Кошаркашки клуб НС баскет 07 имао једну од најуспешнијих сезона

Нови Сад је одувек имао одличне спортисте, а сви они потекли су из добрих школа, по којима је град подно Петроварадинске тврђаве познат на овим просторима.
kosarka dragana
Фото: Генерација 2010. годиште освојила је сребрну медаљу, фото: Приватна архива

Један од најпопуларнијих екипних спортова у Новом Саду је и кошарка, а међу клубовима се у последње време истиче и КК НС баскет 07, иза кога је једна од најуспешнијих сезона, како каже власник и тренер Жељко Чубрило. Клуб је основан 2008. године, са жељом да најмладјим суградјанима, кроз игру, путем спорта, учини детињство интересантнијим и ради у три основне школе у Новом Саду: „Јожеф Атила“, „Ђорђе Натошевић“ и „Соња Маринковић“. Базиран је на раду са млађим категоријама и стварању играча и играчица, међу којима већ сада, можда имамо и неке будуће репрезентативце. Али, о том, потом.

- Имамо полазнике од првог разреда основне, па до четвртог разреда средње школе. Заправо рад завршавамо са јуниорима. У клубу је шест такмичарских група и све се такмиче при Кошаркашком савезу Војводине или КС Новог Сада. Ове године смо са четири категорије у лиги КСВ освојили четири медаље. Злато је узела категорија до 16 година (генерација 2005), а три категорије су се окитиле сребрним одличјима и то до 14 (2007), до 11 (2010) и до 10 (2011) година. – каже Жељко Чубрило.

Две генерације су се пласирале и на завршне турнире НС лиге и то 2008. и 2009. годиште, а бронзу је освојила екипа до 12 година.

- Жеља нам је да још више омасовимо рад са децом. Тренутно у свакој генерацији имамо око 10 полазника, што је мало за даљу селекцију. Поред редовног рада са децом, организујемо и завршни камп, који је у нашем клубу већ традиција. Последње три године смо у Орашцу, тако ће бити и ове. Такође, спроводимо и пројекат “Школе преко распуста”, где са децом радимо током летњег распуста. Последње две године овај пројекат спроводимо на отвореним теренима у ОШ “Ђорђе Натошевић”, а пре тога смо радили на Штранду. Неким родитељима овај програм рада и преко распуста одговара, а и ту се покаже које дете има карактер и Колико је заинтересовано за спорт.

У клубу се тренира зависно од узраста. Тренинзи за млађе категорије су три пута недељно, док старији раде четири, пет пута недељно. Поред Жељка Чубрила са децом у клубу раде и Милорад Селимовић и Игор Јанковић. Потврда да се у клубу добро ради је и чињеница да је овде прве кошаркашке кораке начинила и ћерка наше параолимпијске шампионке Бориславе Перић Ранковић, Драгана, која се са својим другарима ове сезоне окитила сребром у категорији до 11 година.

- Подељени смо по узрасним категоријама, лиценцирани смо и волимо кошарку. Ја радим са категоријама до 13 и 15 година, Селимовић са кадетима и јуниорима, а Јовановић са почетницима и мини баскет. Препоручујемо да кошарка почне да се тренира у првом или другом разреду основне школе. Ако се крене касније, већ се много губи, јер генерација много тога одради за то време. У тим полазним годинама ми се не фокусирамо само на кошарку, већ радимо првенствено на развоју основних моторичких способности. Самим тим и ако одлуче да не желе више да тренирају кошарку, они могу да буду спремни за неки други спорт – закључио је Чубрило.

Жељко Чубрило је бивши кошаркаш, а у КК Кикинда га је тренирао и Жељко Лукајић. Љубав према тренерском послу га је навела да одустане од активног играња и посвети се раду са децом. По завршетку Више кошаркашке школе у Београду стекао је звање виши кошаркашки тренер. Радио је у КК Раднички из Новог Сада, као помоћни тренер, а и са млађим категоријама. Затим је преузео сениорску екипу КК Топ, а онда и желећи да се посвети само раду са децом оснива свој клуб, који из године у годину бележи све боље резултате. Од тада до данас поред рада у свом клубу од 2009. до 2011. године радио је у клубу Младост Телетехника из Бацког Јарка, а у сезони 2012/2013, био је ангазован и као помоцни тренер у ЖКК Војводина.

Г. М.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести