нападач комплетирао хет-трик сјајним шутом са 18 метара у леви горњи угао, за вођство од 5:1.

Све у свему, Младен Крстајић може да буде задовољан оним што су приказали његови изабраници, иако треба рећи и то да Боливија није била ривал који је равноправно могао да се носи с нашом репрезентацијом. Победом је, дакле, закључен припремни период, дане до дуела с Костариком српски репрезентативци искористиће за додатно уигравање, а онда, 17. јуна, пред њима је, по многима, и најважнији дуел на Мундијалу - с Костариком.

А. Предојевић

Крстајић комбиновао у наставку

Већи број измена начинила су оба селектора у другом полувремену. Младен Крстајић је тада мало комбиновао с позицијама појединаца, па је Ивановић, по изласку Тошића, прешао на позицију централног бека, док је Рукавина заиграо по десном боку. Миливојевић и Грујић замнили су Матића и Милинковић-Савића, а Пријовић је ушао уместо Митровића.

У недељу повратак у Србију

Репрезентативци Србије у недељу се враћају у отаџбину, како би се поздравили с члановима својих породица и узели ствари за пут у Русију. Они тамо одлазе већ у понедељак, где ће наставити с припремама и дочекати утакмицу са Костариком.

 

Србија – Боливија 5:1 (4:0)

ГРАЦ: Стадион „Меркур арена“, гледалаца: 2.000, судија: Јагер (Аустрија). Стрелци: Митровић у 4, 22. и 68, Љајић у 19, Ивановић у 42. за Србију, а Кампос у 48. минуту за Боливију. Жути картони: Миленковић (Србија), а Ањез (Боливија).

СРБИЈА: Стојковић (од 80. Рајковић), Ивановић, Миленковић, Тошић (од 67. Рукавина), Коларов, Матић (од 46.  Миливојевић), Милинковић-Савић (од 63. Грујић), Тадић (од 84. Радоњић), Љајић, Костић, Митровић (од 69. Пријовић).

БОЛИВИЈА: Вискара, Ањез, Акин, Ралдез, Сагредо, Санчез (од 63. Али), Саведра (од 57. Рибера), Бехарано (од 80. Ј. Варгас), Јустинијано (од 75. Родригез), Арсе (од 51. Вака), Кампос (од 69. Р. Варгас).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести