ЕП за одбојкаше: Србијa - Украјинa (3:2)

Одбојкаши Србије савладали су Украјину резултатом 3:2, по сетовима (21:25,25:23,25:22,19:25,15:9) и уполуфиналу ће се састати са одбојкашима Француске.
Odbojkasi Srbije u meču sa Ukrajinom Foto:CEV
Фото: Odbojkaši Srbije u meču sa Ukrajinom Foto:CEV

ПРВИ СЕТ

Оба тима бомбардовала су са сервиса на почетку меча, боље је почела Србија, али је Украјина серијом 4:0 повела са 6:4. 

Вратила је Србија одмах егал преко Уроша Ковачевића и од тог тренутка играло се поен за поен, с добрим пријемима и сјајним нападима са обе стране. Украјина је играла на све или ништа, зато је у два наврата имала два поена предности, али све док Србија није појачала одбрану и повела 20:18 после искоришћене контре Ковачевића. Сервиси Диденка оптеретили су Петрића и Украјина је преокренула серијом 3:0, а наставили су у истом ритму после сервиса Плотницког, заокружили серију од 7:1 и освојили први сет (25:21).

ДРУГИ СЕТ

Украјина је сјајним сервисима отворила други сет и за трен ока повела 5:1, а наш тим никако није успевао да дође до своје познате игре. Слаб пријем искључио је средње блокере Србије из игре, али је Украјина везала неколико грешака, а ас Лисинца вратио је наш тим на самопоен минуса 9:8. После грешке Ковачевића, Украјина се поново “одлепила” на 14:11, али је Србија узвратила и изједначила после сервиса Јововића и блока Подрашчанина.

Фото: Меч Србије и Украјине Фото: ЦЕВ

На серију “Орлова” имала је Украјина одговор, Вијецки је повезао два аса и вратио свој тим на три поена вишка. Поново је наш тим запретио, али онда везао две грешке и у заврпницу другог сета је Украјина ушла са огрмном предношћу (21:17). Атанасијевић је преузео ствари у своје руке, успешном контром и с још два везана ас сервиса, вратио је Србију до изједначења, а грешком Плотницког дошао је преокрет 22:21. Стегла се рука Украјинцима, још једна њихова грешка донела је две сет лопте нашем тиму, а Ковачевић је ставио тачку на изједначење – 25:23.

Фото: Меч Србије и Украјине Фото: ЦЕВ

ТРЕЋИ СЕТ

Драма и неизвесност у минулом сету, те позитиван завршетак, дале се крила Србији, а Украјинци нису могли брзо да забораве предност коју су испустили. Разиграла се наша селекција, појачан је сервис, као и одбрана, а то се осликало на резултату који је био 8:3 за Србију. Са два ас сервиса Јерешченко је вратио Украјину на пристојнији заостатак од свега два поена, али је то кратко трајало јер је се распуцао Петрић и наш тим је одмах вратио предност на пет поена (12:7). Опустили су Украјинци руку на серису, бомбардовали су Плотњицки и Вијецки те изборили егал (17:17). Једна добра контра донела је Србији 20:18, а код 21:20 севнула је серија од 3:0 (грешили су Украјинци) за четири сет лопте од којих је искоришћена трећа за 25:22.

ЧЕТВРТИ СЕТ

Играло се поен за поен почетком четвртог сета све до 8:8, а Украјинци су се затим боље снашли у неколико тешких ситуација и повели 11:8, а распуцани Вијецки је донео и пет поена вишка (15:10), где није помогао ни Ковачев тајм-аут. Враћала се лагано Србија, смањила заостатак, али је пуно грешила и успут пропустила многобројне прилике за изједначење, а Украјина је користила сваки поклон и веома брзо изборила пети сет – 25:19.

ТАЈ-БРЕЈК

Тај-брејк је почео блоком Подрашчанина, а сервиси Петрића и магична игра на мрежи Ковачевића (решио три контре) донели су огромних 5:1 репрезентацији Србије. Уплашили су се Украјинци, начинили пар грешака и наставила се серија нашег тима до 8:3 на промени страна. Није Украјина успела да се врати после толиког заостатка и Ковачевић, Атанасијевић и екипа су, теже од очекиваног, оправдали улогу фаворита и прошли у полуфинале.

На мегдан Србији у полуфиналу ће одбојкаши Француске који су у четвртфиналу максималним резултатом савладали Италију, по сетовима 25:16, 27:25, 25:14.

 

Србија – Украјина 3:2 (21:25,25:23,25:22,19:25,15:9 )

АНТВЕРПЕН: Хала “Спортпалас”, гледалаца: 3.400, судије: Мезофи (Мађарска), Добрев (Бугарска).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 21, Петрић 12, Ћировић, Пековић (л), Крсмановић, Ивовић, Јововић 1, Атанасијевић 24, Лубурић, Мајсторовић (л), Подрашчанин 4, Лисинац 8, Тодоровић.

УКРАЈИНА: Полујан, Вијецки 17, Плотњицки 9, Дрозд, Брова (л), Терјоменко 8, Ковалчук, Семењук 12, Диденко 2, Фомин (л), Шевченко, Томин, Јерешченко 18, Хладенко.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести