АБА лига, саопштење: Без шампиона и испадања, "вајл кард" за Борац и Сплит

БЕОГРАД: Регионална кошаркашка АБА лига званично је саопштила да је одлучила је да откаже наставак сезоне 2019/20 у АБА лиги, АБА 2 лиги и У19 АБА лига шампионату.
fmp, aba liga
Фото: ABA liga/FMP

Како се наводи у завничном саопштењу лиге, Скупштина одржана 27. маја путем видео линка, детаљно је анализирала ситуацију насталу услед пандемије вируса ковид-19 и донела низ одлука које ће и у овом веома деликатном тренутку, за спорт и све сфере живота уопште, осигурати даље унапређење такмичења.

"После анализе свих могућих опција, Скупштина АБА лиге ј.т.д. одлучила је да откаже наставак сезоне 2019/20 у 1. АБА лиги, 2. АБА лиги и У19 АБА лига шампионату. Поред велике жеље и исцрпљених свих могућности да се сезона заврши на терену, клубови АБА лиге су на прво место ставили здравље играча, навијача, стручних штабова и свих оних који учествују у организацији утакмице", наводи се у саопштењу и додаје:

"Присуство и развој вируса ковид 19, још увек носи велики број ограничавајућих фактора. У том погледу, земље које покривају такмичења АБА лиге нису у истој ситуацији, што клубове ставља у различите позиције, ограничава могућности окупљања екипа после више од два месеца паузе и онемогућава спровођење адекватног тренажног процеса, што су кључни фактори за безбедан наставак сезоне. Скупштина АБА лиге одлучила је да се сезона 2019/20 заврши без именовања шампиона у свим такмичењима".

Додаје се да је Скупштина АБА лиге закључила да је у овом тренутку, кључно сву енергију усмерити ка организацији сезоне 2020/21 која ће, с обзиром на специфичност ситуације, са собом носити изузетно велике изазове.

"Са циљем даљег јачања такмичења, Скупштина АБА лиге одлучила је да 1. АБА лига у сезони 2020/21 буде проширена на 14 клубова. Поред 12 клубова из сезоне 2019/20 (Будућност Воли, Цедевита Олимпија, Цибона, Црвена звезда мтс, ФМП, Игокеа, Копер Приморска, Крка, Мега Бемаx, Морнар, Партизан НИС, Задар), Скупштина АБА лиге одлучила је да за сезону 2020/21 специјалне позивнице додели Борцу и Сплиту."

Донета је одлука да се у АБА 2 лига у сезони 2020/21 учетсвује 12 клубова на основу резултата у националном шампионату.

"Свих шест земља под окриљем такмичења АБА лиге (Словенија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Хрватска) имаће по два представника. У случају да се из неке државе не пријаве клубови који су то право стекли на основу резултата, упражњена места биће попуњена са специјалним позивницама. Скупштини АБА лиге такође је донела одлуку да адвокатски тимови Црвене звезде и АБА лиге потпишу споразум о вансудском поравнању у складу са одлукама Скупштине, чиме ће се на миран начин решити судски спор", наводи се.

Скупштина АБА лиге донела је одлуку да ће у најкраћем могућем року обавити разговоре са представницама Евролиге, како би осигурала најбољи могући статус за своје клубове.

"Истовремено, АБА лига и клубови ће детаљно пратити ситуацију са развојем вируса ковид-19, биће у сталном контакту са државним и здравственим организацијама и у складу са евентуалним ограничењима вршити усклађивање својих даљих корака", закључено је у саопштењу АБА лиге.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести