Васић: Кошарка ми је вратила више него што сам очекивала

ЂИРОНА: Најбоља кошаркашица Србије Соња Васић изјавила је да је одлуку о крају каријере припремала дуго, као и да нема за чим да жали јер јој је кошарка вратила много више него што је очекивала.
vasic
Фото: Youtube Printscreen

Играчица шпанске Ђироне крајем марта објавила је да ће после Олимпијских игра у Токију окачити патике о клин после 17 година играчке каријере.

"То је нешто што сам дуже време припремала и није ми било толико тешко да донесем одлуку. Одавно сам знала да ће ми Олимпијске игре бити последње такмичење са репрезентацијом, а после свега са короном и одлагањем такмичења, мислим да је то само додатно припремило терен да знам да је то-то. Има много фактора који су утицали, али сам мирне главе одлучила и сигурна сам у своју одлуку. Све што је лепо, кад-тад се заврши. Морао је и ово", рекла је Васић Танјугу.

Иако је на неки начин било очекивано да ће такав расплет уследити и сама Соња свесна је колико је то било изненађење за њој блиске људе и јавности.

"Сматрала сам да је време да место које заузимам у репрезентацији препустим неким млађима. Мислила сам да ћу и на овом ЕП, а затим и СП, да дозволим неком другом да заузме моје место. Корона је то одложила и променила моје планове".

Васић је каријеру почела 2005. године у Црвеној звезди, носила је дрес Барселоне, Буржа, Спартака Москве, окушала се и у женској НБА лиги где је играла за Чикаго Скај и Финикс Меркури.

Бранила је боје Прага и Динамо Курска, а клупску каријеру крилни центар завршиће у шпанској Ђјирони.

"Дечији сан ми је био да завршим каријеру у Звезди, где сам и почела. Сада то већ више није изводљиво и само из тог аспекта ми је променило планове. Што се репрезентације тиче, знала сам да ћу у Токију затворити циклус и направити крај приче коју је генерација почела у Будимпешти", истиче Васић.

Након што је објавила вест о повлачењу, реакције су стизале од саиграчица, клубова, Евролиге...

"Било је много дивних порука због којих сам постала свесна да све што сам урадила има већи смисао. Некако сам задовољнија, не у смислу резултата, медаља, индивидуалних признања, већ тим путем који сам утабала за све наше друге играчице. Највише ми је значило да се оне препозању у томе, да кад ја нешто могу, могу и оне".

Ипак једна је била посебна за 32-годишњу кошаркашицу.

"Највише ме изненадила реакција мог мужа (веслач Милош Васић), који је све ово мало теже прихватио него ја, иако смо очекивано одлуку доносили заједно са неким плановима за породицу у будућности. Морам да признам да је имао емотивнију реакцију него ја. Ипак сам се ја дуго времена психички припремала на ову одлуку, док су људи мени блиски доживели као да се то ођеданпут пресекло".

Четрнаест сезона, 12 узастопних финалних турнира, три титуле шампиона у Евролиги, европско злато и бронза, олимпијска бронза стоје уз име Соње Васић, а током успешне каријере борила се и са повредама колена.

"Повреде су ме направиле играчем и особом каква сада јесам. Схватила сам да није све мед и млеко, да некада мораш да идеш преко трња да би стигао до звезда. Сви ти моји лоши и тешки тренуци довели су до тога да израстем у правом смислу и као човек и као играч. Прва повреда је била прекретница, где сам променила чип у глави. Од тог тренутка сам била свесна да сам спремна да жртвујем велики део свог живота да бих успела", истиче Васић и додаје да вероватно ништа не би променила.

"Ту сам где сам зато што ми се све то десило. Било је много тренутка када сам помислила "Ех Соња, да си мало другачије нешто радила..." Испало је да сам због свог стила игре, борбености и пожртвованости екипи, често ишла главом кроз зид и можда нисам најпаметније деловала. Кошарка ми је вратила много више него што сам очекивала и сањала. Немам право ни за чим да жалим, јер ми је кошарка дала неке од најлепших момената у животу које ћу заувек да памтим".

До званичног краја има још да се игре, пре Олимпијских игара ту је и Европско превенство у Шпанији и Француској у јуну, а Васић је упитана шта после активног бављена кошарком.

"За сада не видим себе на неком озбилњим нивоу. Волим да радим са децом и можда би ми тај ниво рада одговарао. Нешто озбилније од тога засад немам у пословном плану, вероватно што сам читав живот играла у великим клубовима који су на високом нивоу и где је притисак велики. Жеља ми је да неки први период буде опуштен и без планова. Када то прође, онда ћу размишљам шта даље", закључила је Васић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести