Председник ФСВ Драган Симовић: НА ПРАВОЈ СМО СТРАНИ У УЕФА

Реизбором угледног суботичког привредника Драгана Симовића за председника покрајинског Савеза, фудбалска Војводина, поткрај прошле године, јасно се определила за континуитет у смеру неговања традиције и динамике развоја вредности фудбала у панонском поднебљу. Поводом завршетка изборног процеса на републичком нивоу, али и краја такмичарске сезоне у Србији, Симовић је за Дневник подвукао линију испод збира утисака на фудбалским теренима и изван њих.
е
Фото: Јован Бакмаз

-Завршетком изборног процеса на свим нивоима превазишли смо море проблема који су дестабилизовали FSS у претходном периоду – цени Симовић. – Осим резултата које је постизала репрезентација, са селектором Драганом Стојковићем на челу, мало је тога чиме бисмо могли да се похвалимо. Сада имате с ким да разговарате у Савезу. Са Џајићем сарађујем четврт века, на обострано задовољство. О посвећености  његовог првог сарадника Бранислава Недимовића могу до сутра да говорим у суперлативима. Не морам да наглашавам колико је добро за војвођански фудбал да имамо човека из наших редова у врху републичког руководства. Што се покрајинског Савеза тиче истинско освежење стигло је у лику председника ФК Војводина Драгољуба Збиљића. Његова енергија, његове организационе и сваке друге способности значиће пуно и у резултатима клуба на чијем је челу, али и Савеза у чији се рад активно укључио. 


Даме у копачкама за пример

Председник FSS Драган Симовић поносно је истакао да у Суботици, граду који га је и квалификовао за фудбалског руководиоца гаје посебан однос према женском фудбалу.

-Спартак је родоначелник женског фудбала, не само у Србији него и у региону – каже Симовић. – Поносни смо на чињеницу да репрезентација почива на учинку суботичких играчица. Радимо на томе да и у другим центрима, по Спартаковом моделу, пронађемо истомишљенике у смеру популаризације фудбала међу припадницама лепшег пола.


Крај сезоне потресле су интервенције из канцеларије УЕФА у доменима такмичарских нерегуларности. Реакција националног Савеза била је у складу са жељом фудбалских поклоника да се намештања у корену сасецају, ма колико резови били непријатни.

-Добро је да смо на правој страни у УЕФА, на челу са Чеферином, у чијем је тиму и наш Зоран Лаковић – коментарише Симовић. – То што нам се десило и требало је да нам се деси. За наук, једном за свагда. Добро је да су наши дисциплински органи одмах реаговали. Подржавам сваку одлуку о кажњавању и сматрам да би требало да будемо још ригорознији у сврху свођења на минимум сваког покушаја расплета на неспортски и нерегуларан начин.

Фото: Јован Бакмаз

У сезони која следи војвођанске фудбалске вредности репрезентоваће 10 клубова у професионалним лигама (четири у Суперлиги и шест у Првој лиги).

-Када сам први пут узабран за председника ФСВ имали смо два суперлигаша и три прволигаша – подсећа Симовић. – Сада имамо два клуба у Европи (ТСЦ и Војводина) и дупло више клубова у професионалним такмичењима, што сведочи о врло озбиљној клупској конкуренцији у Покрајини. Уз мало спортске среће (Инђија и Младост Гат) резултат је могао да буде још убедљивији. Поносан сам посебно на рад наших омладинских школа, али и на развој инфраструктуре, као предуслова за развој младих играча и обликовање будућих звезда, профила Тадића, браће Милинковић-Савић, Гаћиновића... Циљ нам је да нашој деци обезбедимо све што Европа има, како бисмо их задржали док не стасају и постану конкурентни на фудбалском тржишту. То можемо да постигнемо и реорганизацијом такмичења на нижим нивоима. Сада смо у фази увођења новина у погледу баража и укрштања на нивоу петог степена, чиме бисмо постигли „већи промет“, а тиме утицали на регуларност и занимљивије расплете у такмичењима.


Футсал подбачај

Организација такмичења у футсалу и стање у тој области је испод нивоа фудбалске организације.

-Немамо чиме да се поносимо што се футсала тиче – сагласан је Симовић. – Силазну путању у сваком погледу ове године оптеретили су многи откази и осипања у нижим степенима такмичења. Интересовање није никада било на тако ниским гранама, како међу играчима, тако и у структурама пратећих служби, неопходних у функционисању тог организма. Покушавамо да у традиционално активним футсал центрима анимирамо старе кадрове и охрабримо нове и да искуства пренесемо и у друге делове земље. Надам се да ћемо се ускоро покренути са мртве тачке.


Значајне посете утакмицама у завршници Војвођанске лиге, али и такмичења за Куп ФСВ, забележене су као поуздан знак колико је гледаоцима у локалу стало до престижа и на нижим нивоима такмичења.

-Вратили смо Купу углед који је некада имао - тврди председник ФСВ. – Довођењем финалне утакмице на ниво догађаја од посебног значаја у Покрајини заинтересовали смо и медије, реализовани су преноси финала, а тиме је и интересовање шире јавности порасло. Неговаћемо тај култ и уз подршку медија у перспективи га довести на ниво истинског фудбалског празника. Радују нас подаци о броју гледалаца на утакмицама Војвођанске лиге. То јесте поуздан индикатор да смо на добром путу и да у перспективи имамо на чему да радимо како бисмо ниво квалитета фудбалске игре, али и односа у фудбалским структурама подигли до таквог нивоа поверења у систем да терен и догађаје на терену претпоставимо разлозима за УЕФА-ине интервенције – закључио је разговор за Дневник председник ФСВ и члан Извршног одбора FSS Драган Симовић.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести