Српска лига Војводина: Гранитна одбрана донела куљанима јесење ловорике

Јесење ловорике у Српској лиги Војводина приграбили су фудбалери Хајдука 1912, захваљујући скору од 13 победа, три ремија и поразу од најближег пратиоца Кабела, уз гол-разлику 22:3.
srdjan vukovic kapitenm bratstva
Фото: Срђан Вуковић капитен Братства, фото: Приватна архива

Најбољу одбрану у лиги предводио је сјајни голман Бојан Браћ, чија мрежа је била нетакнута 855 минута, док се у листу стрелаца уписало једанаест играча, потврдивши да је Куљанима у првом плану снага колектива. -Заслужено смо на челу каравана, имали смо најдужи позитиван континуитет. Играли смо чврсто, на резултат, прилагодивши игру циљу усмереном ка пласману међу прволигаше. Повреда левог бека Веселиновића, у 5. колу, представљала је хендикеп, а непланирани реми са ОФК Вршцем (1:1) ишао је на воденицу најближих пратилаца – истиче шеф стручног штаба Хајдука 1912 Драган Ивановић.

Покриће за прволигашке амбиције потврдили су и фудбалери Кабела, са епитетом најефикаснијег тима. Предраг Владић (19) је уписао девет рецки у голгетерску колону, а Ђорђе Пантелић (19) је постигао шест голова. Важни шрафови у машинерији тренера Милана Белића били су  дефанзивац Младен Деветак, везиста Стефан Петровић, искусни Раде Пејић и неуморни Зоран Караћ, са улогом стрелца и асистента. -Потврдили смо да имамо капацитет за велика дела. Очекује нас пуно искушења у наставку трке, али када се буде подвлачила црта, уверен сам да ћемо бити испред конкурената – оптимиста је тренер Кабела  Милан Белић.

Братство 1946 је на трећој позицији, а Огњен Швељо, капитен Срђан Вуковић и штопер Бранислав Вејновић су, као и ранијих сезона, покретачка снага. У Пригревици се тешко освајају бодови, лидер је једини славио на врућем терену (2:0), а након тога чета тренера Сретена Вилотића је нанизала десет мечева без пораза.  -Имали смо непланирани реми на свом терену са Зрењанинцима (2:2), али не одустајемо од Прве лиге. Већ склапамо мозаик око појачања, бићемо јачи, а минус од пет бодова у односу на лидера је надокнадив – истиче секретар клуба Игор Наранџић.

После две године успешне сарадње тренер Драган Стевановић напустио је Омладинац из Нових Бановаца, пошто је преузео кормило суперлигаша са Бањице. Игор Лежаић (7 голова) и саиграчи имали су краткотрајну кризу крајем октобра, када су нанизали три пораза, али су победама против Црвене звезде (2:0), Дунава (1:0) и Борца (3:1) остали уз раме водећима.

„Освајањем 37 бодова направили смо одличну залиху за пролећну етапу. На пољу самопоуздања кључна је била серија од седам узастопних победа, уз један примљени гол. То је трасирало пут ка врху“,  истиче врсни стрелац Игор Лежаић.             

Задовољно трљају руке и у панчевачком Железничару, позиционираном међу водећом петорком. Данило Ковачевић се истакао головима, док је Бојан Трипковић оправдао рејтинг играча по укусу сваког тренера.

„Јесења етапа је била напорна, али показали смо да имамо квалитет за врх. Очекујем да уз пар новајлија стекнемо додатну енергију и да останемо тврд орах“, јасан је тренер Горан Мрђа.

Четири бода мање освојио је градски ривал Динамо 1945, док је Раднички из Зрењанина нанизао чак десет ремија. Момци тренера Предрага Кандића многима су били нерешив ребус, а меру су им узели само Раднички (НП) и Хајдук 1912. Финиш су обележили фудбалери Радничког из Сремске Митровице. Мрежа иза голмана Немање Ромића мирује 360 минута, а буђење стрелаца допринело је берби бодова. Немања Вуковић (22) постигао је шест голова, док је тандем Александар Ковачић- Ненад Перовић ставио потпис испод 10 погодака.


Тим јесени

Браћ (Хајдук 1912),  Бабић(Хајдук 1912), Вејановић(Братство 1946), Трипковић (Железничар), Деветак (Кабел), Стојановски(Динамо 1945), Давидов(Хајдук 1912) - Швељо  (Братство 1946), Пантелић (Кабел) - Владић(Кабел), Лежајић (Омладинац)


„У последња четири кола, од могућих 12, освојили смо десет бодова и испливали из опасне зоне. Таман смо ушли у жељени ритам, па је штета што је спуштена јесења завеса“, каже универзалац Немања Вуковић, изданак школе Земуна.                 

Довољно бодова за топлу зиму сакупили су играчи ОФК Вршца, а за богатији салдо недостајало је више концентрације приликом извођења казнених удараца, јер су промашили пет пенала. Јарачани су имали доста проблема са повредама, а у финишу се осетио изостанак Бошка Паповића, режисера пет голова, па су плаво-бели на одмор отишли оптерећени чињеницом да су последњих пет кола остали ускраћени за сласт победе.

„Кадровски проблеми допринели су да имамо недовољан простор за ротацију играча. Нисмо незадовољни бодовним учинком, иако смо пропустили прилику да будемо пар степеника боље пласирани. Током последњих 270 минута гол је био мисаона именица, па ће пауза пријати да се консолидујемо“, истиче Саша Милановић, кормилар Младости.

Утисак ће у пролећном делу морати да поправе играчи Дунава, котирани тек на 11. месту, са истим бројем бодова као Бачка 1901. Промена на клупи Суботичана и долазак Сава Павићевића уродили су са четири везана тријумфа, али на зимски предах се отишло са три пораза у низу. Србобран је, као новајлија, плесао у ритму бившег интернационалца Александра Ћовина и првог стрелца Стефана Вукића. Њих двојица постигли су 13 од укупно 17 голова, али предстоји још пуно посла у борби за очување статуса. Степеник изнад црте је Цемент, на чијој клупи су се променила тројица тренера. Трку је почео Радован Кривокапић, наставио Миодраг Пантелић, а финиширао Драган Милошевић. Повреде и картони кумовали су осцилацијама и пласману испод вредности екипе. Тренери су се мењали и у Сакулама. Претходне две сезоне Борац је био међу пет водећих, а тренутно је у зони испадања. После Ивице Шимичића и Зорана Маџевског завршена је сарадња и са Стеваном Мојсиловићем, чијег наследника очекује задатак да екипу изведе из лавиринта и усмери на победнички колосек.

Црвена звезда је током јесени режирала три победе против Младости (4:1), ЧСК Пиваре (1:0) и Радничког из Нове Пазове (2:1). Од краја септембра Новосађани се нису радовали, јер су поред три ремија уписали седам пораза, па предстоји јачање кадра. Последња два места запосели су бивши прволигаши. ЧСК Пивара, са плејадом младих играча и искусним центарфором Стеваном Рачићем, после стартног успеха против Радничког (СМ), петнаест кола је тражила пут ка победи. За преокрет у Новој Пазови побринули су се Петар Танасић и Дејан Зељковић, током последњих десет минута, па се екипа из Челарева отарасила фењера. Два пута су, у смирај трке, бљеснули играчи Радничког из Нове Пазове и то је резултирало победама против имењака из Зрењанина (3:1) и Србобрана (2:0). На крилима голмана Ненада Ђурића освојен је драгоцен бод у Бачком Јарку, али учинак је испод очекивања и не доноси миран зимски сан.

Марко Менићанин

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести