ВОША ПРОТИВ ЗЛАТИБОРА Заокружују покрајинску доминацију у АБА 2

Спартак оверио лидерско место, Воша се бори за друго.
АБА лига (Драгана Стјепановић)
Фото: АБА лига (Драгана Стјепановић)

Кошаркаши Војводине данас у 12 часова играју последњу утакмицу лигашког дела АБА 2 лиге. У оквиру 13. кола на турниру у Широком Бријегу, Новосађани ће се састати са екипом Златибора. Овај дуел ће бити од изузетне важности за обе екипе, јер ће победник заузети друго место на табели након регуларног дела првенства.

Спартак је oсигурао прву позицију, пошто су у петак савладали македонски Пелистер 88:81. Суботичани тако, након 13 кола, имају скор 11-2. Победу али и меч мање има Златибор, док је Војводина на учинку од 9-3. Изабраници Милоша Исаков-Ковачевића би евентуалном победом престигли Златиборце на табели, због бољег међусобног скора.

Након победе против ТФТ Скопља у четвртак, стратег Новосађана је говорио о важности данашњег меча и осврнуо се на вирус који је ломио екипу претходних дана.

- Важна победа за наш тим, а оно што је најважније је то што делује да су момци добро. Сада треба све урадити да се добро опоравимо пред два веома важна меча која су испред нас, прво против Златибора у недељу на АБА 2 балону, а потом и у среду у Чачку у завршници КЛС - рекао је тренер Војводине Милош Исаков Ковачевић.

Бек Војводине, Урош Бањац говорио је о успеху Новосађана у досадашњем делу сезоне, али истакао да најважније утакмице тек следе.

 - Овом сезоном сам јако задовољан и што се тиче екипе и што се тиче мене и сваки пут се позитивно изненадим квалитетом наше игре. Нормално је да има успона и падова. Ове сезоне играли смо против Партизана, победили смо Мегу и то искуство ми је било сјајно, тих пар дана смо стварно уживали. То је чар кошарке, када играте пред пуном халом. Пуна хала, много публике је оно у чему ужива сваки кошаркаш, то је енергија коју не могу да објасним.

Војводина и Златибор су у досадашњем делу сезоне одиграли два меча, у оба су успешнији били Новосађани. Утакмицу одиграну на Спенсу у октобру, обележила је трилер завршница у којој се боље снашла Војводина. У мечу одиграном у Чајетини, екипа из Новог Сада је контролисала игру у свакој, осим у трећој четвртини када су дозволили домаћину да се распуца. 

Плеј-оф АБА 2 лиге почиње трећег априла у којем ће учествовати осам најбољепласираних екипа. Сваки четвртфинални пар одиграће двомеч, утакмицу на свом и гостујућем паркету, а пролаз у полуфинале обезбедиће екипа која упише два тријумфа, или забележи бољу укупну кош разлику. Након данашњих мечева биће познати и први четвртфинални парови.

Оно што је свакако вредно помена јесте да су се три клуба из Кошаркашке лиге Србије позиционирали у самом врху табеле, што додатно истиче разлику која тренутно постоји у квалитету између српских екипа и осталих учесника из региона.

Спартак, Војводина и Златибор су са лакоћом изнели захтеван ритам, који са собом носи играње два упореда такмичења и показали доминантност како у АБА 2 лиги, тако и у КЛС, где ове екипе такође заузимају прва три места. Ту долазимо до још једне проблематике, која се тиче односа који АБА лига има према српским клубовима. Спекулише се о томе да би у наредној сезони елитни ранг регионалног шампионата могао да буде богатији за додатну српску екипу. Међутим, то није довољно. Поново се не мери квалитет и поново најбољи тимови неће ући у АБА лигу, уколико се покажу у АБА 2 лиги, већ ће због националног кључа који би требало да буде ограничен на шест, испаштати српске екипе. Тако бисмо врло лако могли да дођемо у ситуацију да Војводина, Спартак и Златибор буду три од четири најбоље екипе у АБА лиги, а да у исто време само један од њих оде у елитни ранг. У том случају би поред шампиона или финалисте српског представника, други најбољи српски тим остао у АБА 2 лиги, а даље би прошао најбољи тим у АБА 2 лиги који није српски. Због свега тога, сви актери домаће кошарке би требало да се запитају шта даље и колико је уопште смислено играти АБА лигу, све док су таква правила на снази.

На тај начин, не поштују се велика улагања која Војводина и Спартак пре свих имају ове сезоне, што је неправедно. Улагања би требало да буду награђена, наравно ако буду резултатски поткрепљена. Јасно је и да КЛС нема још снагу да без Партизана и Црвене звезде постане врхунско такмичење, па би и наша два највећа клуба могла више да ураде у том правцу, да се додатно оснажи, а не да српски клубови због недостатка боље алтернативе играју АБА лигу, која не показује равноправно поштовање према свима.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести