РЕБРАЧА ВАС ПОЗИВА ПОДРЖИТЕ ВЕЧЕРАС КОШАРКАШЕ ВОШЕ Уз публику до жељеног финала; Улаз на утакмицу бесплатан

Кошаркашки клуб Војводина тренутно се креће у добром смеру. Након успешне сезоне и трећег места у Кошаркашкој лиги Србије, коју су завршили с истим бројем победа и пораза као и два првопласирана тима, победе над абалигашем Борцем из Чачка и враћањем великог дела финансијског дуга из претходног периода, Новосађани су врло близу пласмана у финале квалификација за АБА 2 лигу.
1
Фото: КК Војводина

Вечерас ће, од 18 часова у Великој сали Спенса, имати прилику да „дотуку” Спарсе, сачувају плус 16 из првог окршаја и овере наредну фазу. 

Наведено није све што је урађено откако је на место председника клуба дошао Жељко Ребрача. Један од циљева био је и успостављање јаче базе, када су у питању млађе категорије.

– Желимо да направимо систем у којем ће Војводина бити регионални центар за све младе кошаркаше. Морамо да им обезбедимо услове за тренинг и за школовање. Нови Сад је идеалан за то. Родитељ може да пошаље дете, да се консултује с нама где ће оно да једе, живи, тренира, иде у школу и да ми водимо рачуна о томе. Сада имамо неколико талената, али све зависи од њиховог рада. Битно је да имамо подршку за остваривање тог програма, да би они израсли у квалитетне људе и врхунске играче – навео је Ребрача.

Први човек црвено-белих детаљније је описао како клуб води рачуна о будућности. 

– Оформљене су кадетска и јуниорска селекција, а оно што нам је било битно јесте да обезбедимо услове за тренинг. То смо договорили, постоји тренажни део за млађе у Петроварадину. Ускоро ћемо обезбедити и теретану, па да на једном месту имамо све услове за рад. Имамо и тренера који је један од већих потенцијала српске кошарке за млађе категорије, заједно са кондиционим тренером који је исто млад. Већ после два-три месеца, види се напредак. Идеја је да направимо базу, која ће кроз године да нам помогне да профилишемо младе играче. Желимо да они буду окосница тима и да касније могу да иду даље, у НБА лигу и неке веће клубове.

Један од младих играча Војводине из прошле сезоне и члан кадетске репрезентације Србије на Европском првенству управо завршеног лета, Стефан Марјановић, напустио је клуб и потписао за Црвену звезду.

– Поникао је у Стару, радио тамо и прошле године постао део Војводине. Јесте талентован, али је имао жељу да окуша срећу у Звезди. Војводина је добила адекватне услове, које нисмо могли да одбијемо. Желимо му срећу. Да ли смо хтели да га задржимо? Јесмо, али ако играч жели да иде даље, који је начин да га зауставимо?

Пред кошаркашима Војводине је изазовна сезона у КЛС-у, која је недавно предложила да лига за две године постане професионална, под претпоставком да би до тада Партизан и Црвена звезда могли да добију А лиценцу Евролиге, па би њихово учешће у АБА лиги изгубило смисао због проходности у европска такмичења. Како предлаже КЛС, тако би се офморила лига са свим српским клубовима, укључујући и оне највеће, који су сада или искључиво део завршнице, у случају Звезде, или уопште нису њен део, у случају Партизана.

– Не желим да уђем у веш-машину великих клубова. Имамо потребу за српском лигом. Како ће се она звати и под чијим окриљем ће да буде, да ли ће бити професионална, или под окриљем Кошаркашког савеза Србије, у то не улазим. У овом моменту, то немамо на том нивоу. Много је битно да се наша два највећа клуба договоре. Када то успеју, онда ћемо и ми остали да идемо ка томе. Нама је то потребно како бисмо подигли ниво. Желимо да видимо и Партизан и Звезду да играју и на северу и на југу Србије.

Једна од средина погодних за све наведено је и Нови Сад, који дуго није био у прилици да се у лигашком систему такмичи са најбољима у држави.

– Нови Сад заслужује кошарку на високом нивоу. Последњих годину и по дана може да се осети енергија и посвећеност која је уложена у развој клуба и у враћање дуга. Скоро смо на „нули”, што не знам да ли се икада десило. Прво нам је потребно стабилно финансирање. То нам даје сигурност да направимо добру екипу. Све ово је процес и имамо потребу за подршком – истакао је Жељко Ребрача.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести